Dr.Feelgroove и Moevv откриват летния сезон в Yalta. Be Bold: Let's be close
MakeКАРНАВАЛ, notwar: Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров, Dolapdere Big Gang и MC Камен сред изпълнителите на феста в Габрово
"Добър вечер, джаз!" с Ангел Заберски и Биг бенда на БНР
Отличават прогресивни български артисти, публиката определя кой ще грабне наградите "Златни патета"
Трио Viva на национално турне
Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Дара Екимова, Нети Добрева и Viva на SoFest Spring
Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия"
Sofia Live Festival гостува на юбилейното издание на "Капана фест" в Пловдив
По-малко от месец до концерта на Corey Taylor у нас, Black Tooth и Siamese специални гости в "Арена София"
Всемогъщият оркестър Марсел Дюшан за първи път в София навръх Деня на Европа
Мария Илиева, Владимир Ампов-Графа, Део и 100 кила сред гостите в големия концерт на D2
Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени тръгват на лятно турне "!Удивителни Въпросителни?"

Цялото кралско войнство на крака пред Александър Петров


Цялото кралско войнство на крака пред Александър Петров

6972

Александър Петров ще отпразнува своя 60-годишен юбилей със специален концерт, наречен "Бъди какъвто си!".

Събитието е в столичната зала "България" от 19.00 ч. на 30 октомври.

Емблематичната песен на група Тангра е само един от многобройните хитове, чиито текстове е написал той през изминалите 30 години. Затова в негова чест на сцената ще се качи "цялото кралско войнство" на българската поп и рок музика и ще зарадва публиката с евъргрийни от всички периоди в кариерата му. 

Ще прозвучи песента "Оставаме" от филма "Оркестър без име", изпълнена от Маргарита Хранова, "Една сълза” на Нели Рангелова и дуетите ѝ с Георги Христов "Кристален свят" и "Една любов". Веселин Маринов ще представи  "Любовта, без която не можем" и "Вчера", а Тони Чембъра (Монолит)  - "Близо до мен", с която Александър Петров печели голямата награда на фестивала "Златният Орфей" 1992. Тази част от концерта ще бъде покрепена от Краси Гюлмезов  и приятели, сред които е и композиторът Кристиян Бояджиев.

На сцената ще се качат и групите Фактор (в оригинален състав) за парчетата "Приятели", "Самотният", "До последен час" и "Главната улица", Сигнал ("В друго време, в друг свят" и "Съжалявам") и Диана Експрес също в оригинален състав с "Утре започва от днес", "Пиано за сам" и "Заговор в ла мажор".

Акцент ще бъдат и песните на група Тангра, чиито текстове е написал Александър Петров, сред които - "Богатство" и "Безсъние". Всички те ще бъдат изпълнени от група D2 заедно с  Дани Ганчев (Тангра) - по-популярен като Дани Баницата от втория състав на Тангра, към които ще се присъединят Стенли за "Оловният войник", "Бъди какъвто си" и "Жулиета", и Боби Косатката (Der Hunds). "D2 са страхотни музиканти, особено Митко Кърнев е 100% процента рок-ен-рол", хвали ги юбилярът. Специален домакин на концерта ще  e радиоводещият Тома Спространов.

Билети се продават в мрежата на "Ивентим" и касата на зала "България".

А ако концертът има такъв успех, че се наложи втори дубъл?

"Няма как да стане! Това е подарък, който колегите ми правят, а аз не мога да искам два подаръка по един повод", каза за MySound.bg Сашо, подчертавайки "щастието да работя с уникални автори".

Александър Петров е един от най-ключовите автори в българската поп и рок музика в последните десетилетия. Весо Кокала го нарече "Златното перо на рок-ен-рола". Известен е и като автор на много от химните на Прехода ("Последен валс“, "Вдигни очи", "Времето е наше"). Написал е стиховете за близо 1000 песни, на пръсти се броят изпълнителите, които нямат негови строфи в дискографията си. Вълшебните му текстове съчетават философски послания и поетичен стил с езика на модерния градски живот. 

Концертът "Бъди какъвто си" е подарък за Сашо Петров от изпълнителите и композиторите на песните, чиито текстове е написал. Ето какво казват те за него: 

"Сашо Петров е прекрасен поет, изключително талантлив! Той умее невероятно точно да "напасва" текста към музиката, което е много трудно".
Маргарита Хранова

"Сашо Петров е уникален талант! Поезията му е изключително близка до преживяванията на всеки човек. Тя може да пробуди спомените от детството, да изрази нежността към любимата, смирено да ѝ поиска прошка или да се сбогува с нея, но винаги със светло и добро чувство. Аз вярвам, че той "ще остави своята следа", защото рисува пейзажи и портрети от реалния живот".
Веселин Маринов

"За Сашо Петров мога да кажа, че е най-талантливият хитмейкър и аз съм щастлива, че съм имала шанса да работя много с него. Той направи най-хубавите текстове за мен и те всъщност се превърнаха в най-големите ми хитове…"
Нели Рангелова

"Сашо Петров е един от най-интелигентните и чувствени творци в съвременната популярна музика. Неговата поезия винаги е била благодатна за създаване на хубава музика. Голям поет и човек!"
Георги Христов

"Сашо Петров е чудесен човек. Много отговорен! Граждански ангажиран: и социално, и политически. Той улавя проблемите още преди да са се появили и ги решава или ако не ги решава поне дава отговор. Много е чувствителен, не търпи подлеци и нечестни хора".                                       
Веселин Тодоров, Фактор

"Сашо Петров е много популярен поет и един от най-добрите! Той е обществено и политически ангажирана личност - голяма част от песните за промяната са по негови текстове. В тях Сашо съчетава социалната отговорност с художествената стойност. За съжаление у нас се залага предимно на забавното, а той е много по-силен в сериозната поезия… Като всеки интелигентен човек, той е много сложен характер и е трудно да се сприятелиш с него, но е изключително ценен приятел".
Иван Лечев

"Неговите стихове винаги имат конкретна тема - той може да рисува всякакви пейзажи и да внушава различни послания. При Сашо има едно много важно съчетание между креативност, дисциплина и умение да се вслушва в хората, с които работи".
Константин Марков, Тангра

"Сашо Петров е уникален поет! Той е един от най-известните и добри автори на песни, което не е никак лесно. Може да си много голям поет, да пишеш страхотни стихове, но това да се окаже недостатъчно за създаването на една песен. Тогава се работи в екип и е по-сложно - трябва да се напасваш с автора на музиката, с изпълнителя и аранжора. Сашо Петров го умее. Доказал го е с безбройните хитове, които е написал за почти всички изпълнители в поп и рок музиката".
Красимир Гюлмезов

"Сашо Петров е изключително оригинален автор, поет, който има собствен почерк и неслучайно той е авторитетно име в този бранш".
Митко Щерев

"На водещите музиканти е възприето да се казва маестро. Сашо е маестро в своето изкуство. Има две категорични причини, които го направиха маестро: огромен талант в съчетание с академично образование и култура. Все още той е най-добрият!"
Борис Карадимчев

"За мен Александър Петров е един ярък поет, чиито стихове българските композитори отдавна са превърнали в много популярни. Аз съм имал щастието да работя няколко пъти със Сашо Петров и винаги съм се възхищавал от неговата мелодична реч, от неговите оригинални фабули и най-вече от неочакваните поанти. Той е печелил може би най-много български конкурси за песен, както и международни. За всеки композитор е чест и привилегия да напише песен по стиховете на Александър Петров".
Тончо Русев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички