Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Дунав BlueZZ 2008 (Take 2)


Дунав BlueZZ 2008 (Take 2)

7560

Интро:

Тоя път – като по поръчка, точно преди концерта снощи, речният бриз нарита дебелия задник на жегата, затиснала града в последната седмица. После долетя красивият вятър. Сетне мажорният дъжд укроти прахоляка, извиквайки благозвучното вечерно крякане на чайките и жабешкия хор в зеленясалата локва до Летния театър. Но призова и зловещата метална симфония на комарите, чиито среден цолаж бе горе-долу като консерва русенско варено. Такъв – музикален и немузикален саундтрак, бе приготвила природата да подгрее гига на първите изпълнители: Индекс и Стефка Оникян.

Качеството на русенското комбо е доказано отдавна, сега обаче на нов глас момчетата дефинираха фюжъна като понятие. Този път не за посетителите на "Макс Мюзик", а за фена на популярния – в най-широк смисъл, джаз. След тях Стефка Оникян пък им направи страхотно гостуване, като стори същото, само че с дамския вокален джаз. Изявата им получи задължителната порция внимание и от публиката, и от Атила Уайнбъргър. Румънският блусмен, който бе сред атракциите на миналогодишното издание на феста, току-що бе пристигнал специално да подава молба за членство в сдружението на събитието и да уговоря евентуалното сътрудничество за догодина: комбинацията от блус и джаз да се леят едната вечер в Русе, а другата – в Букурещ. Или направо в оттатък Дунав.

Артистичният микс на Теодосий Спасов (кавал) и Хилда Казасян (вокал, перкусии), плюс Румен Тосков (пиано) и Христо Йоцов (барабани), не потроши очакванията на аудиторията за стилно и емоционално шоу. Джаз и етно – българско и арменско, блус и рок си стиснаха ръцете и върнаха овациите на публиката. Вкусен бис: джаз и самба.

Това е: музиката не е само някакви подредени във въздуха ноти, тя е в състояние да бъде религия и изконна вяра. Смисъл сама по себе си!

Не че Мишо Йосифов (тромпет) и Вили Стоянов (тромбон), както и Иван Лечев (китара) не са свирили на BlueZZ феста, но като част от Дърти Пърчис участват за пръв път в афиша на събитието. Въпреки дългия път, многолюдната банда на Гальо "Суинга" показа завидно настроение, мерак за сцена и направо разбиваща форма. Нищо не е толкова съвършено, колкото идеята за него.... в случая за купон и музика. Музика, люлееща в общ шейкър джаз и блус, рок и фънк, денс и соул, шейк и дуу уоп... Сигурно пропускам още някое направление, ама тая буря от хормони успя да отлъчи за момент по-емоционалните – такива, като мен, от общата ритмика на веселбата. Амалия и Емо – заедно и поотделно, пяха точно и чудесно. Пяха Стиви Уондър и Джеймс Браун, Арета Франклин, Джо Саут, Скриймин Джей Хоукинс и Блус Брадърс, абе много пяха и два пъти повече свириха. Лечев – по Първи коридор на електрифицираното соло.

…Минава... Големият кораб минава... Големият кораб на настроението мина и през зноя на Принс: "Get On The Boat"! Вихрените духачи се представиха без фанфарна похотливост, но доволно страстоугодно – и в бързите, и в романтичните парчета. Подобни гигове стопират от падане каризмата на което и да е събитие.          

Заедно с биса се върнаха и стихиите. Бурята – тежка и влажна, като недосвършена жена (а също толкова гневна), връхлетя Летния театър. Оставихме я да бучи, а ние се прибрахме отново в "Макс Мюзик".

Аутро:

Джем сешън. Атила Уайнбъргър. Отново Стайко Стайков - но вече без гипс. Васко Кръпката и Камен Кацата, пели на бирфеста до преди малко. И повсеместна алкохолна сантименталност по миналото. С маниашки версии по знакови парчета...

От онези, дето не позволяват на чувствата да остареят.   
   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички