30 април става Международен ден на джаза


30 април става Международен ден на джаза

4150

30 април да стане Международен ден на джаза, предложи именитият джазмен Хърби Хенкок (Herbie Hancock).

Това е първата голяма изява на пианиста като посланик на добра воля на ЮНЕСКО, предадоха световните агенции.

Идеята на музиканта, който се представи звездно и пред българска публика преди две години, среща пълната подкрепа на Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Нашата видна сънародничка каза, че Международният ден цели да свърже хората по целия свят, които "да празнуват и да научат повече за изкуството на джаза, корените му и влиянието му, и да подчертае важната му роля като средство за общуване, което надделява над различията", пояснява Бокова, цитирана от в. "Труд".

Датата 30 април съвпада с последния ден от Месеца на джаза в САЩ, откъдето е родом Хенкок. "Джазът беше гласът на свободата за толкова много страни през миналия половин век", обосновава предложението си повелителят на клавишите.

Празненствата ще започнат официално с целодневна програма в централата на ЮНЕСКО в Париж още на 27 април. Предвидени са майсторски класове, кръгли маси, ателиета за импровизации и изпълнения на музиканти от много държави. Във вечерния концерт ще участват Хърби Хенкок, Ди Ди Бриджуотър, Хю Масакела от РЮА и бразилката Таня-Мария.

На 30 април ще има концерт по изгрев слънце на площад "Конго" в Ню Орлийнс. Събитието ще открие Хърби Хенкок с класиката си "Watermelon Man". Ще го последват Терънс Бланшард, Елис Марсалис, д-р Майкъл Уайт и др.

След изявата Хенкок ще отлети за Ню Йорк, където ще има концерт по залез слънце за дипломатическия корпус в сградата на ООН. Водещи ще бъдат МорганФрийман, Робърт де Ниро, Майкъл Дъглас, Куинси Джоунс.

Участие са потвърдили още Ди Ди Бриджуотър, Уинтън Марсалис, Уейн Шортър, Крисчън Макбрайд, Есперанса Сполдинг, Анджелик Киджо (Angelique Kidjo) и други.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички