Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Чистият джаз на връх Перелик за финал на Джулай Джаз Смолян 2009


Чистият джаз на връх Перелик за финал на Джулай Джаз Смолян 2009

5704

Най-интересното от програмата на фестивала "Джулай Джаз - Смолян" 2009 година е оставено за края.

Разнообразната програма от заключителната седмица е с концерти на артисти от четири континента, спектакъл и изложби – фотографии и комикси.

Черешката е на 2191 м – връх "Перелик", където на 25 юли звездите на фестивала ще свирят през цялата нощ. Акустично, без електричество и озвучаване – само слама, огън, свещи и топли дрехи.

И тази година организаторите няма да изменят на идеята музиката да помогне за възстановяването на планината.

В програмата  е изпълнението на Моника Акихари, която пее на родния си харуку. Това е език с леки отворени гласни и мелодични срички, които идеално пасват на нейния дълбок и топъл глас. Вокалистката също ще има възможност да се убеди лично в комфорта на Opel Insignia, но този път в неговата версия на атлетично спортно комби Sports Tourer.

Друг акцент е участието Маргьорит Шурсдма и Бодуров ансамбъл и специалният им проект BLOOM. От 2002-а тя работи с българския пианист, композитор и продуцент Димитър Бодуров. Техният дебют "With The Whisper Of A Morning" (2006) е комбинация от джаз стандарти, поп и авторски композиции. Албумът излезе миналата година, а от 5 години Димитър Бодуров работи върху интеграцията на автентичната българска народна музика с класическата и джаз музиката.

В афиша са още A Fulla’s Call; Петър Салчев и Борислав Вълчев; Мелих Гюзел и приятели; Димитър Льолев с "Програма за пет саксофона"; Берковската духова музика; Красимира Чуртова – гайда и вокал и др.

Балите слама, които ще пазят публиката от планинския вятър, след концерта ще бъдат отново разстлани по наранения ландшафт на планината. И така, година след година, докато музиката трайно се засели на тази височина и вдлъбнатините, направени от военните машини, се изгладят.

Вчера се изяви A Fulla’s Call. Групата обедини музиканти от Сенегал, Франция, Германия и Иран. Водеща фигура в бандата е Омар Ка. Самобитен талант, тръгнал от прашните улици на Дакар и стигнал до световните джаз сцени с три албума зад гърба си и множество участия на престижни фестивали. Представяйки групата, лондонският музикален гайд "Froots" пише: „Пустинният блус среща бийта на Дакар”.

Днес от 20.00 ч. в амфитеатъра в Смолян ще прозвучи Дебора Картър с музикантите Марк Зандвелд – бас; Димитър Бодуров – пиано и Атанас Попов – ударни. Джаз, латино, блус, госпъл и теми от Хавай, Япония, Испания са част от музикалните коктейли и житейските пътища на Дебора. Тя е още вокалист, композитор и аранжор, обиколила надлъж и нашир света, за да сподели таланта си.

„В тази епоха имаме голямата привилегия да виждаме отворените врати към други култури и перспективи”, казва тя за себе си. Дебора Картър и Марк Зандвелд ще пристигнат в Смолян с избрания за Автомобил на годината 2009 в Европа "Opel Insignia", спечелил и множество други награди за новите технологични стандарти, които поставя в класа си и за изискания си дизайн – съчетание на скулптурна артистичност с немска прецизност.

Два часа по-късно - от 22.00 ч., на същото място ще свири Асен Дойкин квартет. От няколко години насам българският музикант живее и работи в Америка и всяка среща с него и изкуството му е интересна за родната публика. Ще излезе на една сцена с Мартин Дойкин – контрабас; Димитър Льолев – саксофон; Colin Stranahan – ударни, носител на престижни награди, като инструменталист и композитор.

За повече информация: www.julyjazzbg.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички