Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Духът от цигарата: Въздухът ме задушава


Духът от цигарата: Въздухът ме задушава

4017

От 1 юни 2012 пушенето на закрито във всички обществени места в България се забранява.

И отсега нататък лошият закон от Запада стриктно ще следи къде си позволяваш да припалиш цигара и засече ли, че пафкаш "без билет", бягай яко дим - ако си пушач, разбира се. По клубове и заведения малките пухени ореолчета, които до неотдавна се увиваха около гърлото, се заменят от кислород – газ, който винаги е бил последна дупка на кавала. След малко и за музика ще си говорим. Въпросният указ за тютюнопушенето среща солидна маса противници, но не им отстъпват и онези, които му удрят едно рамо. Дали Европата прави крачка към нас или ние пристъпваме натам, ще оставим на теб да прецениш коя посока на развитие считаш за по-достоверна. Добре знаем, че е нужно време общественото съзнание да узрее, затова тази вечер сме тук заради музиката и не желаем да прекосяваме линията на раздора.

Мястото е клуб "Ялта", а поводът вече е ясен – non-smoking-партито на четиримата кемпъри от Camp Sessions с полъха на унгарците I-Beatz. По-интересното при тях е, че използват разни чудати инструменти, които тук-там сме чували, но никога не сме... гугълвали, че да ги видим. Единият се нарича Hurdy Gurdy – смесица между латерна, клавишни и цигулка. Другият е Tekerőlant – дори не знаем как точно се произнася, представлява горе-долу същият покемон, но по-добре си ги разгледай сам. Звученето им е подобно на родната гайда и въпреки традиционния им фолклорен произход от I-Beatz решават, че ще им свършат перфектна работа в една по-съвременна музикална проекция. Става дума за парчето "Who’s Сoming", което е микс от бийтбокс луупинг, хип-хоп, дъбстеп, хърдигърдито и... текерьоланта? Тримата явно отскоро са на сцена, защото това е единственото продуцирано парче, което намираме в репертоара. Участието им продължи около час, а през останалата част от времето го карат на импровизации, каквото всъщност означава "I" в името им. Резултатът е странен, но интересен – бийтбокс, малко хип-хоп и между тях тиро-риро с хърдигърдито.

Толкова за I-Beatz. Основната част от партито продължи с Emil Prize (на снимката), Bruhu, Sava, Crash и Kickon. "Camp Sessions in the buildiiing". Кемпърите озвучиха с разнообразни сетове от брейкбийт, дръм-ен-бейс, дъбстеп и производни в компанията на част от танцьорките на Vs Dance.

В клуба не видяхме запалена цигара и тютюневото отсъствие бе повече от осезаемо. Разбира се, място да пафнеш се намираше и това бе градината на "Ялта". В "синята зона" се подбираха гето фънк, фънки брейкс и брейкбийт парчета като за по-чил обстановка. Тук духът от цигарата въздишаше свободно, смекчавайки никотиновата зависимост на своите жертви с неустоимия си чар.

Дотук добре - качествена музика, готин закон, яки хора... Но приеми един съвет от нас. Когато се уговаряш с приятели да се позабавлявате в "Ялта", имай предвид, че на бара ресто рядко се връща, губят се дрехи, а охраната не използва аргументи. Хубава работа, ама българска. Не приляга на имиджа на най-реномирания клуб в страната да толерира политика на обслужване на клиентите си, която сме виждали само на трибуната Студентски град. В подробности няма да изпадаме, защото не сме чак толкова дребнави, кефим се на музиката и игнорираме некоректното поведение.

Обаче човек се чувства някак по-цивилизовано, когато се прибере и не смърди на тютюн, не мислиш ли?

А на теб, в инвалидната количка, когото видяхме сред танцуващите, евалата!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички