Брайън Мей пуска нов сингъл със Стивън Хокинг навръх Нова година


Брайън Мей пуска нов сингъл със Стивън Хокинг навръх Нова година

3593

Брайън Харолд Мей, китарният аксмен и основател на легандарната рок група Куин (Queen), ще възроди соловата си кариера с нова песен, наречена "New Horizons", на 1 януари.

Британският музикант и композитор е посветил сингъла на едноименната мисия на НАСА. Затова и премиерата ù ще се състои на живо в контролния център на НАСА в Мериленд. Мисията започна през 2006-а, а навръх Нова година ще е осъществила най-отдалечения от Земята космически полет. Композицията на рокаджията, встрастен астрофизик, съдържа съобщение от покойния Стивън Хокинг. "За мен беше вълнуващо предизвикателство да събера двете страни на живота ми – астрономия и музика. Бях вдъхновен от космическия апарат, изстрелян на най-голямо разстояние от Земята в Космоса. За мен това е символ на непрестанното желание на човека да разбере Вселената", споделя музикантът. Както MySound.bg вече писа, през 2007-а той завърши своята докторска дисертация по астрономия на тема "Radial Velocities In The Zodiacal Dust Cloud", започната през 1971 година.

Песента ще дебютира точно в 8 ч. местно време в първия ден на Нова година. "Nеw Нorizons" и е първото индивидуално парче на Мей от 20 години насам. Последният му сингъл "Why Don't We Try Again" излезе през 1989 година. "За мен бе вълнуващо предизвикателство да събера две части от живота си заедно - астрономията и музиката", признава китаристът, цитиран от NME.

Междувременно "Бохемска рапсодия" - емблематичната песен на Куин, е най-стриймвата песен на 20-ти век в световен мащаб както и най-стриймваната рок класика на всички времена, оповестиха от Universal Music Group. Екипите на UMG в цял свят активно работиха върху популяризирането на класиката в дигиталните платформи, както и чрез поредица от преиздадени албуми на физически носител, мърчъндайз и експериментални програми, за да я представят пред нова публика 40 години след като е записана. Оригиналната версия от 31 октомври 1975 година и официалното видео към нея са стриймвани над 1,6 млрд. пъти във всички дигитални платформи в международен мащаб. Тя редовно се спряга като една от най-великите мелодии, записвани някога. През 2004 г. композицията е включена в Залата на славата на наградите "Грами" и читателите на списание "Ролинг Стоун" обявяват вокалното изпълнение на Фреди Мъркюри за най-доброто в рок историята. Мигновено разпознаваемият химн стана още по-популярен след световния успех на едноименния филм, посветен на митичната банда и на нейния харизматичен фронтмен, чиято премиера се състоя в края на октомври. За едва 10 седмици от излизането си на екран той генерира приходи от над $ 540 милиона. Лентата, започната от режисирьора Брайън Сингър по сценарий на Антъни МакКартън, но завършена от Декстър Флечър, която разказва невероятна музикална история, бе едно от най-вълнуващите киносъбития през изминалите 12 месеца. В актьорския състав са Реми Малек в ролята на Фреди, Гуилъм Лий като Брайън Мей, Бен Харди в образа на Роджър Тейлър, Джо Мацело в ролята на басиста Джон Дийкън, а Луси Бойнтън се превъплъти в Mери Остин – дългогодишната партньорка на незаменимия Мъркюри.

"Бохемска рапсодия" стана първия хит на английската група в американския Топ 10. Във Великобритания песента е #1 в 9 последователни седмици - рекорд за бандата по онова време. Парчето се отличава с необичайната си форма и четири различни стила: акапела, балада, опера и рок, плавно преливащи един в друг. Това е единственият сингъл в историята на музиката, който два пъти оглавява британския чарт на Коледа. Неговият клип се счита за първото промоционално музикално видео. Режисьор на лентата е Брус Гоуърс, а кадрите са заснети в продължение на 3 часа в репетиционната зала на бандата. Разходите за реализиране на проекта възлизат на $ 3 хиляди и 500.

Саундтракът към така дългоочакваната биографична драма също пожъна овации. В него за първи път бяха включени записи от легендарното представление на Куин от мегашоуто Live Aid на стадион "Уембли". Освен неиздавани концертни изпълнения на класиките "Radio Ga Ga", "Hammer To Fall" и "We Are The Champions", кадрите са озвучени и от други редки лайв записи на емблематични за бандата парчета, нови версии на стари любими песни и селекция от някои от най-изтънчените студийни записи на Куин. Сред тях - най-големите хитове, включително 11 сингъла, изкачили се до #1 в класациите в цял свят. Музикални продуценти на всички 22 песни от саундтрака са Брайън Мей и Роджър Тейлър с участието на дългогодишните студийни сътрудници на групата Джъстин Шърли-Смит, Крис Фредриксон и Джошуа МакРай, а мастерингът на записа е дело на мастития Боб Лудвиг.
 
Музиката на квартета винаги е привличала интереса на филмовите режисьори през годините. През 1986-а тавата на бандата "A Kind Оf Magic" бе базирана на шест песни, създадени за приключенската лента "Шотландски боец", която включва шедьоврите "A Kind Оf Magic" и "Who Wants To Live Forever". "Бохемска рапсодия" обаче е вторият саундтрак диск изцяло с музика на групата след "Флаш Гордън" от 1980 година. Продукцията "Бохемска рапсодия" със сигурност презентира наследството на тази знакова формация пред ново поколение слушатели и напомни на досегашните ѝ за великолепието на тази единствена по рода си банда. Заглавието на филма бе включено в заявките от България към търсачката на "Гугъл" за 2018-а, нареждайки се сред най-отличителните търсения за изминалите 12 месеца, наред с Истанбулска конвенция, shkolo, Световно първенство по футбол и джендър. Извод: след почти 50 години заедно, Куин все още е една от най-вълнуващите и обичани формации в историята на световната музиката.

"Реката от рок се превърна в потоци! Щастлив съм, че нашата музика все още тече на макс!", коментира Брайън Мей (на снимката вляво).

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички