Бащата на Златния Орфей бил двоен агент?


Бащата на Златния Орфей бил двоен агент?

13647

Генко Генов, създателят на международния фестивал на естрадната песен "Златния Орфей", вероятно е бил свързан с бившата Държавна сигурност (ДС), твърди в днешния си брой вестник „Стандарт”.

Бащата на „Орфея” е съден по времето на социализма по подозрения в шпионаж за капиталистите. Излиза от затвора през 1981 г., а през 1990-а е реабилитиран и по-късно възстановен на поста си във фестивала.

След Пражката пролет през 1968 г. борбата с "идеологическата диверсия" става първостепенна грижа на тайните служби във всички страни от съветския блок. В България се преследва даже носенето на джинси и минижупи.

Още от самото създаване на фестивала Генов си има неприятности с Шесто управление на ДС заради гостуващите западни естрадни певци. Често не му разрешават да пътува в чужбина, въпреки че става вицепрезидент на световната организация на музикалните фестивали.

Задържат го на 31 януари 1974 г. и го обвиняват, че е вербуван от ЦРУ чрез агентката под журналистическо прикритие в радио "Свободна Eвропа" Джилда Карол. Американците му платили операция на очите в Западна Германия.

Генов не отрича, че познава Карол, но с нея само си разменяли грамофонни плочи. Очната операция му струвала 8300 марки, от които той платил само 3000, взети назаем от наши музиканти. Йорданка Христова, например, му дала хиляда. Останалите 5300 така и останали неплатени заради арестуването му, разказва вестникът.

Някои от обвиненията срещу Генков са направо нелепи. Например - че платил на Джани Моранди само 1500 долара за участието му на "Златния Орфей". За зла участ в самолета Моранди случайно казал на хърватски журналист, че хонорарът му бил 6000 долара. Това било публикувано в югославската преса.

"Останалите 4500 долара е платило ЦРУ, за да насажда западно влияние", заключава прокурорът.

Освен това Генов помагал, като не канел певци от социалистическите страни на фестивала.

Целият български музикален елит е призован да свидетелства на процеса. Съдът признава Генов за виновен по всички абсурдни обвинения.

До ден днешен обаче не е ясно защо създателят на "Златния Орфей" е бил съден от военен съд. Военните съдилища гледат само дела срещу щатни служител на МВР или на армията. Най-вероятно Генов също е бил човек на тайните служби. Какви са били задачите му и защо са решили да се разправят с него едва ли ще научим, пише „Стандарт”.

Генко Генов умира през 1993 г. Според запознати той е бил натопен от легендарния разузнавач Хрисан Христов.  По телефона 72-годишният Христов отказал на „Стандарт” разговор с думите: "Дал съм едно интервю през живота си, преди 33 лета, и това беше по волята на партията".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички