Ангел Заберски в кожата на Оскар Питърсън


Ангел Заберски в кожата на Оскар Питърсън

3973

Как дете на хамалин от Антилите става всепризнат бог на пианото?

Как с две ръце се свири така, сякаш имаш четири?

Как се музицира дори когато инсулт е парализирал едната ти ръка?

На тези и още много въпроси около личността и творчеството на Оскар Питърсън ще отговори поредното издание на Jazztory. Проектът на талантливия барабанист Борислав Петров ще се представи в София и Пловдив съответно на 13 и 15 април.

В кожата на своя кумир ще влезе Ангел Заберски. "Оскар Питърсън лично за мен е един от най-големите пианисти на света. Няма пианист, който да не се е вдъхновявал от него, а за себе си мога да кажа, че се стремя тотално да следвам линията му на музициране" – не крие вълнението си Ачо. "Възхищавам се от неговия пианизъм, защото той притежава нещо уникално – еднакво добре свири и с лявата си ръка, и с дясната, може да използва целия спектър от изразни средства на пианото и с двете си ръце, което само малцина умеят. Когато Боби Петров ме покани, приех с огромно удоволствие. Едно, защото самият проект е много хубав и сериозен, цялата поредица "Джазтори" е страхотна. Второ, защото имах възможност да подбера репертоара. За мен е важно максимално да се доближим до Оскар Питърсън, дори, ако мога така да се изразя, да се опитаме да копи-пействаме, доколкото е възможно, защото той е недостижим", не крие маестрото.

Основната формация на Jazztory за покойния гранд включва още Борис Таслев на контрабас, автора на проекта Боби Петров на барабани и гост-китариста Шибил Бенев. Ангел Заберски е подготвил и две солови пиеси, а Боби Петров ще представи и мултимедийна презентация за творческия и личния живот на великия джазмен.

Концертът в София е в Студио 5 от 21.30 ч. на 13 април, а в Пловдив – в Bee BopCafe от 21.00 ч. на 15 април.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички