Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Диолинда в България! Радостната тъга, наречена фадо


Диолинда в България! Радостната тъга, наречена фадо

1559

Наричат Диолинда (Deolinda) „свежото лице на фадото”.

Това не е съвсем вярно, защото групата не изпълнява традиционно фадо. Затова, ако във вечерта на 11 юни сте очаквали в зала „България” да чуете нещо познато – за щастие напоследък и у нас започнаха да гостуват именити фадо изпълнители – със сигурност сте останали изненадани.

Фадо само по себе си е чудна музика. Без да разбираш и дума португалски и без да знаеш почти нищо за страната, се пренасяш на улиците на Лисабон още с първите акорди на песента. Чувството така се е вкопчило в мелодията и изпяването, че преодолява без усилие разстояния, различия и култури.

Също така без да разбираш и дума португалски, разбираш песните на Диолинда. Те са пъстри, те са фадо, морна, смях, закачки, малко тъга и отново – вкопчено в мелодията и изпяването, силно чувство. Ужасно заразително.

Сцената в зала „България” е ярко осветена. Излизат музикантите – двамата братя китаристи Педро да Силва Мартинс и Луис Жозе Мартинс и контрабасистът Жозе Педро Лейтау, който е съпруг на певицата Ана Бакаляу. Когато се появява и тя - в пъстра рокля, в стила на португалска носия, вече е ясно, че няма да слушаме чисто фадо. Няма я португалската китара, тъмните дрехи, приглушената светлина.

Диолинда е измислена героиня, която живее с котките си и златната си рибка, наблюдава света през прозорците си. "Нашите песни са за нейния живот”, обяснява Ана. И започва да пее.

Веднага става ясно, че тя не може да стои дълго на едно място. Изражението й, жестовете й, движенията й разказват историята на песента и дори да не е обяснила на английски преди това за какво става дума, не е трудно да отгатнеш. Без да знаеш и дума португалски, усещаш хумора, закачката, понякога тъгата.
"Ние все пак сме португалци, не може без нещо тъжно", уточнява вокалистката за песента "Clandestino", в която се говори, разбира се, за любов. Преди това е имало много весели песни – като тази за усмивката и дори за човека, който седи по цял ден зад компютъра ("Um Contra О Outro"). Единствено три композиции са повече в духа на традиционното фадо и за тях Ана застава зад китаристите, както – обяснява тя – е типично да се изпълнява фадо.

После има и морна от Кабо Верде, а цялата зала пляска с ръце на "Problemática Colocação De Mastro", в духа на Marchas Populares - песните и танците от парада по булеварда Avenida da Liberdade в навечерието на празника на Свети Антоний. "Fon-Fon-Fon" пък вдига летвата за публиката, която трябва вече да пее. Настроението е чудесно, всички се забавляват и няма да оставят групата да си тръгне без бис. Концертът завършва с "Movimento Perpetuo Associativo" – песен за хората, които са първи на приказки, а последни на действия.

Този път присъстващите имат за задача да изпеят цяла фраза, която прелива в сбогуване с музикантите.

Диолинда е нещо, което не се чува и вижда всеки ден. Музикалният експеримент в забавни дрешки, радостта от музиката, смелостта да излезеш от рамките на традицията и създаваш нещо ново, без да я отречеш. Неизменна радост от живота, която предаваш на всеки, който чуе песните ти. Трудно е да повярваш, че музика, вдъхновена от фадо, издигнало на пиедестал тъгата, може да всява толкова радост и веселие. Но всичко, което правят Диолинда, отвръща – защо не?

И след този прекрасен, вдъхновяващ концерт, си мислиш - наистина, защо не?  

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички