Танци-манци и още нещо на Spice Music Festival 2020


Танци-манци и още нещо на Spice Music Festival 2020

3969

Когато на един терен засичаш хора с тениски с щампа "I love 90’s" и "Born in 90’s" до тийн хлапета, знаеш, че там има нещо прекрасно сантиментално и романтично.

Да, и то е диското от 90-те години на миналия век. Теренът е фестивалната площ на Spice Music Festival, който се провежда на пристанището в Бургас на 7, 8 и 9 август.

По нашите географски ширини, диското от 90-те може да събере различни поколения, хора с различни интереси, а и при липсата на събития от този тип през последните 5 месеца, явно и хора, на които просто им липсва тълпата от парти пийпъл, дет се вика. Събитието се случва през август 2020 година, когато по цял свят ограниченията заради КОВИД-19 налагат отпадането на всякакви мероприятия със събиране на голям брой хора на едно място. Второто издание на Spice Music Festival преминава при висока посещаемост и обстановка, която по нищо не намеква за страх от вируса, така безпрецедентно и могъщо завладял живота ни последните месеци. Очевидно и ние сме там, и при нас шубето ще почака. Трябва да се забавляваме… Не знам дали да не кажа: най-накрая!? Разбира се, имаме туби с дезификтанти в задния джоб, дезифенктираме се и вътрешно с високоспиртни напитки, какъвто лаф се дочува от поредицата плосък хумор. Но е факт.

А инак по същото това време (8 август) по света, където важат ограничения за събиране на хора над 5 хиляди, полицията спира нелегален рейв фестивал, като блокира на място присъстващите на него 9 хиляди души, извършва проверки и арести и ги освобождава да си ходят чак в понеделник.

Но да се върнем на пристанището у нас. Напълно законният, варден от полиция и официално подкрепен от община Бургас, Spice Music Festival, е накратко един голям тридневен купон с надънено до дупка радио Energy. Обаче не е в хола, а на брега на морето и няма лоша съседка, която се обажда на органите на реда след 23.00 ч.  И хиляди други на същите парти радиочестоти са наоколо.

Афишът на събитието претърпява промени буквално в крачка. Но за това по-долу. Предварително обявената замяна на един артист с друг е тази на Bomfunk MC’s, вместо които ще дойде добре познатата деветдесетарска евроденс група Culture Beat. В петък, 7 август, се лее хит след хит. Положението и днес е танци-манци и още нещо... Сред публиката почти не се виждат препарирани хора и без значение дали точно тия са стъпките на този или онзи денс ритъм, всеки си има своите една напред-две встрани. С различна степен на гъвкавост, всеки се движи обезпокояван - да не кажа кълчи както си знае, и в това има един такъв особен ретро чар, когато се раздаваш в дискотеката докрай, ако искаш да събереш погледите.
 
Rozalla изсипва хита си "Everybody’s Free", който е посрещнат с бурни танци. Дали водени от любопитство, дали от някаква носталгия по соц. естрадата, сме строени навреме за рецитала на Братя Аргирови. О, небеса! Това са те! Разцъкват средношколски бъзици между песни, базирани на подложки от чуждестранни мелодии с текст на български отгоре и е леко неловко... Очакваш да ти стане мило като изпълняват и техни авторски парчета, обаче... някак ти става кофти от тези рекламни тениски на McDonalds, които са избрали за сценични костюми. Не знам дали някой се оплаква... щото, както казва и редакторът ни, българинът най-обича естрадата, турбо чалгата и хайдут метъла. Ама не с лошо, де.

Нататък засилваме с испанките Las Ketchup, с които тълпата пее вечния хит "Asereje", после настава фурор с LayZee aka Mr.President, който ни връща в 1996 г. с "Coco Jamboo". Хит хем въртян до втръсване, хем все така любим и разпознаваем дори от последната седалка в трамвая, когато водачът е на вълните на радио Energy. Тук е и харизматичната Sonique.

Reel 2 Real ft. The Mad Stuntman, който е за първи път на фестивална сцена у нас, обяснява как не е финият младеж от преди 10 години, защото е качил килограми. Ама пък продължава да има як глас и дава плавен преход към хита "I Like To Move It" като симпатично подмята: "I like to eat it eat it, I have to Loose it, loose it!" Още малко тийз с популярната мелодия и голямата морска дискотека прилича на широк трамплин, всички подскачат. Сещате ли се обаче кога става най-силното разкършване? Май-май на изпълнението мамбо фурията Lou Bega...Освен денс хитове тук има щанд на Aperol, разхлажда ни силен морски бриз и се кефим на разнообразни пироефекти на сцената - за разкош. След Lou Bega има и фойерверки, ама гигантски, зрелищни и продължителни. Това обаче не е за "лека нощ", а за "добре дошли" и "приятно ви избухване". Сетне щафетата поема Marti G - до откат.

Очаквано, публиката е най-многобройна във втория ден, събота, 8 август.

Докато фестивалът върви, от програмата отпадат изпълнители всеки ден заради динамичната епидемилогична обстановка и разни рестрикции по летищата в чужбина. Обаче веселбата не спира. Новините са, че германските хип-хопъри C Block няма да могат да дойдат до Бургас, така че техният сет е запълнен от купонджията DJ Dian Solo. Но партито е на макс с Technotronics, C+C Music Factory, Corona с участието на бразилската дива Олга де Суза, италианската денс формация Black Box, британското дуо Maxx... О, и Акага, разбира.
Неделя е. Нова изненада: 5ive заменят Vengaboys.   

Spice Music Festival 2020 предстои и днес, а ние очакваме на сцената да се качат Kosheen, Double You, Tania Evans – оригиналният глас в култовото парче на Culture Beat "Mr.Vain"... Има включване от Spence & DJ Groovy, която поздравява всички фенове на група Ахат, получава гора от ръце, свили пръсти в хеви метъл знак. От семпъла на Спенс се подава и малко Веско Маринов, речитативът му е разбирем, а тектовете му - видимо познати на тълпата. "Нашата полиция ни пази" - магистрално:)

По програма днес трябва да излезе и Nana, но няма. Отпадането на тъмнокожия вокалист, който е, както изглежда, един от артистите, към които интересът е най-силен, е съобщено от сцената от самия оранизатор. Николай Тодоров е видимо подготвен за последвалото освиркване от разочарованите, които получават специално видеообръщение от Nana, записано на летището, където е бил спрян. То е излъчено на екраните, които предават на живо случващото се на сцената през трите фестивални дни.

Личен фаворит от вечерта и цялата програма е шоуто на Sian Evans (Kosheen), която закрива събитието като прецизна вокалистка от висока класа, точно както се очаква. 48-годишната британка заковава всеки тон от песните "Hungry", "Hide U", "Catch" от първия албум на Kosheen "Resist"(Moksha Records/Sony BMG, 2001). Както винаги - дама със завиден стил и искряща сценична енергия. Също силно и емоционално е представено и "Suicide" от същото издание...

Непосредствено преди нея са East 17, а Sian Evans е отстрани на сцената и си тактува. Славните времена на бой групите са отминали, момчетата са пораснали и вече имат прошарени коси, но пак са си East 17 (на снимката). Хората се разтапят на инак лековатите "It’s Alright", "Strip", "House Оf Love", "Stay Another Day", "Steam"... По скалата от 1 до 10, вълнението сред публиката е 10-ка по време на тяхното шоу. Мъжаги на видима възраст около 35-40-те са превзели първите редове пред сцената. А аз очаквам изтерясали тийнейджърки. Ама не- те вероятно и напълно възможно са пораснали и са с децата си на по-задна линия. Инак на средните редици народът е по-нагъсто, но като цяло хората са разпръснати на просторната площ на пристанището, всички компании си имат своето местенце и дистанция от останалите. Много барове, пейки, щандове с храна и мърч, тенти на разни институции и организации – има къде да се разходиш като вече си влязъл веднъж. Повторното влизане е забранено, така че трябва да се осигурят подобни удобства.

Нашето специално такова е VIP ложата, разположена на платформа точно срещу сцената. От там се разкрива и вълшебна гледка – радостни подскачащи люде, всякакви светлинки, отдясно се извисява величествен товарен кран, а морската шир е по протежението на целия коридор, превзет от кипяща културно-масова дейност, както със закачка към едни отминали времена организаторите от "КМД" ЕООД са кръстили своята фирма.

Всъщност напълно резонно, когато си вече вътре във фестивалната площ на Spice Music Festival, си задаваш въпроса: това наистина ли се случва? Нулев концертен живот 5 месеца назад и още поне толкова напред. А ти си сред многохилядна тълпа...

Но по същество: и Nana, както Vengaboys и C Block, отпаднали от тазгодишната програма в последния момент, ще видим в България по-нататък, както обещава организаторът. Дали на някои от следващите издания на фестивала и дали догодина, времето ще покаже. Ние сме на линия - в очакване.

Можем да аплодираме и организаторите, и община Бургас, както и спонсорите, за проявената гъвкавост и упоритост Spice Music Festival да има своето второ издание. А може и да сме от онези, мърморещите, из Морската градина, на които им се иска да дърпат ушите на организаторите за тоя смущаващ ги шум..

DJ Dian Solo, DJ Marti G и DJ Emotion са диджеите, които организаторите са натоварили да имат грижата музиката да не спира във фестивалната зона през трите дни между гиговете на отделните изпълнители, както и след края им. Между качването и слизането от сцената на  артистите, те попълват с тематични парчета и понякога дори имаш чувството, че на добре загрялата тълпа хич не ѝ пука дали някой просто пуска хитове от пулта, дали има някой певец на сцената, дали е на сингбек или на плейбек... Не казвам, че не разбира или че не прави разлика. А че не ѝ пука.

Очакваме от трима различни диджеи за трите дни всеки да има свой почерк и подготвени различни плейлисти, но, хм, това изобщо не е така. Колкото странно, толкова и изненадващо за трите вечери диджейско парти, което продължава до към 3.00 ч. сутринта...  В малките часове силата на диското от 90-те отстъпва и идва по-тежък саунд. И DJ Dian Solo, и DJ Marti G и DJ Emotion пускат абсолютно идентичен сет с парчета на Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode и прочее, но с променен ред и с тук-таме мушнато някое и друго заглавие. Ааа, да – и тримата залагат на много, ама много Prodigy през цялото време. Е, така или инак, хората си танцуват и ентусиастите, които като нас стоят до края, харесват алтърнатив рок. И по принцип наоколо се забелязват тук-таме разни индивиди с метъл тениски и откровен рокаджийски имидж.
 
Абе, както гласи популярната фраза от социалните мрежи, "народ, който... ходи на така масови мероприятия и яде, пие и се весели три дена по време на пандемия (а някои и пет дни, започнали маратона с началото на Street, Food & Music Festival в черноморския град на 5 и 6 август), не може да бъде унищожен.

Също както диското от 90-те.

Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички