Почина архитектът на рок-ен-рола Литъл Ричард


Почина архитектът на рок-ен-рола Литъл Ричард

3241

Литъл Ричард, един от пионерите на рок-ен-рола, почина в Нешвил, Тенеси, на 9 май, предадоха световните агенции.

Вокалистът, кийбордист и композитор, роден с истинско име Ричард Пениман, ни напусна на 87-годишна възраст. Смъртта, причината за която е неизвестна засега, бе потвърдена и от сина на покойния - Дани Пениман, пред музикалната библия Rolling Stone.

Литъл Ричард бе изключително влиятелна фигура в музиката за над седем десетилетия, след като започна да свири още на 14-годишна възраст. В началото експериментира с т.н. джъмп блус - негърски ритъм-ен-блус със стилистични елементи на джаза в бърза ритмична форма. Първия си голям хит - "Tutti Frutti", издава през 1955 г. Динамичните изпълнения, френентично свирене на пиано и дрезгави вокали поставиха основите на рок-ен-рола и придадоха нови измерения на соула, фънка и ритъм-ен-блуса през 50-те и 60-те години на миналия век. Сред артистите, които твърдят, че са повлияни от неговия стил, са Чък Бери, Отис Рединг, Елвис Пресли и Джеймс Браун, а от следващите поколения - Битълс, Ролинг Стоунс, Дейвид Боуи, Род Стюърт и Леми Килмистър (Моторхед).

Литъл Ричард е автор на знакови за направлението химни като "Tutti Fruti", "Long Tall Sally" (на която и Битълс направиха придобил популярност кавър), "Rip It Up/ Ready Teddy", "She’s Got It", "The Girl Can’t Help It", "Keep A-Knockin'", "Good Golly, Miss Molly", "Slippin' And Slidin'", "Lucille" и много други, които останаха в Рибния буквар на рок-ен-рола. Със своите невероятно енергични изпълнения, придружени от скандални за времето си сексуални намеци и жизнерадостно шоу, той се нареди и сред най-ярките ентъртейнъри на миналия век.

Американецът бе известен и с колортния си стил - спирала на миглите и цветни дрехи, тренд, заимстван по-късно почти директно от Джими Хендрикс и Принс. "Принс абсолютно копира моя стил. Когато той се роди, аз вече носех обувки на високи токове. Единствената разлика е в това, че той ги слага, защото иска да изглежда по-висок. Като не валеше, аз се обличах в пурпурно. Той пък го носеше само при дъжд", сподели приживе Ричард за влиянието си върху Артиста, познат като Принс.

По цял свят творчеството на Литъл Ричард е изучавано от звездите на соул музиката (Отис Рединг, Джеймс Браун, Майкъл Джексън), но и от рок икони (Джими Хендрикс, Боб Дилън, AC/DC). В края на 50-те години той изоставя по-твърдото звучене от ранните си сингли и продължава кариерата си като госпъл изпълнител. Но през 60-те архитектът на рок-ен-рола пак се завръща към корените си. По-късно се изявява в детски програми и записва албуми за деца. Той представи тематичното парче за "The Magic School Bus", изпя във ваната "Rubber Ducky" за сериала "Улица Сезам" и бе гост-звезда в "Pee-wee's Christmas Special". Литъл Ричард е член на Залата на славата на рок-ен-рола още от първия ѝ клас през 1986 година, когато бе въведен в нея заедно с Елвис Пресли, Джеймс Браун, Чък Бери, Бъди Холи и Джери Ли Луис.

Библиотеката на Конгреса на САЩ постави "Tutti Frutti" в Националния звукозаписен регистър през 2010 г. Въпреки че никога не получи престижното отличие "Грами", Литъл Ричард бе удостоен с авторитетната награда на Американската звукозаписна индустрия за цялостен принос на галата през 1993 година, пя на церемонията по встъпване в длъжност на Бил Клинтън като президент на САЩ през 1992 година.  

Литъл Ричард, който бе определен от  сп. GQ като "несъмнено най-смелия и най-влиятелния сред бащите, основали рок-ен-рола", има 26 студийни албума, издадени между 1957 и 1992 година. Последният от тях бе записан с китариста Масайоши Таканака.

Снимка: CNN

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички