Норвежец спечели Евровизия 2009 в Москва!


Норвежец спечели Евровизия 2009 в Москва!

7163

Песента "Fairytale", изпята на английски от 23-годишния Александър Рибак (Alexander Rybak), донесе на Осло домакинството на "Евровизия 2010".

Саша бе предварителният фаворит №1, а победата му на финала в Москва бе безапелационна, с рекорден брой точки в 54-годишната история на конкурса - 387, което подобри постижението на финландските рокчудовища Лорди.

Младият изпълнител е роден през 1986 в беларуската столица Минск, в пределите на тогавашния Съветски съюз, но семейството му се мести в Норвегия, когато той е едва на 4.

Дете на именити музиканти - пианистка и цигулар, той самият свири на двата инструмента от дете, но развива и таланта си като певец и актьор. Стигал е и до финалите на норвежкия "Мюзик Aйдъл".

На пресконференцията в Москва той обясни успеха си с комбинацията между беларуската меланхолия и факта, че в новата му родина живеят най-щастливите хора на света.

След като започна гласуването по държави, Норвегия веднага зае върха и поддържаше резултата с двойно повече гласове от следващия в класацията на 25-те финалисти.

Доминацията на Балканите и бившите соцстрани беше разбита окончателно към края на гласуването, когато до второто място се изкачи песента на Исландия "Is It True".

Норвегия реши второто място, като подкрепи исландката Йохана и така измести азербайджанския хит "Always" до третото място в крайното класиране. Припомняме ви, че българският представител в песенния конкурс - Красимир Аврамов, отпадна още на първия полуфинал в Москва.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички