Калин и Тумбаито с отличие за музика на Годишните салса награди


Калин и Тумбаито с отличие за музика на Годишните салса награди

5902

Вместо увод!

Ще се опитам в няколко параграфа да пресъздам не само факти, свързани с Годишните салса награди 2008, но и нещо повече – духът на салсата. Всички вие, които познавате света на салсата, лесно ще се ориентирате сред имената и фактите, които ще спомена по-нататък.

За всички други - незаразени с вируса на салсата, пък ще се опитам да дръпна завесата, за да надникнете за мъничко поне в нашата "секта".

Салсата не е танц. Салсата не са движения и хореографии. Салсата не е и секта (въпреки че понякога помежду си се шегуваме, окачествявайки се като такива - сектанти). Салсата е начин на живот, колкото и тривиално да звучи... Предполагам няма да успея да ви впечатля така. И за това - последен опит: салсата е ритъм, който движи сърцето; усещане, което се плъзга по кожата; салсата е самият пулс на всеки един от нас – пристрастените.
 
Да се върна на Годишните салса награди. Можете да се досетите, че именно те са апогея на салса почестите. Има много конгреси, фиести, партита и какво ли още не. Наградите обаче дават именно онзи социален статус на заслужилите артисти.Имената, които ще бъдат изредени по-долу, са само част от целия пъстър хайлайф на нашето общество. Няма пиадестали, няма дистанция, няма разделение на по-можещи и по-неможещи, важни и малковажни. Именно затова тези награди са толкова значещи! Дават сили и мотивация на всички да се стремят да получат по едно „оскарче”.

Вечерта започна леко. Деси Андреева, заедно с BG Salsa.info сърганизатор на събитието, и водеща фигура в салса средите, беше подготвила изненади, които да разнообразят събитието. Обещанието й, познавайки огъня, който тлее във вените на всеки един от нас, да направи елитна, но и кратка церемония, след което всички ние да се отдадем на танци, предстоеше да започне. В осем часа вратите на столичния клуб "Ялта" отвориха за вече събралата се голяма тълпа. Очите на хората светеха почти хищнически. Средностатистическият салсеро изпитва неистов глад за още и още ритъм и дансинг. И се започна. Час с упойка от музика. Диджеите бяха много и пъстри. Има категория за наградите и там ще спомена всички. Истината е, че те са винаги там, сред нас,  Алекс, Диян, Митко, Дани, Алдо, както и двама гости от Гърция.

Хората превзеха клуба и почти моментално можеше да се видят нетърпеливи двойки да танцуват. Аз не паднах по гръб също. Още почти облечена в дебело, зимно яке, се завъртях опиянена от веселия ритъм. Огледах се. В тъмнината около мен пробляскваха само усмивки. Сякаш всеки вече беше успял да се оттърси от зимата, кризите, проблемите, стачки и парадокси и се беше потопил някъде там – в тотално различен свят.

Точно час по-късно – в 21.00, на сцената се появиха Раул и Долорес. Афро-ритмите се разляха по дансинга. Огън и страст се четеше в очите им. Всички ние спряхме и се загледахме във феерията пред очите ни. Усещането за случващото се събитие се засилваше постепенно. Все пак ние всички сме част от тази красота. Изпартихме ги с бурни овации и започнахме нетъпреливо да се ослушваме за номинираните и наградените колеги.

На сцената се качиха Моника Стоянова и Владо Божинов – двамата водещи на събитието, бележещо края на 2008 за нашите среди. „Нека започнем годината с песен” казаха те и на сцената се качиха Нина Николина и Калин Вельов. Пред тях се плъзнаха с танцова стъпка Салса Калиенте – четирима изключителни танцьори, за да докажат, че музика и танц се сливат в едно.

Церемонията започна веднага след последните акорди.

Дебют двойки. Номинирани бяха:

Ники и Теди (Salsa de Cuba), Николай и Силвия (Street Salseros), Тодор и Николета (Street Salseros), Христо и Вероника (Street Salseros), Цецо и Деница (Malambo, Варна)

Наградата връчи представител на един от спонсорите – списание "Блясък". На Христо и Вероника.

Почти веднага водещите започнаха да обявяват следващите номинирани в категорията „Дебют отбор”:

La Vista Team, Salsa de Cuba, Street Salseros

Наградата отиде в ръцете на Street Salseros. Вечно усмихнатият Мони (Симеон Симеонов) се качи на сцената, за да получи статуетката.

Следваше категория „Съзтезателна дейност”. Доста трудоемка задача, за всеки един от номинираните. И именно за това, Годишните салса награди инспирират толкова. Заслужено признание пред дългите и изморителни тренировки, пред заучаването на хореографии, пред усъвършенстването на фигури и движения.

- Алфредо Торес и партньорки, Евгени и Лили, Ина и Захари
 
Деси Андреева
се беше постарала да събере и елита на латино-държавите, които имат представители в София. Сякаш да покаже, че и ние принадлежим към тази кръвна група.  Присъствието им внесе допълнителна класа и даде силен привкус на награждаването. В моите, а предполагам в още десетки очи от публиката.

Търговското аташе на Венецуела връчи „Оскар”-а за дебют на двойки на Алфредо Торес. После се усмихна и каза „Поздравления” на български език.

Естествено, в състезанията участваха и отбори. Екипите 2008:

- Алфредо Тийм, Маламбо Тийм, Памбос Денсинг Център

Приза грабна отборът на Памбос. Превзе сцената с умивка и ентусиазъм. Сигурна съм, че имат допълнителен стимул да тренират още по-услиено тази година – да получат отличието и 2009!

Следващите две категории, безпрецедентно до сега, дават на целия латино свят да разбере, че и ние имаме подобен заряд, че и в нашата кръв тече страст, наречена салса.

Номинации за диджей 2008:

- Алдо, Алекс, Дани, Диян, Добчо (Варна), Митака, Уили (Варна)

Победител стана Диян. Той направи наистина красив жест – извика на сцената  колегата си Алекс и сподели наградата си с него. Кариерите им са преплетени от години и двамата заедно планират да ни зареждат още години напред.

Деси беше подготвила още една голяма изненада. През изминалите години салса музиката започна да добива все по-голяма популярност. Съвсем естествено се появиха и музиканти, способни да се понесат в ритъма на салсата, бачатата и меренгето. Тази година наградите бяха насочени и към тях. Заслужено признание и благодарност, че ги има и пишат песни за нас!

В категорията „Музика – изпълнители” номинирани бяха:

Борис Солтарийски, група IRE, Калин Вельов и Нина Николина, Тумбаито, Мариана Попова и Орлин Горанов

Предполагам изборът не е бил никак лесен. Отличници в тази категория станаха Тумбаито.

Следващите номинации са за уеб сайт на салса школа:

Маламбо, Salsa de Cuba, Salsa de Fuego, Salsa Fan, Salsa Sabroso, Street Salseros

Отличен бе сайтът на Street Salseros, който, според думите на Мони (лидер на школата), тепърва ще предлага полезни изненади за учениците на клуба.

За да има възможност публиката да поеме глътка въздух, след толкова номинации и награди, на сцената излязоха най-малките танцьори – Лос Памбос Кингс.

Веднага след техния танц дойде ред на едни невероятни хора – категория, свързана с кауза.

Двете номинирани школи – Бали и Red Salsa Team, доказват, че именно чрез танца към нашето общество могат съвсем лесно да се приобщят както хора със слухови проблеми, така и сираци. Съвсем естествено, тук победители бяха всички. Две отличия и много щастливи и оценяващи чудото на танца очи.

Имаше и категория, представяща нашите изпълнителни извън страната. Номинирани бяха Алфредо Торес, Паланте Денс Проджект, Салса Тропикана, Памбос Денсинг Център, Стийт Салсерос и Вамос. Тази година школата, която грабна приза, бе на Памбос.

В последните години у нас се организираха и редица събития, свързани със салсата. Като израз на признателност към организаторите им, тазгодишните награди номинираха събитията в два раздела: еднодневни и тридневни.

Еднодневните събития бяха представени чрез: Коледен Салса Бал; Латино Карнавала; невероятния концерт на Джими Бош и София Салса Опен. Събитието, което спечели приза, беше уникалният концерт на Джими Бош. Наградата, от ръцете на посланика на Аржентина, получи Мигел Родригес, организатор на шоуто.

Трдневните събития влязоха в историята на Салса наградите, представени от: Balkan Salsa Congress; "BG Salsa Fanta Open"; "Black Sea Salsa Festival"; "Spirit Оf Burgas" и празника на гр. Хасково. Посланикът на Венецуела връчи статуетката на организатора на "Фанта Фестивала" – Стефан Еленков. И той успя да зарадва всички, като сподели наградата с Памбос.

Деси Андреева, главен виновник за Годишните салса награди, връчи специално отличие на гр. Пловдив и на школите в него. "Салсата заслужава адмирации", каза тя. Именно затова тази година пловдивските школи трябва да бъдат подкрепени.

За развитието на салсата в България бяха номинирани Алфредо Торес, Владо Божков, клуб "Салса Плюс", Мигел Родригес, Симеон СимеоновМони, Стефан Еленков и "БГ салса фиеста тийм", Памбос и Мария Агапиу. Наградата беше връчена от посланика на Куба - на Памбос и Мария.

За десерт - още 2 парчета на Калин Вельов и Нина Николина. Малко танци. Много страст. За финал: всички номинирани и наградени излязоха под прожекторите.

Тази сцена не мога да пресъздам словесно. Да бяхте там, да видите!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички