Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Кран-подемник в мултимедийния спектакъл на Симо Лазаров


Кран-подемник в мултимедийния спектакъл на Симо Лазаров

8061

Патриархът на компютърната музика у нас - Симо Лазаров, ще представи своя най-нов мултимедиен спектакъл - "Божественото начало", в зала 3 на НДК от 19.00 часа днес.

Събитието е в рамките на Международния фестивал "Салон на изкуствата" 2010.

Вход - 8 лв.

Шоуто представлява мултимедийна  оратория - импресия за синтетичен симфоничен оркестър, хор, солисти и електроника с участници: диригент - Георги Петков, сoлисти: Соня Маринова, Росица Панайотова и Камена Балканска, плюс Таня Влаховска, Белчо Христов, Светослав Дерменджиев, Дариан Георгиев, Димитър Василев, Александър Салапиев, Боян Боянов, Евгени Божилов.

В хепънинга ще се впишат Студентски смесен хор, фолк-джаз формация при НБУ и народен хор при НМУ "Л.Пипков", перкусионна група от НБУ с ръководител Венко Поромански от група Те, а за пърформънса грижа имат студентите от програма "Театър" на НБУ – модул Танцов театър с ръководител Татяна Соколова и "Пластика Икар" на Невена Иванова и Лиляна Петрова. Графитите са на студентите на Анна Янева от НБУ.

"Ще има много визуални изненади. Например - кран-подемник, който ще опъне нарисуваните графити, а най-отгоре ще кацне една муза", сподели Симо Лазаров.

Публиката и участниците в шоуто ще сменят местата си. За феновете е предвиден балконът, музикантите ще са долу. Кое е е третото - идейното, ниво на изявата, пазя в тайна до самото шоу", каза родният корифей, работил с Жан-Мишел Жар.

"Танцуващ театър от аудиторията отива с денс до участниците, като обяснява с движения, че посетителите и бендът са едно общо цяло", поясни Лазаров.  

Видеоматериалите са на "Synthi AVB" в лицето на Тодор Благоев и Стефан Димитров, видеомонтажът е дело на Гергана Китова с консултант д-р Маринела Вушева, УИЗ за компютърно музициране на НБУ. Координатори звук, осветление, видео: Андрей Стоев, Иван Василев, Филип Георгиев, Хари Бояджийски, програмно осигуряване - Венцеслав Йорданов, лазерография - Огнян Василев, творчески екип - Synthi Audio Vision Bend, технически екип Synthi Audio Vision Bend с директор инженер Живко Ацев.

"Подобно шоу ще се случи за първи път в България", похвали се маестрото на електронния саунд.   

Спектакълът се осъществява в партньорство с НМУ "Л.Пипков", Gema Music LTD, Synthi Music Production, Semo LTD-Unitronics.

"Божествено начало" е произведение, посветено на величието на природата, възвисяването на човешките идеали, необхватността на нашето съзнание и непобедимия човешки дух, музикално пресъздадени с традиционните и съвременните изразни средства, чрез които се пренасяме във вселената на асоциациите, потапяме се в атмосферата на имагинерните представи и се издигаме на пиедестала на човешката доброта.

Симо Лазаров създава първото в България студио за електронна музика към Българското национално радио през 1974, което ръководи повече от 25 години.

Преминавайки през различни етапи на инженерното си и музикално образование в Прага, Братислава, София и Париж и концертирайки същевременно сам и с различни състави, той се изгражда и като водещ специалист в областта на електронната музика - изкуството, свързващо двете сфери от човешкия живот – музика и техника.

С качествата на добър организатор той успява да привлече около себе си през онези години много професионалисти – музиканти, композитори, инженери, режисьори, журналисти и писатели, дълги години съпричастни на идеята за реализиране и популяризиране на българската електронна музика.

Обединявайки творческите дейности, Лазаров работи в няколко направления: композиране и изпълнение на оригинална електронна, електроакустична и компютърна музика, пиеси за кино, театър, радио- и телевизионни постановки. Има студийна и концертна дейност у нас и в чужбина, участие в наши и чужди фестивали и конкурси за електроакустична музика. Именно той е създанел на първите български фестивали за електронна музика и мултимедия.

От 1977. преподавателската му дейност преминава с курсовете по тонрежисура, звукотехника, звукова култура и електронна музика през Музикална академия, Техническия и Софийския университети, през множество летни школи, за да инициира и създаде по собствена методика и школа през 1996 в Нов български университет, където понастоящем е професор, единствената в България специализация по компютърно музициране.

Дискографията и библиографията му включват 8 книги, над 50 научни публикации, 9 дългосвирещи плочи, 18 CD албума, множество касетъчни компилации, както и издадената през  2004 от БНР и музикална къща Synthi Music - Tel Aviv антология от 30 компактдиска с авторска музика.

Към получените 10 наши и международни награди през 2008 г. Симо Лазаров добави и наградата на Националния дворец на културата - Артист на Салона на изкуствата за цялостна творческа дейност.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички