3 дни салса фестивал! София се превръща в Ню Йорк от 8 до 10 май


3 дни салса фестивал! София се превръща в Ню Йорк от 8 до 10 май

6104

Тридневен салса фестивал ще се вихри в София от 8 до 10 май.

Събитието, което ще се състои в зала "Универсиада" и парти център "4км", събира на една сцена Калин Вельов и формацията Тумбаито с корифеите Франки Моралес и Ерман Оливера.

"Маринт Ташев ще се изяви като вокалист. Интересното е, че той не говори испански, но пее на този език по такъв начин, че никой чужденец не може да повярва, че не е латинос", довери Калин Вельов в ефира на БНР наскоро.

Ани Дончева и Трендафил Сърмов от "Dance Academy", Памбос и Алфредо Торес също ще се изявят в зрелищния спектакъл.

Петото издание на "Фанта салса" ще събере в София повече от 7000 участници от страната и чужбина, сред които - Тито и Тамара, най-известните звезди от Пуерто Рико, познати на публиката с участието си във филма „Dirty dancingHavana Nights”, Hacha y Machete (САЩ), Edie Тhe Salsa Freak (САЩ), Swing Guys (Италия), Alex Lima (Бразилия), Flamboyan Dancers, една от най-добрите международни танцови групи, включваща танцьори от Италия, Пуерто Рико и Ел Салвадор, Mindo Latino (Турция) и други.

Превърнал се в един от най-добрите салса фестивали в Европа, за пета поредна година организаторите на БГ "Фанта Салса" са подготвили пищно шоу, импровизирани демонстрации, уъркшопове, уникални спектакли, тематични DJ партита и амбициозна състезателна програма.

В рамките на събитието ще бъде представена световната премиера на най-новия спектакъл на талантливия хореограф Ерик Лалта (Eric Lalta) - „Mambo Nights”. Лалта е най-популярното име в салса средите, когато става дума за танцови пърформънси. „Mambo Nights” ще пресъздаде атмосферата на известния през 50-е години на XX век нюйоркски клуб "Палейдиъм". Наричан „дом на мамбо легендите”, клубът е сцена на едни от най-великите имена в латиноамериканската музика в средата на миналия век. Във времена, когато борбата за човешките права в САЩ е в разгара си, има едно място, където расата и произходът нямат значение, където всички са равни и обединени благодарение на музиката – "Палейдиъм". В средата на XX век гангстерските войни са ежедневие и не учудват никого. Така е и в "The Palladium", но тук войната е по-различна, наречена е „мамбо”. Спектакълът „Mambo Nights” ще покаже „прехвърчането на искри” в обичайните „схватки” между посетителите на нюйоркския клуб, които искат да станат „звездите на вечерта”.

По неповторим начин холандският хореограф Лалта ще миксира елементи на модерен театър, класически мюзикъл и съвременни VJ техники с изкусните танци на виртуозни танцьори от цял свят. Сред танцьорите, пресъздаващи неповторими движения на сцената на "Палейдиъм" ще бъдат и българските звезди Памбос Агапиу, Алфредо Торес, Ани Дончева и Трендафил Сърмов от "Dance Academy". Вълнуващият нюйоркски спектакъл ще бъде оцветен от живите изпълнения на Франки Моралес (Frankie Morales) и Ерман Оливера (Herman Olivera), заедно с Калин Вельов и група Тумбаито, които ще се превъплътят в образите на „великите трима” – Мачито, Тито Родригес и Тито Пуенте.

Франки Моралес

Роденият в Ню Йорк певец с пуерторикански произход от малък расте в света на латино ритмите. Още 14 годишен той започва кариерата си като бек вокал на латино легендата Джо Батаан, а през следващите 6 години има изпълнения с имена като Исмаел Ривера, Исмаел Миринда, Селия Круз, Пелин Родригез и Чео Фелисиано. След това става вокалист на групата Бед Стрийт Бойс.

Безспорен успех в кариерата на Моралес е поканата да се присъедини към известната група на петкратния носител на награда "Грами" - Тито Пуенте. Франки е в неговия оркестър от 1990, записвайки албумите "Dancemania" (1999) и "Mambo Birdland" (2000), последният от които печели "Грами". Дори и днес, 8 години след смъртта на Тито, той продължава да е вокалист на групата и издава два свои албума - "Mambo Оf Тhe Times" (2002) и "A Toda Velocidad" (2008).

Ерман Оливера

Hermenegildo "Herman" Olivera е роден в пуерториканско семейство в Newark, САЩ. Той започва да пее на дванадесет години, а на 15 вече изнася представления с различни местни групи. По време на един такъв ангажимент го забелязват  Мани Oquendo, Andy Gonzalez и Pupy Cantor, които се впечатлени от гласа на младия певец и неговото харизматично присъствие на сцена. Само въпрос на време е преди да му се предложи възможността да е зад микрофона на групата на Manny Oquendo -  "Conjunto Libre", с която записва пет албума и  поредица от хитове като "Decidete", "No Me Echen La Culpa", "Que Humanidad" и "Tu Me Perteneces".
 
Той е водещ вокалист на четиридесет и една продукции до момента, като освен соловия си запис - "Chequea La Mercancia", си сътрудничи с много водещи артисти по редица проекти.
 
Този динамичен сонеро понастоящем е водещ вокал на оркестъра на Еди Палмиери и има изпълнения в пет от проектите на на легендарния Тито Пуенте. И днес Ерман продължава да прави турнета по цял свят и да се изявява като като вокалист в редица престижни фестивали, телевизионни предавания и други.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички