Тъпан бие, гайда ручи! Болкън Сайънтист 5, острието на бръснача


Тъпан бие, гайда ручи! Болкън Сайънтист 5, острието на бръснача

9992

Ако предишните издания на "Болкън Сайънтист" предлагаха невероятна веселба с изумителни музиканти, то петият брой определено скокна на следващото ниво.

С двама джазмени от тежката категория (Николай Иванов от Ом и Венци Такев), българския шампион по бийтбоксинг - Скилър, бас линии, изсвирени на туба от Митко Узунов и невероятните гайдарски импровизации на Кольо Иванов, събитието направо ни отнесе главите в столичния клуб "Бекстейдж" снощи.

Имаше всичко - дръм-ен-бейс с тъпан и тарамбука, блус, изсвирен на гайда, дъб саунд от родината си - Ямайка, сватбарски вариант на "El Condor Pasa", мелодии от Патето Яки, бурни балкански ритми и абстрактни ню-джаз полети, индийска рага под съпровода на туба, танци до припадък, и моменти, в които цигулката на Венци Такев изпадаше в екстаз на границата между музиката и болката. Цялата тълпа пищеше в един глас.

Невероятно смахнатият ромски цигулар определено беше главния герой на вечерта. Изпод пръстите му изскачаха познати мелодии в съвсем нов контекст, виртуозни струнни шеги и главозамайващи импровизации, с които сякаш лъкът му директно пилеше по душите на публиката. С широка усмивка и неукротим артистизъм, той танцуваше по сцената, барабанеше с лъка по цигулката си, впускаше се в звукови пътешествия из световното музикално наследство, и пак се връщаше в клуба, за да смигне на излудялата тълпа.

Заведението се пръсна по шевовете, а от тавана върху танцуващите се посипа конденз.
 
Извън шеметните импровизации на Венци Такев, "Болкан Сайънтист" 5 отнесе с въздушни смески от гайда и ембиънт, неколкоминутни картечни откоси от Скилър и двамата перкусионисти (те така и не се представиха), и дълбокомислените клавишни разходки на Николай Иванов.

Всичко това - подплатено от басовия звук на тубата на Митко Узунов, която, оказа се, има доста повече възможности, освен иначе любимото ни балканско ръца-пръца звучене.  Снимки от купона!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички