Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Беглика 2010 изкушава с надсвирване с гайди и диджейски сетове


Беглика 2010 изкушава с надсвирване с гайди и диджейски сетове

8377

Едно от най-екзотичните и смислени летни събития у нас - фестивалът "Беглика", ще се проведе между 21 и 23 август тази година.

На неговото трето поредно издание преобладават дневните активности с много нови предизвикващи творческия потенциал елементи: театрална сцена, работилници за хармонични практики с природата, рециклачка, състезание за надскачане в язовира „Лудо пате“, надсвирване с гайди и други, обясняват сърцатите организатори.

Музиката е неизменен спътник на целия артистичен хепънинг.

Програмата:

21 август         22 август                     23 август

DJ Dharba        Dub Mission                       Altais
Samodelia        DJ Змей Балкански          Kliment
Оратница        Футбол и шахмат               Balkan Scientist (In Dub)
Гайди - Гайдуници Bulgar Bulgar              Beat Da Balkans
Зейра (zeYra) Kottarashky (live band)  DJ Mimionix
                          
DJ CLick     
              Fly Me 2 Da Moon     

      
Макар фестивалът да се провежда в зоната, предвидена за туризъм и къмпингуване в защитената местност „Балтъбоаз”, провеждането му ще се състои след средата на август, за да се осигури спокойствието на птиците по време на най-чувствителния за тях период – гнезденето. Организаторите преценили отговорността си пред съхраняването на тези видове като основателна причина събитието практически да започне отначало, въпреки всички трудности с преангажирнето на артисти и музиканти.

Стремежът на организаторите е влиянието на фестивала върху околната среда да бъде редуцирано с всяка година и фактически сведено до възможния минумум, за да изпълни изявята своята мисия - да бъде агент на промяната към природата и хората на ниво съзнание. Не случайно бе предприето голямо почистване на бреговете на язовира и парк "Беглика" между 11 и 13 юни.

Сред целите са да се създаде детски лагер "Беглика" в района на язовира, а също така и уникален Музей на гората, в който с минимална намеса в горската среда всеки да може да влезе в непосредствен контакт с природата и да проучи, наблюдава и разбере свързаността на екосистемите в гората.

Сцената ще бъде ориентирана в посока, обратна на островите и полуостровите, за да се осигури минимално отразяване на звуковите вълни от водната повърхност и по този начин да се ограничи разпространението на саунда в околността. Освен това ще се използват техники с 4-странно озвучаване, при което качеството на звука се постига в зоната пред сцената, благодарение на разумно разположение на колоните, а не се разчита на високата честота.

Двойка черни щъркели на остров в язовир "Голям Беглик" - на 820 м. по права линия от миналогодишната сцена на феста, осуети провеждането на събитието според обявените дати - 23, 24 и 25 юли. Гнездовият цикъл на вписания в Червената книга вид продължава до края на юли. След консултация с експертите на Коалиция „За да остане природа в България“ и направена от тях частична екологична оценка, организаторите направиха всичко необходимо, за да може двойката черни щъркели да гнезди спокойно, а малките да пораснат достатъчно, докато могат да излетят несмущавани.

Черният щъркел е застрашен от изчезване вид, включен в Червената книга на България, в Закона за биоразнообразието (Приложение 2), в европейската Директива за птиците (Приложение 1), в Бонската конвенция за мигриращите животни и в Бернската конвенция. Миналата година фестивалът се проведе 2 седмици по-късно - в началото на август – т.е. в края на гнездовия период за птиците в местността.

По-малко от 10 двойки черни щъркели са останали в Западни Родопи от този вид.

Според екологичната оценка на експертите от коалиция "За да остане природа в България“ след 20 август гнездовият период в планината вече е практически приключил и птиците се разселват, като тогава са и с най-слаба вокална  активност, което означава, че се влияят минимално от звуците в близост.

Силният шум особено нощем е сериозен фактор на безпокойство в планинските райони, които най-често са изключително тихи, а по бреговете на язовира се срещат едни едни от най-редките и дребни сови у нас – врабчова (Glaucidium рasserinum) и пернатонога кукумявка (Aegolius funereus), както и трипръстият кълвач (Picoides tridactylus) .


Още - на:

www.beglika.org

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички