35 години с Мецофорте празнуват в Sofia Live Club


35 години с Мецофорте празнуват в Sofia Live Club

3999

Исландският фюжън бенд Мецофорте (Mezzoforte) ще зарадва българските си фенове с концерт - отново в Sofia Live Club, на 25 април.

Цели 35 десетилетия след създаването на групата, момчетата от Рейкявик пристигат, за да представят своя най-нов албум - "Islands".

Мецофорте е една от най-добрите европейски фънк фюжън формации, която се задържа в класациите и е сред любимците на хиляди меломани.

Вдъхновени от музиката на Кийт Джарет, Джордж Дюк и Wheather Report (Уедър Рипорт), четиримата младежи от Рейкявик правят истинска революция в музикалната индустрия през 80-те. Големият пробив е през 1983, когато разбиват класациите във Великобритания с големия си хит "Garden Party".

Досега бандата е изнесла концерти в повече от 30 страни по света, като не спира да се развива и да поднася великолепна музика. Желанието да преоткриват себе си води творците само напред към нови, глобални и неизживяни приключения.

Още в началото успехът им е пълна изненада по времето, когато започват да свирят заедно и първият им хит обикаля света. Постепенно затвърждават мнението на аудиторията и се нареждат сред най-важните фюжън формации. През 2012 групата отпразнува 35 години, а между музикантите все още прехвърчат креативни искри. Новият албум "Islands" документира процеса на музикално узряване на бандата и е поредният скъпоценен камък в дискографията ѝ.

През 1996 тримата основатели Eythor Gunnarsson, Gulli Briem и Johann Asmundsson разширяват състава, привличайки саксофониста Oscar Gudjonsson, а през 2006 присъединяването на китариста Bruno Mueller и тромпетиста Sebastian Studnitzky добавя нов цвят във вече богатото звучене на бандата. Тази смес от създателите на групата и свежа кръв създава нова енергия, която продължава да се разраства в безбройни участия в клубове и фестивали между Осло и Токио, Кейптаун и Москва.
 
Новият диск е записан в студиа в столицата на Исландия, Рейкявик, на островите Вестман, Фарьорските острови и накрая в легендарното студио Hansa в Берлин, от чиито прозорци преди се е виждала Берлинската стена, която е заобикаляла "острова" от Западен Берлин. Оттук идва и заглавието на проекта - "Islands" ("Острови"). Познаването на произхода на групата помага за осмислянето на специалния, незабавно разпознаваем звук. Донякъде отделените от света артисти в Исландия имат възможност да се фокусират много повече върху себе си, като често разработват по-характерен и емоционален стил от този на артистите, натоварени с по-забързаното всекидневие на континента.
 
Цели поколения музиканти са израснали с музиката на Мецофорте и безбройни радио- и телевизионни програми са използвали техни теми.

"Islands" звучи много по-акустично от обичайното за групата. Брилянтният Ейтър предпочита рояла все повече и повече пред синтезаторите. Барабаните на Гули Брием го дават по-джазово, китарата на Бруно е фънки и клубна като звучене, брас секцията използва своето място за характерни сола и Йохан държи всички заедно с грууви ритми на бас. Фантастичен албум с красива, удивително спокойна и елегантна музика.
 
Най-доброто от бандата и най-новото от творчеството им се срещат на една сцена на 25 април.

Билети - в предварителна продажба чрез Eventim.bg - 20 лева, на място - 30 лева.

Още - на:
 
www.mezzoforte.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички