Берлинската стена възкръсна след 20 години, но край Бургас


Берлинската стена възкръсна след 20 години, но край Бургас

6252

Двайсет години по-късно след падането на Берлинската стена 20 български творци от три поколения пресъздадоха символа на разделена Европа на о-в „Света Анастасия” край Бургас.
 
Те сътвориха 20 символични къса от емблематичната стена, издигайки вчера арт-инсталацията „Стената 20”, съобщиха организаторите на събитието Кирил Калев и Елена Филипчева.
 
На срещата, провела се на митичния остров, носещ по онова време името „Болшевик”, присъстваха още зам.-кметът по образование и култура на Община Бургас - Йорданка Ананиева, лейтенант Мартин Радославов от Военноморска базаБургас, и Стоян Забунов – ръководещ реставрацията на църквата на острова.

Мотото на проекта е „Изкуството руши стени”, а пресъздадените от талантливите художници и скулптори арт-инсталации показват, че за изкуството няма граници. Освен 20–те „откъси” от стената една от стаите на манастира пресъздава битовите условия на българина през 60–е години, а втора е аранжирана с книги и плакати от времето на комунизма.

Саундтрак на целия този сложен социо-културен процес в световен мащаб безспорно е двойният албум “The Wall” (1979) на Пинк Флойд (Pink Floyd), а негов манифест –  композираният от Роджър Уотърс чарттопър “Another Brick In The Wall, part 2”.

"The Wall" е най-великият, според критиците, концептуален албум, с многопластови текст, музика и визия: една архитектурна постройка, всяка тухла от която оставя белег в душата. Той престоя в класациите като N 1 5 седмици във Великобритания и 15 в Щатите.
  
Официално мегашоуто по събарянето на Стената на "Потсдамер плац", "Бранденбургската врата", Берлин, от 21 юли 1990 е документирано в диска “The Wall: Live In Berlin” (1990), в който освен Уотърс участват светила като Скорпиънс (Scorpions), Ван Морисън, Брайън Адамс, Джери Хол, Шънейд О 'Конър, Джони Мичъл, Пол Карак, Томас Долби, Синди Лоупър, Мериън Фейтфул, Дъ Бенд, Хуутърс и др.

Разрушената в края на хепънинга стена е 55- фута висока на 82 фута дължина.

"Това е първото от поредицата събития, отбелязващи 20–годишнината от разрушаването на Берлинската стена. Провокирано е от клип, посветен на бурните исторически промени по това време, в който участват всички страни, попадащи тогава зад Желязната завеса, без България", довери Кирил Калев. Предстоят още два хепънинга – в края на октомври в Русе и в София на 9 ноември, когато ще се проведе концерт и телевизионна връзка с Берлин.
 
"Тази инициатива е свързана с желанието на община Бургас тук, на о-в "Света Анастасия", да се случват културно-исторически събития", заяви зам.-кметът на Бургас - Йорданка Ананиева. Тя допълни още, че изборът на локацията не е случаен, защото е място с богата история и винаги е вдъхновявал бургаските творци.

"Благодарим за партньорството и оказаната подкрепа на община Бургас, без която тази инициатива на свободния човешки дух нямаше да бъде възможна", допълни Кирил Калев, който е пряко свързан и с музиката.

В дискографията му са албумите "Градът - Кирил Калев и приятели" (1996) и "Кирил Калев и приятели - 2: Никога не е късно" (2002), в които на неговите глас и струни партнират мастити артисти като Петър Гюзелев, Валди Тотев, Кирил Маричков, Ивайло Крайчовски, Иван Лечев, Пешето, Кристиян Бояджиев, Юлиян Янушев, Мишо Йосифов, Михаил Шишков и др.

"Работя по следващ проект", призна Калев за "MySound.bg" неотдавна.

Дълги години снимките на Елена Филипчева пък красяха страниците на някогашния рок седмичник "РИТЪМ".    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички