Напусна ни Шарл Азнавур


Напусна ни Шарл Азнавур

3944

Световноизвестният френски певец, композитор и актьор от арменски произход Шарл Азнавур почина на преклонната 94-годишна възраст в дома си в Алпий, Южна Франция, извести Associated Press.

Причината за смъртта не се уточнява. Малко преди кончината му той се завърна от турне в Япония. През април артистът отмени няколко концерта заради проблеми с гърба. През май бе настанен в болница в град Ним, Южна Франция, след падане, при което счупи ръката си, припомня АФП.

"Никога не съм бил модерен певец. Нищо не остарява толкова бързо като модерните вещи. Правя винаги едно и също и може би в това се крие тайната на моя успех", не криеше Азнавур. "Вдъхновяваше ме всичко: телевизията, радиото, книгите... Тъй като нямам въображение, подхващам това, което видя. Някои хора имат (въображение) и въпреки това не са способни да напишат песен - сподели изпълнителят в едно от последните си интервюта - Ако избереш кариера на актьор или певец, позволи на хората да разберат какъв си. Остави ги да обсъждат облеклото и гаджетата ти. Всеки, който излезе на сцената, трябва да е подготвен, че всичко, свързано с него, ще стане добре известно на света. Че прави това не само за да изкарва прехраната си, а за да го опознаят хората, да го заобичат или намразят, да се заинтересуват от незначителния му живот."

За над 70-годишната си сценична кариера музикантът записа 1,3 хиляди песни и композиции за мюзикъли, изпълнени на над 8 езика и включени повече от 100 албума с тираж над 180 млн. екземпляра. Азнавур, често наричан "френският Франк Синатра", бе на сцената до последните години от живота си. Миналата есен той изнесе концерт и в България. Изявата в столичната зала "Арена Армеец" бе част от световно турне на звездата,  обявено за последно в кариерата му – неговото голямо "Сбогом" със сцената. Първият гастрол на певеца у нас бе през 1968 г.

Работил е с други знаменитости, сред които Едит Пиаф, Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Лайза Минели, Франк Синатра и Патрисия Каас. През 1996 г. на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни. Обявен е за най-добрия изпълнител на ХХ век в класации на Си Ен Ен и сп. "Тайм", през 1998 година, измествайки имена като Елвис Пресли и Боб Дилън. Именитият французин получи собствена звезда в Алеята на славата в Холивуд през август миналата година.

Музикантът се е снимал в 70 филма. Сред най-запомнящите се негови роли са тези в лентите "Арарат", "Тенекиеният барабан", "Дяволът и десетте заповеди" и дебюта му на голям екран "Застреляй пианиста пианиста" (реж. Фр. Трюфо) от 1960 г., където се превъплъщава в свенлив и изтерзан пианист. През 1997 г. той беше удостоен с награда "Сезар" за заслугите си в областта на седмото изкуство. Кариерата му обаче надхвърляше музиката и филмовите изяви.

Освен с артистичната си кариера, Азнавур бе известен и със своите остри политически позиции по въпроси, касаещи арменския геноцид, съпротивата срещу крайната десница, а и с многобройните си инициативи в подкрепа на арменския народ. Той основава "Aznavourpour l’Arménie" (Азнавур за Армения) след последиците от земетресението, което опустошава северната част на страната на 7 декември 1988 година и става причина за гибелта на десетки хиляди жители, а още хиляди остават бездомни. Неговата хуманитарна дейност развива мащаба си и обхваща още множество благотворителни каузи за Армения в продължение на три декади. През 2009 г. певецът става посланик на Армения в Швейцария, живеейки  в Женева от 1976 г.

Автор е на книгата "Азнавур за Азнавур" (1970), издадена и у нас през 1982 г.

Шанур Вахинаг Азнавурян, както е истинското име на големия творец, е роден в Париж на 22 май 1924 г. в семейството на арменски имигранти. Още в ранна възраст е въведен от артистичните си родители в света на театъра и музиката. Започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е един от най-известните френски певци зад граница, препълвал е престижни зали като "Карнеги Хол" и други известни места по целия свят.

През 1965 г. става собственик на фирмата за грамофонни плочи French Music.

Азнавур се е женил три пъти: през 1946 г. – за Мишелин Рюгел, през 1955 г. – за Евелин Плесис, и през 1967 г. – за шведката Уле Торсел. Има шест деца: Седа (Патриция, р. 1946), Шарл (р. 1952), Патрик (1956—1981), и от последния брак – Катя (р. 1969), Миша (р. 1971) и Никола̀ (р. 1977).

Снимка: Тонина Манфреди

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички