Аларма Пънк Джаз открива сезона с новозеландеца Дилейни Дейвидсън


Аларма Пънк Джаз открива сезона с новозеландеца Дилейни Дейвидсън

3390

Както MySound.bg вече извести, новият сезон на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР започва с два концерта на легендата на новозеландския и швейцарския ъндърграунд Дилейни Дейвидсън, съответно на 18 септември (сряда) в столичния бар "Амок" и в "Петното на Роршах" в Пловдив на 19 септември (четвъртък).  За Дилейни, който в обиколил буквално целия свят, това е първо гостуване в България, а за "Аларма" – първа съвместна работа с "Амок", едно от утвърждаващите се нови пространства за независима музика в София.
Дилейни Дейвидсън е съвременен поет с китара (понякога и с барабани или тромбон) и с цял куфар с призрачни истории, бивш член на легендарния "оркестър за сватби и погребения" Dead Brothers, дарк-фолк, готик-кънтри и пънк-блус проповедник, сподвижник и духовен брат на Преподобния Бийт-Ман (Reverend Beat-Man) с осанката на по-млад братовчед на Том Уейтс и Tiger Lillies от другия край на света. Самият той се определя като "отчасти човек, отчасти колело, отчасти трубадур, отчасти пътуващ търговец с куфар, съдържащ цял призрачен оркестър, в едната ръка и с китара в другата". Така и се представя на сцената – като One Man Ghost Orchestra.
Роден в Оукланд, живеещ в Крайстчърч (втория по големина град, намиращ на другия новозеландски остров), минал през мелбърнската школа през 90-те, поживял в Швейцария в началото на новото хилядолетие, Дейвидсън е от онзи рядък вид артисти, които "гледат на музиката като на географията", където всички територии подлежат на усвояване. Музикалната му вселена е  толкова широко скроена, че съвсем логично и закономерно кънтрито да може да премине в нойз-рок, а шансонът в пънк, както е и при други големи творци от наше време (естествените сравнения са с Юджийн Чадборн и Дейвид Гръбс). Макар пропорцията между фолк-мелодичност и радикален звуков експеримент при всеки от тримата да е строго специфична.
Програмата на турнето включва класики от досегашното творчество на Дилейни (от "Ghost Songs", "Bad Luck Man", "Self Decapitation" и т.н.), както и песни от актуалния му албум "Shining Day" (2018) - един от върховете в кариерата му, а междувременно през 2019 артистът издаде и два нови дуо-албума, всеки от тях с друга легенда на странната и мрачна музика - един с Бари Сондърс и един с Брус Ръсел. Дуото е особен формат, в който Дилейни Дейвидсън вече се е доказал нееднократно (чуйте по-старите му записи със създателя на Voodoо Rhythm Records Ревърънд Бийт-Ман и с маори-кънтри-сингър-сонграйтър звездата Марлон Уилямс).
И на двата концерта – на 18 септември в София и на 19 септември в Пловдив – за Дилейни Дейвидсън ще открие един от малкото автентични нови български сингър-сонграйтъри Илко Биров, който след издаването на дебютния си пълнометражен албум тази пролет, написа още няколко нови песни, които чакат своята концертна премиера. На софийския концерт афтър-партито е от Bad Ritual (платформа на Георги Койнов за дет-кънтри, готик-американа и всякакви други мракобесни южняшки жанрове), а на пловдивския освен сета на Илко Биров преди хедлайнъра на сцената ще излязат и местните пънк-блус ветерани О.Х. (Относителна хармония) от Коматево в камерен дуо вариант.
Билети и за двете събития има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна.
18 септември – София – събитие във Фейсбук, билети за събитието - тук.
19 септември – Пловдив – събитие във Фейсбук, билети за събитието - тук. Повече информация - на:

https://www.facebook.com/alarmafest
http://binar.bg

You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=7y6oJwXiDc0

Снимка:The Arts Foundation Te Tumu Toi (Нова Зеландия)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички