Отвъд илюзиите на Илия Фортунов в Картини от една изложба


Отвъд илюзиите на Илия Фортунов в Картини от една изложба

6873

"Отвъд илюзиите" на Илия Фортунов е следващият проект, който ще бъде в центъра на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. в събота.

"За заглавие на втория ми албум "Отвъд илюзиите" от трилогията "Свидетелства на времето" бях повлиян само от една сентенция на Бо Ин Ра, която сякаш се съгласуваше с подсъзнателните ми представи за "илюзията" като екзистенциална представа. Самата сентенция е: "Искаш ли да постигнеш истината, трябва преди всичко да убиеш илюзията, че истината била знание" - с тези думи композиторът Илия Фортунов разкрива новия си проект.

"Склонен съм да оспорвам илюзиите, дори смятам, че подвеждат и са повече отрицателни за човека. Разсъждавам за тях като по-скоро за нещо негативно или нестабилно, за му се осланям и приемам за опора. Допускам, че илюзията може би има и примамлива страна – особено когато човек е още много млад и не е достигнал своята житейска зрялост", допълва виртуозният китарист.

Албумът включва 7 пиеси и 1 сюита, която носи същото заглавие "Отвъд илюзиите" - определящо за цялостното звучене на този продукт. Звученето от началото до края да носи положителна енергия, различни асоциации, размисъл и всички онези компоненти, характерни за неговото творчество през последните години”, пояснява пък водещият Сергей Шишов.

Илия Фортунов или Чорчика - както го знаят предишните поколения – представя онази рядка, особено днес, порода, към която най-точно се отнася съчетанието “ранимата душевност на твореца”. Той обаче не издава албуми, за да ближе рани в публичното пространство и да протяга ръка за шепа лепкаво състрадание. С опусите си кийбордистът и китаристът се опитва да приобщи хората, несъгласни с материалната преподредба на света. А единствено и само с космическите закони. Странните, метафорични и интровертни пейзажи на Чори, в които герои са предимно състояния, а не типажи, трудно приемат някакъв тип туризъм, различен от морално-естетическия.

Авторитетното списание "Билборд" е обръщало внимание на неговите произведения неведнъж.

Още на:

http://bnr.bg/sites/horizont/shows/musical/kartiniotednaizlojba/Pages/default.aspx

http://www.kartiniotednaizlojba.com/

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички