Бургас и морето 2010 събира на една сцена златните си хитове


Бургас и морето 2010 събира на една сцена златните си хитове

7728

28-о издание на популярния фестивал „Бургас и морето” ще събере на една сцена своите най-големи хитове през годините и техните изпълнители, бе обявено на пресконференция в община Бургас вчера.

Новата концепция на музикалния форум няма да има конкурсен характер, а ще представлява емоционален спектакъл, който ще бъде специален подарък за почитателите на добрата българска музика от началото на фестивала през 1973 досега.

Това заяви по време на срещата авторът на идеята за тазгодишното издание - Даниела Кузманова, дългогодишен музикален редактор, текстописец, музикален експерт, следила отблизо развитието на фестивала през всички години на провеждането му.

Целта е поглеждайки назад към добрите песни, създавани и останали през годините, да се направи преценка и да се повишат критериите на конкурсните песни. Освен това така ще се даде повече време на българските композитори и текстописци да напишат песни за „Бургас и морето” 2011, които да са достойни за 1–о място.

Събитието ще се проведе в една вечер и ще бъде на 31 юли (събота) - по традиция в Летния театър в града. Фестът ще се състои от 16 песни, заели първо място на публиката или журито от първия му период от 1973 - 1987 и от втория – от 1996, когато е подновен, до 2009.
 
Освен 16 емблематични и неостаряващи песни в тазгодишното издание ще бъдат включени и 2 музикални китки с по 4 песни. Първата от тях ще съдържа най-новите и последни хитове от конкурса „Бургас и морето”, а втората ще включва песни, незаели първите места, но останали във времето и в сърцата на публиката.

Всички те ще бъдат с нов подходящ аранжимент, запазващ духа и настроението им и изсвирени от голям симфоничен оркестър. Изпълнението им на живо е поверено на Младежката филхармония в Бургас с диригент Левон Манукян и група Горещ пясък. Новият аранжимент на композициите ще придаде нов облик, нов живот и друга звучност на познатите песни, по-близка до младото поколение.

Целта на организаторите е песните да бъдат представени от техните оригинални изпълнители, като всеки от тях ще участва само с 1 парче. Златните песни на „Бургас и морето” ще бъдат събрани в общ диск след провеждането на фестивала.

На срещата бе обявено и началото на една нова инициатива – събиране на снимки от стари, миналогодишни издания на музикалния фестивал, с които ще бъде открита изложба преди стартирането на поредното издание.

Идеята е новият фестивал да сложи край на наложения през последните години стереотип и като цяло конкурсът да се осъвремени, да бъде актуален спрямо съвременните тенденции на музикалната сцена.

Това включва отпадане на есемес–гласуването и въвеждане на нова система за вот от догодина.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички