Спечели книгата Невидимият рок. Алтернативната сцена в България


Спечели книгата Невидимият рок. Алтернативната сцена в България

4137

Както обещахме, специалното тазгодишно издание на любимата ви рубрика "Спечели с MySound.bg" - "Голямото лятно четене", продължава с предложение ЛИЧНО д-р Гергана Райжекова, автор на "Невидимият рок. Алтернативната сцена в България".

Получавате уникалния шанс да се сдобиете с луксозната творба. Името на един късметлия ще бъде изтеглено на принципа на томболата сред всички, дали правилен и навременен отговор на въпроса:

Кой е авторът на песента "Кукла" на група Атлас?

Пишете на:ivokitsov@yahoo.com

Subject: Za igrata/The Invisible Rock

Очакваме до 21.00 часа на 24 юли, сряда.

Оставете и GSM номер за обратна връзка.

Всеки има право да участва само по веднъж.

Правилния отговор, както винаги, може да откриете в MySound.bg!

Успех на всички!*

"Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" e дебютната книга на д-р Гергана Райжекова.

Подобен род научна книга за алтернативната сцена се появява за първи път на книжния пазар у нас и е особен принос не само в научно отношение, но и като рядък вид рок документалистика за българската сцена и нейните особености. Нейният автор е изследовател на рока в България и учен-теренист, антрополог, музикант и музикален журналист като книгата е задълбочено изследване и анализ на алтернативната музикална сцена и представлява докторската ѝ дисертация, която тя успешно защитава през 2017 г. в СУ "Св. Климент Охридски".

"Невидимият рок" е базирана на над 70 интервюта с представители на музикалната рок сцена в България и включва седем пълни интервюта с представители на същата тази сцена и гледната им точка за състоянието, развитието и проблеми на родната алтернативна сцена. Именно събраните интервюта са един от най-ценните приноси в книгата и представляват снимка на сцената през годините, където натежава именно въпросът защо рокът понастоящем е невидим? Главни действащи лица са Николай Костиков, ивент мениджър, Явор Ганчев, собственик на музикален магазин, Елена Пенева, РR и музикант, Емил Братанов, дългогодишен музикален журналист, Драго Балджиев, музикант и бивш помощник-управител в клуб, Тони Арнаудов, музикант и мениджър на младежки банди, и Мартин Михайлов, мениджър и управител на клубове.

Авторитетното издание съдържа още два предговора, 13 глави, 7 интервюта, пълна библиография, откъси от рецензии на журито, както и списък с всички 70 интервюирани представители от музикалната сцена и наброява общо 530 страници. Шрифтът Adys, използван в книгата, е специално разработен за дислексици, а поместените ценни фотографии са дело на Нели Недева-Воева, като много алтернативни групи също подпомагат със снимков материал изданието.

Ето какво пише Емил Братанов за книгата в OFFNews:

"... И преди 25 г., и днес, и след още четвърт век, БГ трашметъл не е пускан, ала и едва ли ще зазвучи по отечествените радиостанции и телевизии. Пък от опита ни с рок-възраждането от края на 80-те на миналия век – той също е алтернатива на официозната сцена тук...

Щом във Факултета по журналистика и масови комуникации вече се пишат такива трудове като изследването на Гергана Райжекова за алтернативната музика и сцена на България, очевидно новото време е повяло и в академичните среди. Научих, че има и тема за самия хевиметъл по света и у нас, която друга млада дама подготвя. А и (не е нескромност, ето място да съобщя как "цветята от края на 80-те" може да се сдобият и с вестникарски архивен каталог) собствената ми докторантура изследва оставените следи от българския рок "черно на бяло" в хартиените медии от времето на Прехода (87-ма – 93-та): понеже, по мое мнение, за да се качи история в интернет, тя трябва да съществува в своите си реални публикации и някой да ги изрови и подреди.

Специално мен, това ме радва и ентусиазира, защото вече ми стана ясно, че на пръсти се броят старанията да се разгледа рокът наш – за разлика от "дисекциите" на поп музиката, фолклора, влиянието им, корените или технологията на създаване и социализиране в нашенската общокултурна среда".

Повече за "Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България" - на: http://www.rayzhekova.com

*Предоставената лична информация е защитена и ще бъде използвана само за нужната идентификация на спечелилите, без да бъде предоставяна на трети лица, като ще се съхранява при необходимите условия за конфиденциалност.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички