Какво не знаем за Стената на Пинк Флойд?


Какво не знаем за Стената на Пинк Флойд?

3621

Луксозното издание "Създаването на Pink Floyd The Wall“ на Джералд Скарф, който проследява с вещина откъм факти и подробности, но и с невероятна селекция от илюстративен материал направата на един от най-емблематичните аудио-визуални шедьоври на XX-ти век, ще се появи във всички книжарници у нас на 15 август.

Както MySound.bg вече огласи, творбата излиза в каталога на ИК "Изток-Запад".

"Hey, teacher – leave them kids alone!”, изпява великият Роджър Уотърс през далечната 1979 и светът не само чува, но и вижда раждането на една легенда. Легендата се казва "The Wall" – гениален експериментален албум на британската прогресив рок група Пинк Флойд (Pink Floyd), чиято блестяща и иновативна концепция три години по-късно става основата на филма "Стената" на Алън Паркър. Темите, родени и развити от Уотърс и бандата му (чрез почти автобиографичните и емоционално заредени текстове, а също и чрез настръхващата, алтернативно звучаща музика към тях), са наситени с послания срещу самотата, обезличаването и изолацията, а разрушаването на метафоричната "стена" става символ на свободата и промяната.

Амбициозното издание "Създаването на Pink Floyd The Wall" улавя всичко това, но и допълва по неподозиран начин вече утвърдената популярност и митология на "Стената". Авторът Джералд Скарф е човек отвътре: той не просто знае за какво говори, той го е съпреживял и близостта му с артистичните музиканти превръща текста му в блестящо изследване не просто на едно конкретно заглавие, а на цял културен феномен. "Създаването на Pink Floyd The Wall" обединява в себе си биографични елементи, критически анализ, филмова и музикална документалистика, дори на моменти напомня на мемоар.

Скарф, който е дългогодишен политически карикатурист за лондонския вестник "Сънди Таймс" и работи за списание "Ню Йоркър" почти две десетилетия, сътрудничи на Пинк Флойд, като създава анимации за сценичните им представления и изготвя художественото оформление за кориците на техни плочи и обложките на дисковете им. За "Стената" Скарф, съвместно с Уотърс, разработва оригиналните визуални идеи както за албума, така и за сценичните представления. Първоначално изпълнява ролята на сърежисьор, а впоследствие тази на художник-постановчик и режисьор на анимираните сегменти във филма. По-късно отново си сътрудничи с Уотърс при разработката на новото сценично представление The Wall, което вече пожъна шеметен успех в Северна Америка и Европа.

"Създаването на Pink Floyd The Wall" е в голям формат, с пълноцветен печат и твърди корици, с гланцова обложка и уникално съдържание, което допълва историята на изключителната британска формация по начин, който не само смайва и провокира, но и изпълва с вдъхновяваща носталгия.

Книгата е истинско събитие и нейната поява е в синхрон с пристигането у нас на феноменалния фронтмен Уотърс, който на 30 август ще представи пред българската публика споменатия вече грандиозен спектакъл The Wall и така музиката, киното и литературата ще се обединят в едно цяло – за радост на всички музикални, филмови и книжни (по)читатели.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички