Hillock Carnival 2019: балкански джаз авангард в Пловдив


Hillock Carnival 2019: балкански джаз авангард в Пловдив

3264

Шареният музикален уикенд на коалицията Horz възвисява и веселѝ на неочаквани локации гостите и жителите на Пловдив със свободната музика на новото балканско хилядолетие. Защо карнавал?
Защото този град и неговата публика заслужават събитие, каквото не се е случвало досега в страната. Защото всяко пловдивско кътче заслужава да бъде преоткривано отново и отново, а духът му - отново и отново призоваван, за да омагьоса и спечели нови посланици  както в България, така и по света. Защото Пловдив означава култура от векове. Защото шест балкански космонавта ще свирят извънземно в Братската могила. Оркестър ще върти стари градски номера напук на диригента в Хаджи Хасан махала. Горещ сръбски пауър джаз ще се лее с големия черпак на битака на Руския пазар.  А бързият влак за Марс ще цепи мрака като за последно на Централна ЖП Гара, надувайки ембиънт-рок свирката си. Плюс обилни късни джемове в "Контрабас".
Този фест не си го слушал. Тази музика я няма в стрийминг платформите и плейлистите. Ако не си по морето на 24 и 25 август, трябва да си в Пловдив, за да чуеш вълната от нова музика, надигаща се от Балканите. Лейбълът www.horz.co бавно, но сигурно се превръща в локален "хъб" за издаване и промоутиране на креативната и не-жанрово определена музика по тези земи. Сега колективът, в партньорство с фондация "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", полага основите на един по-различен фестивал с  първото му издание. Музикален карнавал, който представя на най-оригиналните пловдивски локации неочаквано богата местна звукова реколта, променяйки средата и привличайки още ентусиазирани от интересната нова музика последователи. Защо Horz? Защото са колектив, реактивен културен микс, живеещ в пет държави, с шарена мултинационална закваска, също като Балканите, откъдето идва.
Програма: 24 август10.00 - Space Trio / LavljiDaniDima - Братската могила20.00 - Хаджиоркестъра - улица "Генерал Скобелев" 39 (площада на Хаджи Хасан махала)
25 август9.30 - Dragon’s Fuel - битака пред Руския пазар (прекарай сутринта там, на битака се случва какво ли не) 20.00 - Zemljani / Кервиз - Централна ЖП Гара Пловдив**Проектът е част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"***Вход свободен
За HorzПрез 2015 година, докато учат в престижната Prins Claus Conservatorium в Грьонинген, няколко млади музиканти от Сърбия, България и Италия се обединяват около търсенията и идеите си за творческа свобода, създавайки в Нови Сад свой независим лейбъл със свое собствено студио. Водени от желанието да променят средата в собствените си страни, пускат първия си проект през май 2018 г. Година и седем издания по-късно, Horz се заявява като един от по-интересните музикални колективи по нашите земи и с невиждано и нечувано досега събитие. След натрупването на сериозен каталог от албуми на разнообразни като музика проекти, източноевропейското обединение с противоречиво име на славянски бог минава на следващото ниво - концептуални концерти, завладяващи света. Музикални акции, заразяващи с вируса на живота световен град след световен град. Стартът е цветен уикенд маратон в Пловдив през август, където четири специално селектирани локации ще бъдат оживени от пауър джаз, ембиънт рок и импровизационни концерти. Братската могила, Хаджи Хасан махала, Битака на Руския пазар и Централна ЖП гара ще се превърнат във фестивални сцени на музика, която тотално ще преобрази усещанията за време, пространство и айляк, уверяват организаторите.
За групитеSpace Trio - една от първите и единствени групи в България, които свирят напълно импровизационна музика. Без уговорки, без рифове, без ноти, без план, абсолютно всичко се създава на момента. Първият албум на групата е издаден в Португалия от знаменития лейбъл Creative Sources
LavljiDaniDima - отново трио, подчинено на правилото да не свири писана музика, но от Нови Сад. Албумът им "Dimni Lavljeg Dana" е от най-новите издания на Horz.
Хаджиоркестър - оркестърът интерпретира стари градски песни, следвайки символно дирижиране. Диригентът е в основната роля на аранжор и композитор, като всичко се случва и създава на момента. Този вид дирижиране е използвано от знаменити музиканти като Ленард Бърнстейн, Франк Запа, сенегалския перкусионист Н’дайе Роуз, но най-голяма популярност печели заради Бъч Морис, който разширява неимоверно набора от знаци и жестове за интерпретация от музикантите.
Dragon’s Fuel - пънк-джаз, пауър-джаз, трайбъл - наречи както искаш тази музика, но в неделя сутрин се приготви за танци. Дай ухо дори само на "Earnie Shavers" или "LK Sprach" от едноименния им албум, за да пожелаеш да видиш любимата си нова група на живо.
Zemlijani - атмосферик-рок чедото на Horz със сигурност ще спечели много неочаквани фенове. Причината за това вероятно са тежките завладяващи мелодии, които квартетът плете в тракове, подобни на междузвездни пътни листове. Или саундтрак към постапокалиптична любовна антология за мрак и неон. 
Кервиз - пловдивска банда, сформирана специално за Hillock Carnaval.
Чуй единствения плейлист с групите от Horz и Hillock тукВиж видеоклипове с групите от Horz и Hillock тук
8 неща, които не знаеш за Horz
1. Контрабасът на Васил Хаджигрудев - първият човек във Вселената, залепил midi-клавиатура за бас китара - е произведен през далечната 1908 година. 
2. Китаристът Алберто Миорин e побеждавал в онлайн китарна схватка самия Марк Нофлър
3. Лав Ковач - синът на сръбската легенда Борис Ковач, е създателят и властелинът на панонските трайбъл ритми (за справка - чуй Dragon’s Fuel).
4. В Horz има повече производители на домашна ракия, отколкото китаристи. И все пак, точно такъв вари най-добрата от тях.
5. Много групи имат китарни дуели, но много малко могат да си позволят бас-китарни дуели. Zemljani е точно от тях.
6. Студиото на Horz, където е записан всеки един от албумите им - Kachara, в село Буковац до Нови сад - е преустроена винарска изба в къща на над 150 години, известна и като партизанско скривалище.
7. Педжа (Предраг Окилйевич) - e наричан Кларк Кент от колегите си, тъй като през деня е културен адвокат в костюм, а вечер избухва с бесния си тенор саксофон. Другата му свръхсила е да свири в тон с Воя, другият саксофонист на Dragon’s Fuel.
8. Явно суперсилите са нещо нормално за саксофонистите на Dragon’s Fuel (на снимката), тъй като веднъж Воя (Войслав Савков) свири едновременно на три лайва. Как го е направил, остава мистерия и до днес.
Творческа концепция и художествено оформление на Hillock Carnaval: Хасан Халилов, Иван Хадживеликов/Stretch

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички