Нийл Йънг вади китарата за 82 минути на София Филм Фест 2010


Нийл Йънг вади китарата за 82 минути на София Филм Фест 2010

6425

Корифеят Нийл Йънг (Neil Young) заема особено място в програмата на 14-я Международен "София Филм Фест" 2010.

Лентата на режисьора Джонатан Деми - "Neil Young Trunk Show", е в раздела "Киното днес - големите майстори".

82-минутната продукция (цветна, Холандия-САЩ-Канада) ще бъде излъчена в столичния "Дом на киното" (23.00 ч. на 20 март, 22.15 ч. на 23 март,  21.00 ч. на 25 март).

Главни герои са самият музикант и членовете на бандата му - Крейзи Хорс, Ралф Молина, Бен Кийт, Рик Росас и Пеги Йънг, а и Антъни Крофърд, Ерик Джонсън и Кари Кемп. Спонтанният и почти необработен филм е заснет по време на два концерта на Нийл и формацията му в залата "Тауър" в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето "Chrome Dreams II" (2009).

Режисьорът определя творбата си като реакция на "Neil Young: Heart Of Gold" (2006) - предишното му документално заглавие, посветено на именития канадски музикант, китарист и композитор. Докато изпълнението в "Раймън Аудиториъм" в Нешвил е направено специално да бъде заснето, всичко в "Neil Young Trunk Show" е импровизирано.     

Горещите кадри предлагат на зрителите интимно-личен портрет на музиканта.

Оператор е Деклан Куин, а продуценти - Бърнард Шейки и Елиът Рабиновиц.

Мнозина музикални спецове твърдят, че Нийл Йънг е от основоположниците и на гръндж направлението. Със сигурност обаче е сред неговите вдъхновители. Алис Ин Чейнс (Alice In Chains), Саундгардън (Soundgarden) и Мъдхъни признават, че той е от артистите, оказали "тотално въздействие" върху творчеството и мотивацията им да започват да се занимават с музика изобщо, според признанието на китариста на Алис Ин Чейнс - Джери Кантрел, например.

Нийл записа с Пърл Джем (Pearl Jam) като съпровождащ бенд албума "Mirror Ball" (1995).

Сред филмите, наредили Джонатан Деми сред големите майстори, са "Мълчанието на агнетата", "Филаделфия", "Манджурският кандидат", "Рейчъл се омъжва" и други.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички