Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Николо Коцев с престижна музикална номинация


Николо Коцев с престижна музикална номинация

7236

Българският композитор и рок музикант Николо Коцев (Nikolo Kotzev) получи радостна вест по време на почивката си в родината.

Той е първият наш сънародник, номиниран от Културната делегация и Общината на островите Оланд (Финландия) за наградата на Музикалния съвет на Севера.

Номинацията бе официално обявена на 15 август. Тя му се дава за рок-операта “Nikolo Kotzev’s Nostradamus”, която вече няколко години се радва на световен успех. За уникалната си творба Николо привлича гласове като Глен Хюс, Алана Майлс, последния вокалист на Рейнбоу - Дуги Уайт, Сас Джордън.

Високопрестижната награда съществува от 1965 и се връчва традиционно от Северната Музикална Комисия за принос и високи постижения в музикалното изкуство. Отличието е знак за изключителното признание на Северните страни. За лауреат през година се редуват изпълнител, ансамбъл или жив композитор. Броят на номинираните композитори тази година е 12, като те са от всички северни страни.

В момента Николо Коцев се е посветил на нова творба - класическата опера ”Джоел” ("Joel").  С премиерата й на 26 юли 2009 ще бъде открит новопостроеният Дом на културата на островите Оланд, където композиторът живее и твори от 1989  насам.

В произведението ще участват 8 солисти, 30 души смесен хор и симфоничен оркестър от 35 души. Музикантът се надява да бъде готов с композицията до края на 2008, след което ще се заеме с оркестрацията на творбата.

Либретисти са финландският писател и поет, професор по литература и преподавател в университета в Хелзинки - Ларс Хулдéн, и шведският музикален драматург Рикард Барк. Той е и режисьор. Специален гост на премиерата ще бъде президентката на Финландия Тарйа Халонен, което е голяма чест за българина.

Според Коцев, получаването на такъв професионален ангажимент е било мечта, която вече е смятал че няма да се сбъдне. Гласуваното му доверие и признание са колосални. Мнението на Николо е повече от недвусмислено: “Колко хора в днешно време биха могли да кажат: пиша класическа опера?”

В момента рокаджията е Южното Черноморие с приятелката си - журналистката Дона Петкова, но дори и по време на отпуската пише музика всеки ден в хотелската стая, защото сроковете за завършване на композицията са безпощадни.

Николо Коцев
е финландски гражданин от 1995. От дълги години е музикален директор на групата на Робин Гиб (Би Джийс), с когото го свързва голямо приятелство.

В следващите месеци им предстоят концерти в Берлин, Миконос и Канада. Работил е още със Саксън и  Къмпъни Ъф Снейкс.


Въпреки натоварения си график, китаристът предприема нови и нови експерименти и с групата си Брейзън Абат. С нея е издал пет студийни, един концертен албум и две DVD-та.

Последното участие на бандата бе на феста “Меджик Съркъл”, организиран от Менъуор в Германия. Събитието се счита за най-големия рок фестивал в Европа.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички