Модерна музика и авангардно слово се сливат на София: Поетики


Модерна музика и авангардно слово се сливат на София: Поетики

7243

Третото издание на фестивала "София: Поетики" ще се състои на Езерото с лилиите в столичната Борисова градина от 16 часа тази неделя, 29 август.

"Продължаваме традицията да представяме най-доброто слово и музика в България напоследък, да съберем пред обща сцена всички почитатели на модерната градска естетика. Идеята ни е да осъществим синтез между изкуствата - поезия и проза, музика, визия, сцена. Моделът, който следваме, е единбургският "Фриндж" - най-известния и мащабен арт фестивал в света. Крачка в тази посока е чуждестранното участие в събитието. Да  сме различни...", каза арт-директорът Ясен Атанасов за MySound.bg, медиен партньор на фиестата.  

Вход свободен.

Петима изключителни поети от Балканите и Централна Европа, чиито произведения са превеждани на десетки езици, ще се включат в събитието. Публиката ще има възможността да види на живо Станка Храстел (Словения), Сабина Уги (Унгария), Раду Ванку (Румъния), Япрак Оз (Турция) и Василис Аманатидис (Гърция).

Списъкът с българските пети и писатели включва Георги Господинов, Миглена Николчина, Елин Рахнев, Владимир Левчев, Кристин Димитрова, Тома Марков, Виргиния Захариева, Богдан Русев, Теодора Димова, Радослав Парушев, Васил Георгиев, Борис Роканов, Емануил А. Видински, Марин Бодаков, Марица Колчева, Румен Баросов, Стефан Иванов и други.

Всеки ще представи по едно произведение.

Музиката е равностоен партньор на словото. Публиката ще забавляват Остава, Блуба Лу, Насекомикс (Nasekomix), Ембиънт Анархист (Ambient Anarchist), Явор Захариев (Гравити Ко. (Gravity Co.) & DJ Диян Савов (DJ Dian Solo), Самоделия, Wayab.

"Най-специалните изненади пазим тъкмо за такава публика", не скри Дидо Ди.

Особено очаквана - при това не само от феновете на джаза, е изявата на триото Антони Дончев (клавир), Георги Дончев (бас) и Валентин Геров (виола).

"Търсехме необичайни пространства за изява - затова и се спряхме именно на Езерото с лилиите. И тъй като събитието е твърде сериозно - сблъскваме хората с истинско, живо изкуство, трябва и да бъде забавно. Решихме да усвоим именно градската среда, а паркът е топос, в който град и природа се сливат", поясни Атанасов.    

"София: Поетики" 2010 не разчита на спонсорства, а на ентусиазма на артистите и публиката. Същи и на приятели - събитието е подкрепено от доброволци, които на собствена воля ще изчистят мястото в края.

Фестът е подкрепен единствено от програма "Култура" на Столична община.

Още - на: iskammagazine.com

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички