Исихия записвали звуци в Рилския манастир


Исихия записвали звуци в Рилския манастир

9894

"За новия ни албум записвахме всякакви природни звуци, стигнахме и до Рилския манастир, където записвахме и в самия храм, и по чардаците", каза Евгени Николов, вокалист на Исихия, за следващия проект на формацията.

Почитателите на първата ни родна етно група го чакат цели 7 години. И ето - той идва двоен. Първата му част се нарича "Стихири", другата - "Откровения". По музикалните магазини у нас ще бъде официално следващата седмица."Единствено отпечатването на книжното тяло ни бави", поясни певецът.       

Датата на промоцията обаче тъне в мъгла. "Трудно се събираме. Дори за такова важно събитие. Всеки от нас е нанякъде. Честно казано, не виждам какво повече може да направим след този албум - той е венец на нашата 10-годишна кариера. Изстрадан отвсякъде проект! Работили сме го над 5 години, затова и в него няма нио един компромисен миг. Втората част съдържа музикални експресии по-скоро, отколкото конкретни пиеси", обясни Николов. Пиесите са интимно звуково усещане и са твърде персонални - насочени към отделния слушател, лично към някого, по неговите думи. Да се слушат на много качествени слушалки, препоръча той.

Че музикантите много трудно се събират, красноречиво говори фактът, че самата продукция е записана "виртуално". "Всеки от нас мислеше "на парче", не бяхме като една рок-ен-рол банда, която влиза заедно в студио и удря", поясни Евгени, който наред с Веселин Митев (вокали, кавал, гайда, дудук), Петър Делчев (тамбура, чело-тамбура, китара) и Панайот Ангелов (перкусии), запази огъня и магията на Исихия.   

Ние търсим по-скоро не някакъв модерен, а универсален музикален език, обявиха изпълнителите още преди появата на едноименния си дебют през 2001. Въпреки че съставът им от онова време е наполовина редуциран (от 8 на 4), членовете отстояват същото верую и саунд естетика - дълги, многопластови пиеси, с надграждане на инструментални и вокални партии, бистра акустика и дълбока електроника. Автентичен фолклор. Средновековна мистика. Модерен ритъм. Нещо като... нищо на света. (Може би Дед Кен Денс (късните), все пак).

Албумът е "много концепутален, посветен е на духовното постижение и на православното монашество", обясни Евгени, който усетил различния свят наоколо след посещението си на Света гора преди няколко години.

Както MySound.bg съобщи, пиесата "За вярата на Шишмана" излезе още през 2009.   

"Исихия на гръцки в духовен смисъл е точно "тишина, безмълвие". Исихазмът е християнството в най-чистия му вид, което като учение е било много силно точно тук, на Балканите, в най-трудния период - XIV в., около турските нашествия. Това не е секта, не е и ерес. Ние бихме искали да пренесем идеята за чистотата и вярата, която хората са имали тогава, чрез музиката си днес", много отдавна обясни Панайот. "Има нещо общо с "нирвана". Но парадоксът тук е, че българинът има представа какво е "нирвана", а е загубил връзката с "исихия" - нещо близко до корените му", допълни го Евгени още в зората на кариерата на формацията.

Двама от Исихия - Петър Делчев и Веселин Митов, са в редиците на актуалнdта днес суперформация Зейра, а Веско отделно се подвизава не по-малко интригуващия проект Кайно Йесно Слонце.
    
    "Стихири":
    1. Ипостас
    2. Анахорет
    3. Катизма
    4. Време разделно
    5. За вярата на Шишмана
    6. Бдение
    7. С Богом

  "Откровения"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички