Стара Загора влиза в джаза с Марио Станчев


Стара Загора влиза в джаза с Марио Станчев

7112

Именитият джазмен Марио Станчев ще изнесе концерт в Стара Загора.

"Live Zara Jazz 8" е в регионалната библиотека "Захарий Княжески" от 19.30 ч. на 25 февруари, четвъртък.

Александър Леков – контрабас, Венци Благоев – тромпет и Димитър Димитров – барабани ще акомпанират на пианиста.

Станалият традиционен безплатен уъркшоп с музикантите започва малко преди събитието, в 17.00 ч. На него всеки ще може да се качи на сцената, да се включи в джаз импровизациите да им зададе своите въпроси на изпълнителите.

Билети - 10 лв., за учащи - 6 лв.

За меломаните в България името Марио Станчев е добре познато, а във Франция то респектира – тамошната музикална критика го определя като едно от най-значимите имена във френския джаз. Прочутият пианист израства в семейство на музиканти, завършва Софийската консерватория със специалност хорово дирижиране. Още като студент основава първия си джаз квартет, а през 70-е става постоянен член на Симеон Щерев квартет, заемайки мястото на емигриралия джазмен Милчо Левиев.

От 30 години Станчев живее и работи във Франция, където преподава в Музикалната академия в Лион, в създадения от самия него джаз департамент. Реализирал е няколко десетки албума с различни формации и е участвал в престижни джаз форуми. Като композитор, виртуозът използва в творбите си елементи от българския фолклор и умело ги преплита с образци от модерния джаз.

Стилът на Станчев е разпознаваем – качество, присъщо само на големите музиканти. Композициите му остават в паметта от първия досег с тях – друго качество и доказателство за изключителен талант. В тях се съчетават или редуват романтична вглъбеност с празнична жизнерадост. Усетът му за импровизация щастливо съжителства с чувството за формата, а тя често е структурирана като разказ за една емоция. Затова музиката на Станчев печели както познавачите на джаза, така и по-широка аудитория.

През последните години в музикалния свят на Марио Станчев все по-отчетливо присъстват отзвуци от ранните години на съзнателното и несъзнателното формиране на неговия вкус. Станчев въвежда мотиви от европейското класическо наследство, от българската и балканската фолклорна традиция, наслагва ги върху традиции от други географски ширини, придава им едновременно ярка индивидуалност и безспорна универсалност. Така - благодарение на неговия талант, българската и европейската музика влизат в големия кръговрат на едно от най-интересните явления в изкуството на ХХ век – джаза.

Димитър Димитров завършва Музикалната академия със специалност ударни инструменти, след което – магистратура по джаз барабани в Консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. От 1999 до 2003 е барабанист на Биг бенда на БНР, преподавал е в НБУ. Миналата есен той партнира на Ранди Брекър в рамките на Международния фестивал "Пловдивски джаз вечери" 2009.

Въпреки че е едва на 27, Александър Леков вече се е изявявал с някои от най- големите съвремени български джаз музиканти – Милчо Левиев, Христо Йоцов, Николай Крагеоргиев, Антони Дончев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова. Като малък свири на пиано, после взема уроци по кларинет, а увлечението му по фънк музиката в тийнейджърските години го ориентира към контрабаса и бас китарата.

Тромпетистът Венцислав Благоев няма нужда от особено представяне. Достатъчно е да припомним факта, че си е партнирал с такива имена като като Аирто Морейра, Били Кобъм, Антони Дончев, Любомир Денев, както и с джаз-пианиста Пламен Карадонев, с когото направиха невероятен концерт в Стара Загора през октомври.

Още на:

Марио Станчев: http://www.mariostantchev.com

Димитър Димитров: http://lushlife.eu

Венци Благоев: http://ventzijazz.com

Александър Леков: http://www.myspace.com/alexandernlekov

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички