Интелигентно: Dominic Miller в Sofia Live Club


Интелигентно: Dominic Miller в Sofia Live Club

2295

Залата в Sofia Live Club е пълна.

Заради "китариста на Стинг"(Sting) Доминик Милър (Dominic Miller) със собствен бенд

Неочаквано.

Само интелигентни физиономии и елегантни дрехи. Сред известните забелязвам Слави от Б.Т.Р. с огрято от възхита лице. Пред мен е Любо (екс-Те), който два часа плюе слова в ухото на мацка до него. И двамата пропускат музиката, но не и пиенето.

Началото е в 22.25 ч. Нашата цигуларка Дорина Маркова представя Доминик Милър Проджект. На сцената са Доминик Милър – китари, Майк Линдъп – пиано и синтезатори, Рани Криджа – ударни и белгиецът Николас Фижман – бас. Започва се люто електрическо дробене в стил джаз рок от 70-е. Четиримата демонстрират виртуозна класа. На второто парче Доминик захваща акустична китара. Излиза гологлав мъж и прекъсва изпълнението. Доминик: "Имаме лек проблем със звука, който можем да подминем, но моят мениджър е германец. Няма как, връщаме след малко". Не че аз чувам какъв е проблемът, но германецът си върши работата.

След не повече от 3-4 минути квартетът е отново пред публиката. Звуково всичко си е наред. Доминик редува акустична черна с електрическа бяла китара. "На всички аерогари ме проверяват за остри предмети и добре, че китарите винаги минават през митницата", усмихва се той.

Репертоарно е още по-наред. Необятна разходка в бахови схеми, аржентинско танго, джаз рок, латино самба, рок. "Има едно парче, което ние не разбираме. Надявам се вие да го разберете". Започва дуел на електрическа китара и петструнен бас. "Rush Hour".

В една от композициите Доминик свири на акустична китара с техника дабъл хенд като Еди ван Хален. Тя се нарича "Truco". "Роден съм в Аржентина (21 март 1960 - б.а.) и като деца много обичахме да играем на карти и футбол, разбира се. В играта на карти труко най-важното нещо беше да лъжеш", признава струнният корифей. Бурен смях в залата.

След Аржентина семейството му се премества в Щатите, когато той е на 10. Завършва бостънския "Бъркли Колидж Ъф Мюзик" и се пренася във Великобритания. Сега живее във Франция, има два брака. "Имам семейство и шест деца. Единият ми син е на 24, което значи, че съм го направил на 11. Когато не съм със семейството си, вие сте моето семейство". Следва парче за неговия син, в което дочувам "аутист", после войводата Ботев (не Христо, разбира се, а Емил Ботев - прочут фен и напът да се прочуе на стари години групар - б.р.) каза, че било "Остин".

Когато долавям шопското песнопение на Бистришките баби, ме напряга въпрос: "Харесва ли ми това?". В повечето случаи другаде в мен се чува "не". Доминик: "Много ми допада да съм тук, в България. Разгледах София, запознах се с много хора. Даже ходих на Витоша в едно село и чух невероятно многогласово пеене". На сцената излизат Бистришките баби. Леле, майко. За пръв път ги слушам от един метър и припадам от удоволствие. Доминик наблизо до тях и ги слуша в захлас. Изпраща ги с думите "Тенк ю, лейдис". Ами да! Те са великолепни дами на певческото изкуство.

Милър е известен като китарист на Стинг във всеки негов албум от 1990 насам. Двете песни на фронтмена на Полис (The Police), изсвирени за родните фенове, са "Shape Of My Heart" (Милър е съавтор) и "Fields Of Gold". Аплодисменти, разбира се.

Бис и преди поклона: "Вие сте невероятно признателна публика".

Страхотен концерт, както и откъдето и да го погледнеш.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички