Концерт събира звезди в памет на режисьора Стоян Камбарев


Концерт събира звезди в памет на режисьора Стоян Камбарев

6307

Първата официална церемония за връчване на Наградата за изкуствo "Стоян Камбарев" 2010  (www.kambarev.org) ще се проведе Sofia Live Club от 19.00  ч. довечера.

За престижното отличие, oсновано на името на култовия режисьор, се борят пет много силни и равностойни кандидатури. Това са актьорът и драматург Камен Донев, поетът и писател Тома Марков, визуалният артист Бора Петкова и режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев.

Победителят ще получи специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов и почетна грамота. Паричната премия от 3 000 лв. е осигурена от основния партньор на фондацията - Ордена на тамплиерите от Йерусалим - O.S.M.T.J., в лицето на н.п. д–р Димитър Кочев.

Водещи на церемонията ще бъдат известните журналисти от "Дарик радио" Диана Найденова и Драго Симеонов.

В концерта ще участват едни от най-популярните и талантливи български музиканти - джаз звездата Васил Петров, актрисата и певица Деси Тенекеджиева с младия пианист Боби Вълчев, перкусионистът и певец Калин Вельов, атрактивните момичета от струнен квартет Стрингс, както и виртуозният китарист Димитър Кърнев и Дидо от D2 с талантливият им ученик Росен Карамфилов.

Всички артисти - водещи и певци, подкрепят целите и дейността на фондацията и ще участват напълно безвъзмездно в събитието.

Негови партньори са "Domaine Boyar", CenTransit.bg и хотелите "Bansko Royal Towers" и "Florimont", които са осигурили много специални изненади  за номинираните и гостите.

Стоян Камбарев (1953 - 1998) е е един  от най-емблематичните театрални режисьори на 90-е, с уникален и многопосочен талант – творец и магнетична личност. За него театърът бе издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство. Неконвенционален, вглъбен, свръхинтелигентен, той се отличаваше със собствен стил и морал и никога не се съобразяваше с театралната конюнктура, нито пък се вписваше в някакви групи и кръгове. Влизаше в добре смазаната театрална машина и я взривяваше с енергия, изключителен талант и математическа точност, в резултат на което се раждаха неговите театрални шедьоври.

Безспорните му хитове „Завръщане у дома”, „Музика от Шатровец”, „Черна дупка”, „Майката”, „Януари”, „Три сестри” предизвикваха фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали.

В края на 2008 се навършиха 10 години от ранната загуба на Стоян Камбарев, което провокира кръг от приятели и съмишленици да основат фондация за изкуство на негово име.

Кольо Карамфилов, Самуел Финци, Бойка Велкова, Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Лозанов, Светлин Нейнски, Kремена Димитрова и Елин Рахнев са част от учредителите.

Председател на "Стоян Камбарев" е Деси Тенекеджиева.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички