Зона Ц – музикална зона за ценители


Зона Ц – музикална зона за ценители

12392

Култовата българска фюжън група Зона Ц ще се изяви в Стара Загора за първи път.

Триото е поредният силен гост на събитието "Лайв Зара Джаз", по традиция домакинствано от тромпетиста Венци Благоев.

13-о издание на джаз концертите в градската библиотека "Захарий Княжевски" от 19.30 часа утре, 24 юни. Традиционният открит уъркшоп е същия ден от 15.30 ч.

Създадена в средата на 90-е години, формацията Зона Ц не без основание се сравнява с фюжън легенди като Уедър Рипорт и Йелоу Джакетс. Бързо натрупва популярност и печели симпатиите на ценителите на джаза заради доказания талант и нестандартност на членовете си. Недвусмислено потвърждение за това е и фактът, че Васил Пармаков – пиано (на снимката), Веселин Веселинов-Еко–бас, и Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, вече повече от 15 години имат своята многобройна вярна публика всеки вторник, когато свирят в софийския клуб "Суингин хол".

През годините солисти на триото са били саксофонистите Владимир Кърпаров и покойният вече Михаил Грозданов, китаристите Атешхан Хюсеинов и Иван Лечев. Зона Ц има многобройни участия на Балканския полуостров, Франция, Ирландия, Израел, Дубай, Кипър, съвместни проекти с международноизвестни джазмени като Стефано Белмондо – тромпет (Франция), Михаел Шийфел – вокал (Германия), Окай Темиз – перкусии (Турция), Ямар Тиам – тама, (Сенегал).

В основата на музикалната концепция на Зона Ц стоят авторските композиции на Васил Пармаков и Веселин Веселинов-Еко. Дълбоките и изненадващи сола на пианото органично се допълват от усещането за лекота и ведрина, което внушава басът. Финален щрих на музикалната неповторимост поставят атрактивните барабани на Стунджи.

Всеки от артистите има и блестяща самостоятелна кариера. Васил Пармаков с умиление си спомня работата си с Емил Димитров, а проектите му с Ибряма и Ицко Финци (който старозагорската публика също има удоволствието да види на живо), за пореден път доказват, че изключителният джазмен умее да говори с всички изразни средства на музиката.

Добилият международна популярност от участието си с Елица Тодорова в "Евровизия" Стунджи, е много повече от джаз музикант. Свирил е с Биг бенда на БНР.Участва в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Карло Рицо, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един обикновен перкусионист.
    
Още в началото на кариерата си Веселин Веселинов-Еко се утвърждава като търсен студиен изпълнител и участва в стоттици записи и концерти, прави театрална и филмова музика, телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 е член на Подуене Блус Бенд. Партнира в проекти на Бени Моупин, Клаудио Понтиджа, Ленърт Аберг, Арабела Караян.

През 2003 е обявен за Басист на годината, а миналата година стана носител на приза "Кристална лира за джаз".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички