Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Джаз колосът Brad Mehldau в Картини от една изложба


Джаз колосът Brad Mehldau в Картини от една изложба

3280

Brad Mehldau има репутацията да е сред най-влиятелните джаз пианисти през последните 20 години.

През 2017 г. той започва работа върху проект за концептуален албум с девет тематично свързани композиции, в които свири на пиано, синтезатори, перкусии и Fender Rhodes, и пее. И след 18 месеца представя албума "Finding Gabriel" ("Да откриеш Гавриил"), в който участва великолепен състав гост музиканти, сред които се открояват тромпетистът Ambrose Akinmusire, тенор саксофонистът Joel Frahm, цигуларката Sara Caswell, певците Kurt Elling, Gabriel Kahane и Becca Stevens, и барабанистът Mark Guiliana. Затова не е случайно, че през 2020 г. "Finding Gabriel" получава отличието "Грами" за най-добър инструментален джаз албум.   

Темата на албума не е избрана случайно, ето какво разяснява авторът: "Да откриеш Гавриил" се появи след като в продължение на няколко години поред четях много внимателно Библията, по-точно книгите на пророците Даниил и Осия, на Иов и Еклисиаста, както и Псалтира. Още като когато бях на двадесет години имах жажда да отговоря на всички въпроси "как" и "защо" относно съществуването. Възприемам Библията не само като описание на минали събития, но и като пътеводител в наши дни, понякога като дълъг кошмар, а друг път като пътеводен знак, който ни води към просветление във времена на тревоги, в зависимост от начина, по който я четете. Архангел Гавриил се яви на пророк Даниил и му каза: "В началото на твоето моление излезе слово, и аз дойдох да ти го явя, защото ти си мъж желан; и тъй, вникни в словото и разбери видението". Така разбрах, че важно е да се вслушам в думите на архангел Гавриил през целия шум около нас, и да намеря начин да обясня хаоса около нас не само на себе си, но и на всеки млад човек с по-малко знания за това, кое е правилно – може би на едно от собствените ми деца.

В това объркано положение на нещата прорицателят изглежда глупак, както казва пророк Осия: "Глупав е предсказвачът, безумен е оня, който се издава за вдъхновен, поради многото ти беззакония и голямата враждебност!" Осия има предвид, че пророкът говори истината, но никой вече не му вярва – всичко се определя като фалшива новина, независимо от коя страна на оградата стоиш. Имаме изкушението да накараме всичко това да ни се размине, като избягаме в следващото по-голямо безумие, но това е само временно убежище и ни води повече към матрицата на лъжата. В крайна сметка човек излиза да поеме въздух, а се прибира с повече объркване и може би дори отчаяние. При цялата предполагаема днес свързаност изглежда, че ние сме по-разделени един от друг от всякога, потопени сме в дълбоката вода на нещастна самота. Към кого да се обърнем за истината в кризисни времена? Помолете се със смирено сърце, вслушайте се дълбоко и отговорите ще дойдат".

Любопитно е как се зараждат композициите:

"Музиката първоначално изплува от новия ми синтезатор, който наскоро открих – Dave  Smith/Tom Oberheim OB-6, с който свиря в няколко песни – продължава Mehldau. Създадох много от парчетата със синтезатори и с Mark Guiliana на барабаните, в процес, подобен на предишното ни сътрудничество. Добавих на други писти останалите идеи и човешкият глас изведнъж стана важен елемент – не с текст, а като чист израз на хармония и емоция. Работих с певци, на които съм се възхищавал и бях близък през последните няколко години – Kurt Elling, Gabriel Kahane и Becca Stevens – и аз самият се включих с пеене. Добавих струнни и духови инструменти и проектът стана с по-оркестрово звучене. Ново преживяване за мен в три от пиесите беше да вървя точно по обратния път – да свиря като човека оркестър и сам да изпълнявам всички партии. Това беше доста вълнуващо. В края на краищата музиката блести с неотложността на времето и мястото", завършва Brad Mehldau.

В албума ще открием начина, по който авторът възприема хармоничния език на "Metamorphosen" от Richard Strauss, "Pelleas und Mellisande" от Schoenberg и късния Mahler – "точно на ръба на пропастта, но все още тонален, с трагично, свръхреално чувство".

Сергай Шишов ще представи "Finding Gabriel" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 27 юни, след новините от 18.00 ч.

П.П. При превода на текстовете и имената от Ветхия завет водещият ще се придържа към изданието на Библията от Светия Синод на Българската православна църква, 1993 г., с последна промяна 12.02.2017 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички