Радиопремиера на Девет от Любомир Господинов и Никола Станошевич


Радиопремиера на Девет от Любомир Господинов и Никола Станошевич

3053

Двама преподаватели от музикалната академия Prayner Konservatorium във Виена, Австрия, замислят проекта "Девет".

И двамата са музиканти от Източна Европа, доказали се в класическата, камерната, джазовата и други видове музика – саксофонистът/кларнетистът Любомир Господинов (България) и пианистът Никола Станошевич (Сърбия). Поставят си за цел да изследват авангардното джаз звучене в комбинация с традиционния народен фолклор като опит за търсене на свой музикално-изобразителен език.
 
Любомир Господинов е добре познат в нашите джаз среди. Възпитаник на Средното музикално училище "Любомир Пипков" и на НМА "Проф. П. Владигеров", той продължава образованието си в Австрия и навлиза в сферата на джаза. Има поредица концерти в страните от Северна и Южна Америка, Европа и Азия с реномирани музиканти, сред които нашите Теодосий Спасов, Ерол Ракипов и Мартин Любенов, както и с Tony Lakatos, Martin Fuss, Jorge Pardo и Harri Stojka.

Никола Станошевич завършва пиано в музикалното училище Музичка школа "др Милоје Милојевић" в Крагуевац, Сърбия, и има магистърска степен от Виенската консерватория, която сега се казва "Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien". Той е носител е на множество отличия и награди от конкурси. Концертирал е в Германия, Португалия, Австрия, Швейцария и други.

Уникалният стил на проекта "Девет" от изграден върху мотиви от различни страни, вплетени в умело джаз музициране, с което създават неповторима атмосфера, изпълнена с енергията на виртуозния саксофон и ритмиката на лиричното пиано. Това намира място в едноименния албум "Девет", в който ще открием оригинално изпълнение на общата музикална идея, себеоткриване, интерпретирано виртуозно и мощно. Дискът изненадва с поредица вълнуващи обрати, лека меланхолия, поетичен копнеж и сърдечен оптимизъм.
 
В многопластовите композиции на Любомир Господинов и Никола Станошевич нежните мелодии умело се променят с филигранни, цветни ритми. Същността на тяхната музика е деликатното дозиране на фолклорни елементи с модерни, свободно използвани джаз стилистични похвати. "Девет" ни представя висококачествена и успешна смес от технически умения и игриви танцувални мелодии.

В записите се включват и гост музиканти: певицата Йелена Кръстич, Роман Брички е на контрабас, Горан Кръстич на кахон и Ерол Ракипов – тъпан.

Албумът "Девет" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 5 октомври, след новините от 22.00 ч., и това ще бъде неговата радиопремиера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички