Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Грандиозен концерт по случай 1 век от рождението на Йосиф Цанков


Грандиозен концерт по случай 1 век от рождението на Йосиф Цанков

3459

Тържественият юбилеен концерт "Песен моя, обич моя", посветен на 100- годишнината от рождението на Патриарха на българската забавна музика - Йосиф Цанков (1911 – 1971), ще се състои в зала 1 на НДК на 11 април, Велика сряда.

На една сцена ще се изявят над сто инструменталисти и изпълнители, като ръка ще си подадат няколко генерации родни звезди, съобщиха организаторите от "София Арт Продакшънс". Ще прозвучат емблематични песни на ненадминатия композитор-мелодик в изпълнение на Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Мими Николова, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Ралица от Тоника, Б.Т.Р.,  Дони, Мариана Попова, Васил Петров, Теди Кацарова, Илия Ангелов, Амалия, Орлин Павлов, Мери Танева, Нора Караиванова, Маги Джанаварова, Преслава Мръвкова, Нели Солакова,Тодор Върбанов, Надя Ботева, ФФ Катена, НФА Филип Кутев и детската вокална група Радиодеца. Ще свирят Биг бендът на БНР и щрайхът на Софийската опера с диригент маестро Антони Дончев.

Освен концерта, в рамките на честванията на юбилея се предвиждат още няколко събития, посветени на незабравимата и красива музика и големия бохем Йожи. Сред тях са:


•    тройна премиера - на диск с оригинална музика на композитора, биографична книга, и юбилейна пощенска марка  
•    национално концертно турне "Песен моя, обич моя", пролет-лято 2012;
•    баскетболен турнир и концерт в Русе, откъдето е родом композиторът
•    албум с кавъри и дуети "Целуни ме" в изпълнение на Надя Ботева и приятели

"Само любов ще струи от сцената", довери специално за MySound.bg Надя Ботева, чиято мечта от години е именно този конецрт. Събитието бе обявено за 8 март, но неговата мащабност наложи да бъде пренасрочено. Закупените билети важат без презаверка. "Да координираш двайсет солисти - без да броя другите изпълнители, инструменталисти и формации - фолклорни и танцови, се оказа задача по-трудна от очакването", не скри Ботева, но изрази надежда, че "шоуто ще се случи дори по-добре от предвиденото". "Всички, които ще участват, са изключително съпричастни към делото и музиката на Йожи", поясни певицата, която още през 199 поема обещание пред дъщерята на Цанков  - Анастасия, да възкреси песните му, като ги "преведе" на езика на по-младите.      

Йосиф Цанков е роден на в Русе на 7 ноември 1911. Завършва "Робърт колеж" в Истанбул, откъдето се завръща с баскетболна топка и скоро е сред основателите на баскетболният отбор АС – 23 (сега ЦСКА). Съосновател е и на националния отбор по баскетбол – мъже, и е капитан и център–нападател и на двата отбора в продължение на 15 години. Основава и е треньор на женския ни национален баскетболен отбор. Съсобственик и управител на първата ни фабрика за грамофонни плочи "Берлин грамофон", "Дойче грамофон - България" по-късно.

Още като студент по право в СУ "Св. Климент Охридски", Йосиф Цанков написва първата си песен "Ела с мен в Хавай" (1930). Автор е на първите български оперети, валсове, танга, фокстроти, румби. Назначен е за главен композитор на театър "Одеон" в периода 1937-1941. Любителите на оперетната музика през трийсетте години на миналия век са живеели с героите, ариите и дуетите от неговите произведения "Мая","Жуана", "Продадена любов", "Дръж се, Жужи", "Златната вдовица". За съжаление при бомбандировките над София през Втората световна война са изгорели повечето партитури на тези творби.

Тиражирана на винилова плоча в Холивуд през 1937 е песента му "Керванът". Както MySound.bg. вече обърна внимание, тя придобива световна популярност. През Втората световна война американските и английски войници, които са се биели в Сахара срещу войските на Ромел, всяка сутрин в 9.00 ч. са искали да бъдат поздравявани с тази песен. Мелоядията е звучала по Радио Лондон, сега Би Би Си (BBC). Михаил Йосифов секстет предложи страхотен свой вариант по пиесата неотдавна.

Цанков е автор на над 500 музикални произведения - оперети, инструментални и танцови пиеси, филмова и театрална музика, стари градски песни, както и едни от най-популярните естрадни песни. Танго "Фантазия" и "Концертно танго" са били задължителни в програмата на всяка танцова забава или бал навремето. Многобройните му шлагери, представяни от всичките ни най-талантливи и обичани изпълнители от близкото минало, са печелили редовно наградите на публиката, зрителите и радиослушателите в многобройни фестивали и конкурси. Йосиф Цанков е автор на незабравимите "Приказка", "Когато луната изплува", "Песен моя, обич моя","Събота вечер","Пролет моя", "Пеят сто китари", "Целуни ме", "Птици мои", "Облаци бездомни", "Море на младостта", "Песен за София" и много други. Неговата композиция "Повей, ветре" в изпълнение на незабравимата Паша Христова е наградена с Голямата награда от фестивала "Златният Орфей" през 1971. Песните на Йосиф Цанков са изпълнявани и записвани от известни чужди изпълнители: Жозефин Бейкър, Клаудио Вилла, Артуро Теста, Зигфрид Валенди, Йосиф Кобзон, Жилбер Беко и други.

Цанков е сред основателите на Българското Национално радио, в началото – Радио "София", през 1936. Музикалните и детски радиопредавания са били по негови идеи. Открил е изключителния актьор Константин Коцев, когото привлича за участие в детски радиопиеси. От 1944 до 1951 е бил дискриминиран от властите като творец и общественик. Той е принуден да разпродаде имуществото си и да работи като хамалин на гарата, за да изхранва своето семейство. При гостуването си в делегация от СССР през 1951 композиторът Хачетрян прави забележка на властите да не ги посрещат със съветски маршове, а с хубава българска музика. Тогава се сещат за Йосиф Цанков и го назначават за отговорен музикален редактор на "Балкантон", където работи до смъртта си. Така започва златният период на песенното творчество на Цанков и българската популярна музика изобщо.

Цанков участва в първата фаза на Втората световна война и е ранен в битката при Страцин. След престой в лазарета се връща отново на фронта. Удостоен е с орден за храброст. Композиторът умира в съня си от инфаркт дни преди на навърши 60 години - на 21 октомври 1971. Заслугите на Йосиф Цанков към българската музика са определили мястото му на основоположник на популярната музика у нас. Той е първият наш композитор, който със своето професионално творчество формира белезите на жанра.

Надя Ботева е родена в семейство на потомствени класически музиканти. Запява едва тригодишна, с което изненадва дори семейството си. На четири и половина вече свири на пиано и учи солфеж, а на пет е солист на бенда на своя баща, с когото печелят областен конкурс за поп  музика. На 13 става солистка на детска вокална група, а на 17 - вокал на рок банда. Отказва предложението на своята леля (oперетната прима от близкото минало Лиляна Кисьова) за развитие в класическата музика и започва професионалната си кариера с поп и джаз. Още с участието си в първите международни фестивали прави впечатление на жури и публика.

Идват и първите награди:

1992 - Сопот,Полша: специална награда за най-перспективен млад изпълнител

1992 - Вилнюс, Литва, "Гран При"

Надя е  носител на отличия и от фестивалите:

Юрмала, Латвия, 1993; Алма Ати, Казахстан, 1994; Сопот, Полша, 1994; Брашов, Румъния, 1994; Каван, Ирландия, 1994-награда за най-добър изпълнител от песенен конкурс.

"Kiss My Dream" в изпълнение на Надя Ботева впечатлява гостуващата през 2003 в България Керъл Паркър – шеф на радио VOA ("Гласът на Америка"). Парчето се превръща в първата българска поп продукция, звучала от централата на Радио VOA в Ню Йорк в продължение на повече от 2 години.

Ботева живее в Истанбул между 1993 и 1995, където записва уърлд албум и участва в международни фестивали. Пее джаз в "Конрад - Хилтън", "Чиран палас - Кемпински" и други 5-звездни хотели. Участва като специален гост в музикални програми в турските телевизии, извява се на годишните награди за постижения в областта на културата "Златен обектив", снима видеоклип на песента - отново в стил уърлд, "Истанбул" излиза с подкрепата на Star TV.

През 1997 Надя издава първия си албум "Началото", съдържащ различни по стил, но все музикантски парчета, сред авторите на които са Христо Йоцов, Антони Дончев, Васил Пармаков, Иван Лечев, Вячеслав Кушев, Васил Делиев, Вида Пиронкова. Вторият диск "Керванът" с експерименти, по които Надя работи и провокира колеги–музиканти още от 1993, се появява през 1999. В този диск са и продуцираните и реализирани в Истанбул песни "Истанбул" и "Открадни ме".

Междувременно Надя подготвя и следващия си проект с кавъри на основоположника на българската съвременна забавна музика Йосиф Цанков. По повод  90 от рождението му тя инициира и продуцира поредица от културни и музикални събития. Още по времето на фестивалните си участия Надя получава предложение от дъщерята на Йосиф Цанков, Анастасия, да пее песни на нейния баща. Наследницата на Патриарха на забавната ни музика й предлага да направи кавъри на изпълнения, които си избере от огромното му творчество. Надя приема и обещава да изпее в съвременен вариант хитове на композитора, за да са достъпни за младите, които не познават творчеството на големия композитор. В периода 2000-2002 тя организира поредица от културни прояви, свързани с 90-годишнината от рождението на Цанков.

Надя не престава да пее джаз в престижните клубове на София с различни музиканти и в различни конфигурации. Българската Национална телевизия снима концертен филм с нея – Jazz Time, през 2000. Между 2007 и 2009 Ботева живее в Мадрид. Пее в най-известните джаз клубове "Берлин кафе" и "Кафе Сентрал" с триото на виртуозния пианист Игнаси Терасса, с Лари Мартин бенд, както и с джаз китариста Карлос Ной.

Работи усърдно по проекта за честване 100 години от рождението на Йосиф Цанков от началото на 2010.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички