Французите одобриха новия закон Креативност и Интернет


Французите одобриха новия закон Креативност и Интернет

4935

Членовете на SNEP (Националното сдружение на звукозаписната индустрия във Франция) не скриват задоволството си, че проектозаконът, който се отнася до дистрибуцията на контент и защита на правата върху него в Интернет, беше приет от френския парламент миналия петък, 3-и април. 

Това е мярка, която беше крайно необходима: тя ще даде възможност на потребителите в Интернет да разберат какво означава легален достъп до музика. Освен това ще бъдат предложени и развити бизнес модели, които към момента са били блокирани поради нелоялната конкуренция от страна на peer-to-peer мрежите.

SNEP приветства решението на Кристин Албанел, министър на културата на Франция, на Франк Риесте, говорител на "Съюза за народно движение", както и на депутатите да подкрепят текста и се надяват той да бъде окончателно приет по-късно тази седмица. 

Това изключително предизвикателство се обсъжда пред френския парламент вече две години.  Привличането на доставчиците на Интернет в борбата срещу незаконното разпространение на съдържание е ключов компонент за защитата на правата на авторите и творците. Освен това осигурява справедливо решение на проблема, което практически ще работи ефективно. Световната музикална индустрия също подкрепя закона „Креативност и Интернет”, предложен от френското правителство.

Предложението е от изключителна полза за огромния музикален пазар в 21 век, от изключителна полза и за потребителите, и за създателите на музика, чиито права се нуждаят от защита в дигиталния свят. 

Позицията на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП):

Българската асоциация на музикалните продуценти приветства гласуването на закона „Креативност и Интернет” от френския парламент като изключително важна стъпка в посока реализиране на стратегическата цел на музикалната индустрия за по-активно съдействие от страна на доставчиците на Интернет в препятстване на пиратството. Това е цел и пред българската музикална индустрия, която повдигна тези въпроси по време на Кръглата маса на тема „Съдържание и Интернет”, проведена на 5-и декември 2008, където присъстваха над 100 представители на креативния сектор и Интернет доставчици. Френското правителство е предприело решителни стъпки да защити артистите и създателите, давайки пример на останалия свят. Хубавото на тази френска инициатива е, че ще предизвика много разумни и постижими действия от страна на Интернет доставчиците да се намали пиратството по начин, който е най-вече превантивен, а не наказателен.

Преглед на закона:

Френският закон, познат като закона “ Креативност и Интернет”, е предназначен да се бори конкретно с предполагаеми атаки върку авторските и сродните им права, които се извършват в обществените комукационни мрежи.  С други думи, с тегленето на музика със запазени права и филми чрез  peer-to-peer мрежи и публикуването на развлекателно съдържание в уебсайтове и социални мрежи – така нареченото онлайн пиратство. Законът “Креативност и Интернет”  беше създаден на базата на документ от ноември 2007 от Комисията "Оливен", основана с цел съблюдаването на мерки за прилагане на запазените права и оглавена от бившия председател на френския разпространител "Fnac", Денис Оливен. Понякога го наричат още "Закон на Оливен".

Принципът зад френския закон за “Креативност и Интернет” е много прост. В ситуация, в която милиони хора са обвинени в нарушение на закона - каквато е позицията на френското правителство и съдържателите на права – този метод за санкциониране е бърз и евтин за изпълнение. Той позволява консуматорите да бъдат санкционирани чрез граждански закон (по споразумение).

Както "MySound.bg" вече съобщи, те ще получат две предупреждения преди да им бъде спряна Интернет връзката за една година. Според сегашните закони съдържателите на права – музикали, филмови и радио компании – могат да използват правната система, но съдебните процеси са времеемки, скъпи и достигат само до малък процент от предполагаемите нарушители.

Междувременно "BBC" предаде, че шведският анти-пиратски закон води до спад в Интернет-трафика.
 
Според докладите в Швеция, след представянето на този нов анти-пиратски закон, интернет трафикът е паднал с една трета. Според директивата за прилагане на правата върху интелктуалната собственост (IPRED), съдържателите на права могат да изискат от Интернет-доставчиците да разкрият подробности за Интернет-ползватели, които незаконно споделят файлове. Според "BBC" статистиките, направени от "Netnod", шведска фирма, която измерва трафика, показват, че той е намалял с 33% в деня, в който новият закон е влязал в сила.  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички