Стара Загора направи още една стъпка към безкрая на джаза


Стара Загора направи още една стъпка към безкрая на джаза

3728

Фуния и маркуч (и мундщук за удобство).

Вероятно така са звучали римските тръби преди няколко хиляди години тук, в сърцето на Августа Траяна...

Така започна международният фестивал Джаз форум Стара Загора, който тази година бе под надслов "Осем стъпки към безкрая". Артистичният му директор Венцислав Благоев даде тон и музиката съживи античните останки, изпълнени с енергията и обичта на поне две хиляди души, дошли на първата  фестивална вечер.

Джазът дава енергия, а енергията е живот! - ето това е общото между Джаз форум Стара Загора и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Г-н Алесандро Морето не скри вълнението си при откриването на фестивала и благодари за съвместната работа с община Стара Загора и екипа на фондация "Джазтет" в лицето на артистичния директор Венци Благоев. Зам.-кметът г-жа Иванка Сотирова изрази надежда, че за деветото издание на Джаз форум Стара Загора ще успее да убеди г-н Морето да се изяви и като саксофонист.

В първата фестивална вечер чухме гостите от Франция Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан и фестивалния проект Balk@n Fusion Band. Музиката на френския контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове тя смесва чистата мелодия и сложната хармония. Изключително впечатление остави и саксофонистът Батист Ербан, който е едно от най-ярките имена на френската джазова сцена.

Фестивалният проект Balk@n Fusion Band бе с подчертано балканско звучене и включи авторски пиеси на саксофониста Владимир Кърпаров и кавалджията на народния оркестър на БНР Недялко Недялков.

Втората фестивална вечер бе отредена за дамите вокалистки.

Че не всичко в италианската музика е открито, ни убедиха Франческа Тандои и нейното трио. Още с първото изпълнение те грабнаха публиката и не я пуснаха до последния тон. Италианската Даяна Крол - така я оприличиха меломаните, а инструменталистите ѝ с основание привлякоха вниманието на другите музиканти около сцената. Франческа изпълни любими джазови стандарти и свои композиции, а за класическата песен "Estate" на сцената бе и Венци Благоев.

С впечатляващо изпълнение за глас и контрабас откри концерта си Мая Нова. В съпровод на Димитър Карамфилов Мая пренесе духа на Ню Йорк на сцената със знаковата композиция на Чарли Паркър "Ornithology". Специално участие в проекта ѝ  взе Рик Маргица - едно от големите имена на съвременния американски джаз. За представянето си в Стара Загора Мая бе подбрала предимно авторски композиции и няколко свои аранжимента на любими български песни, сред които и "Вървят ли двама". Перфекционистка във всяка своя нота, Мая Нова с лекота представи нелек репертоар с помощта и на българските си колеги.

В третата вечер чухме проекта Антони Дончев UP, акапелни изпълнения на Траяна Глас квинтет и домакините от Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев.

Антони Дончев (на снимката) с основание може да бъде определен като стожер на българския джаз. За него музиката е безкрайност и това ярко личи в композициите, които представи. Проектът Антони Дончев 6UP откри нови пространства за джаза, той зазвуча още по-освободен, автентичен и изпълнен с образи. За представянето му Дончев специално бе поканил австрийския контрабасист Георг Брайншмид. Георг Брайншмид е роден през 1973 г., живее във Виена. Утвърждава се като един от най-колоритните и виртуозни басисти на международната джаз сцена. Неговите нестандартни композиции, съчетаващи джаз, класика и виенска музика, се считат за едно от най-интересните събития в съвременната музика. Негови класически творби се изпълняват от множество филхармонични оркестри, а джазовите му композиции получават възторжени отзиви в Европа и по целия свят. Зам.-кметът Иванка Сотирова от името на община Стара Загора поднесе специален подарък на Антони Дончев по повод 60-годишния му юбилей и го покани отново да гостува на старозагорска сцена.

Красиви, гласовити и талантливи – Траяна Глас квинтет с ръководител Лиляна Дойчева при Центъра за подпомагане на личностно развитие в Стара Загора представиха неповторимостта на акапелното пеене. В присъствието на "бащата" на легендарната група Траяна академик Кирил Тодоров квинтетът изпълни негови авторски песни и аранжименти.Цвети Христова, Люси Георгиева, Грета Станева, Станимира Ботевска, Станчо Станчев имат активна сценична дейност: концерти, спектакли, мюзикъли, записи на своя репертоар, много и престижни награди от конкурси и фестивали, като последната е "Гран при" – специалната награда на Националния конкурс за вокални ансамбли "Хармония". Преди година записа три акапелни пиеси на Кирил Тодоров в Първо студио на БНР по тяхна покана.

По традиция фестивалът бе закрит от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. Великолепни - това е най-краткото определение за представянето на Военен биг бенд Стара Загора. Музикален домакин от първото издание на фестивала, оркестърът под палката на кап. Цветомир Василев демонстрира класа, усет за джаз и оправдано самочувствие. И нещо много важно за големи формации - свиренето заедно. От блус през класически джаз, та до съвременни авторски композиции - Военен биг бенд Стара Загора поднесе музиката с лекота, увереност и енергия, които завладяха хилядната публика. Гост-солистът Йерванд Маргарян вдигна градуса на настроението с теми, посветени на Луис Армстронг, изпълнени с изключително майсторство и импровизаторски талант. Йерванд партнира и на сензацията на вечерта - 13-годишния Добромир Добрев, който със завидно майсторство свири нелеката пиеса "Полетът на бръмбара". Вокалистите Лиляна Дойчева, Цветомир Цанков и Милица Гладнишка пък за пореден път превзеха сърцата на слушателите. С бисове, възторжени викове и нестихващи аплодисменти старозагорци изразиха възхищението и благодарността си за прекрасната вечер.

Джаз форум Стара Загора се организира от община Стара Загора и фондация "Джазтет" с изключителната подкрепа на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Снимкa: Емил Енчев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички