Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Байохазард в България - сбъдната мечта или провал?


Байохазард в България - сбъдната мечта или провал?

5218

Пристигам пред столичната зала "Универсиада" малко след осем и половина снощи, а концертът все още не е започнал.

Вън цари обичайната неразбория: фенове, бира, музика от нечия кола. Този път няма как да сбъркаш, че си попаднал на хардкор концерт - татуси, пиърсинги, фенски фланелки. В далечината мяркам Янко Бръснаря от Артери, а познатите ме бомбардират отвсякъде. Усещам, че това ще е от онези концерти, на които голяма част от публиката ще бъдат познати и приятели.

Пропускам Брадъс Ин Блъд (Brothers In Blood), за съжаление. От разпалените разговори на близки и познати разбирам, че накрая са направили фийчър с точно този блуждаещ Янко от Артери. Качил се на сцената и посвирил на своето бузуки с Шута и момчетата.

Малко след като съм вече в понапълнилата се зала, на сцената излизат главните виновници за тази вечер, а именно Ласт Хоуп (Last Hope). Класата на бащиците на българския хардкор си личи, вече близо 15 години те са на сцена и с всеки следващ концерт показват все по-голяма класа и настървение. Новите им парчета звучат определено метълски, а фронтменът Чико снове и не спира да контактува с публиката. Китарната атака от страна на Добро и Чаво (Urban Grey, Светльо/Хиподил и много други) е буквално размазваща. Пубиката е като вихрушка и, както и предполагах става ясно, че нашите момчета вдигат публиката и са по-скоро хедлайнери, отколкото погряващи.

След около половинчасов сет Ласт Хоуп се оттеглят, а на сцената започва традицинната игра на надбягване с времето и множеството микрофони,кабели, усилватели и чаркалаци от барабани. До момента звукът е по-скоро неприятен, прекалено многото високи са ми изпилили мозъка, а от барабаните не съм чул половината. Искрено се надявам за Байохазард (Biohazard) звукът да застане другояче.

Ето ги и тях - в 22.30 ч. България - най-после!!!, посреща неповторимите и непобедими и бруклински легенди. Светлините са угаснали, а от огромните колони се лее акустично латино за интро. "Urban Discpiline", "Shades Of Grey",  "What Makes Us Tick" - парче след парче, публиката направо беснее, седя във високата част на залата и гледам как долу морето от тела бушува в ритъм с ударния хардкор на групарите.

Вокалът Ивън призовава публиката към огромен съркъл пит и нещата излизат извън контрол. Една явно обезумяла от фенщина девойка пробива охраната, качва се на сцената и със засилка се мята, уви, не върху себеподобните си, а по глава върху огражденията. Уви, това не е типичен хардкор концерт, както беше този на зверовете Терър преди две седмици... Това е концерт на комерсиална банда и сцената не е предвидена за стейджове. След края на песента следва кратък сблъсък между охраната и китаристът на бандата Боби Хембъл, който като цяло го раздава тежкар през целия концерт. След това се качва под прожекторите, призовавайки публиката да се забавлява по-внимателно и да се пази.

Между две от парчетата фронтменът дръпва кратка реч относно музикалната индустрия: "Музиката не трябва да бъде бизнес, тя е от нас за вас!". Лека-полека шоуто отива накъм края си, а аз съм вече долу. Просто няма как да седиш особено след кратката кавър атака, включваща Кро-магс (Cro-Mags) и Агностик (Agnostic Front).

Байохазард решават, че, подобно на своите хип-хоп събратя от Бруклин, е време да напълнят сцената с мадами от публиката. И докато при Молотов наприме на сцената се качиха десетина девойки, то тук Ивън направо напълни прожекторите с нашенска хубост. Следва версия кавър "‘I Ain't Goin' Out Like That" (Сайпръс Хил) и затварящата "Hold My Own". Бис липсва.

Равносметката е добра, въпреки че подобно на Хейтбрийд (Hatebreed) преди 3 години, концертът е сравнително слабо посетен (около 1000 души според слуховете) наскоро обединилите се отново Боби, Били, Дани и Ивън дойдоха до далечна България, за да покажат гордостта на нюйоркската сцена и да зарадват своите истински почитатели.

А дали са само толкова на брой?

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички