Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Chaos And The Calm на Джеймс Бей в Картини от една изложба

12.01.2019   MySound.bg
Обложката на Chaos Аnd Тhe Calm
Доста преди британският певец, китарист и автор на песни Джеймс Бей (James Bay) да завоюва симпатиите на слушателите и да получи наградата BRIT, той може да бъде видян в нощни клубове по време на паузите за любители музиканти от публиката (така наречения "открит микрофон"), или да бъде чут по улиците на сравнително малкия град Брайтън още като ученик.
 
Такива ситуации засилват изолацията на някои хора и могат да доведат до срив на по-слаби характери, но пък стават основа за изграждане на амбициозни автори на песни, защото това е плодотворна сцена за развиване на способността им за комуникация с аудиторията. Една нощ някакъв зрител записва участието на Джеймс Бей в нощен клуб и публикува видеото онлайн. Служител на една от главните компании в музикалната индустрия – Universal Music Group Recordings, Inc. – попада на това видео, докладва на ръководството и те решават, че трябва веднага да подпишат договор с музиканта.
 
Така се стига до появата на дебюта "Chaos Аnd Тhe Calm" ("Хаосът на спокойствието"), заел първото място в британските музикални класации с впечатляващо съчетание на соул, блус и софт рок с трогателни размисли за любов, страх, минало, настояще и бъдеще.
 
Сред темите в албума (обложката на снимката) откриваме надеждите и разочарованията на лирическия герой при напускането на спокойствието в малкия град и стреса от срещата с хаоса в мегаполиса, без значение дали е Лондон или Ню Йорк, борбата за поддържане на любовна връзка в променящия се свят или за нейното прекратяване, скритата или явна зависимост и уязвимост.      
 
"При мен песните се пораждат от музикални идеи и мелодии, понякога дори само от  последователност на акорди – точно както се съчетават две или три ноти. Но първо трябва нещо да ме развълнува, да се създадат емоции и да предизвикват моята реакция. Така че става дума преди всичко за музика. Когато пиша песни, се опитвам да включа най-доброто, което мога, слагам всичко това в гърне и го разбърквам. Не става въпрос само за песента, когато записвате с група. Става въпрос за звуковата картина и нейните компоненти. Искам всички неща да са изпипани: барабаните, клавишните инструменти, басовата линия, вокалните партии", споделя Джеймс Бей.
 
"Трябва обаче да оставите останалата част от песента да бъде загадка и да е някакво тайнство. Каквото е тайнството на музиката, магията на изкуството и творчеството като цяло. Трябва да оставим определена част на вятъра и просто да кажем неща, които са честни и поетични. Трудно ми е да го опиша, но трябва да намериш своя музикален изказ и да го изречеш по различен начин. Нашата задача все пак е да се доверим на инстинкта си и да правим нещата, а не да ги описваме", завършва изпълнителят.
 
"Chaos Аnd Тhe Calm" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 12 януари, след новините от 21.00 ч. 


896
100%
 

Ноември ´19


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930