Йе-йе! Силви Вартан с концерт в България на София: Мюзик Джем 09


Йе-йе! Силви Вартан с концерт в България на София: Мюзик Джем 09

6480

Силви Вартан (Sylvie Vartan) ще има концерт в България.

Мегазвездата на френската музика ще пее от 20. 00 ч. в зала 1 на НДК, София, на 28 октомври, сряда, съобщиха организаторите от "София Мюзик Ентърпрайсис".

Изявата - в рамките на "София: Мюзик Джем" 2009, е със съдействието на "Societe Generale Експресбанк" и Националния дворец на културата.

Силви Вартан е една от най-обичаните френски певици.

Родена е в България през 1944. Тя е една от първите рок дами на френската музика и е най-активната изпълнителка от така наречените „йе–йе момичета”, а изявите й са съпроводени с впечатляващи шоу и денс хореография.
 
Очарователната певица достойно заема мястото на най-рок звучащата дама в своя жанр, откроявайки се с богатия си плътен глас и удивително чувство за ритъм.

Вартан многократно е канена за специални участия във френската и италианската национални телевизии. Заедно със съпруга си Джони Холидей през 60-е и началото на 70-е правят над петдесет забележителни концерта в престижната зала "Олимпия" в Париж. През последните няколко години гранддамата се е насочила към изпълнение и записи на джаз балади на френски език.
 
Кариерата на Силви започва през 1961. Тя е едва 17-годишма, когато брат й Еди Вартан й предлага да запише песента "Panne d'essence" заедно с френския рок изпълнител Франки Джордан. Парчето се превръща в суперхит и въпреки че името на Силви не е споменато в сингъла, песента все пак й осигурява първата покана за гост във френската телевизия.

Заради крехката й възраст местната преса я нарича „туист гимназистката”.

Година по-късно, когато завърша училище, младата Силви е свободна да подпише договор с компанията "Decca Records" и да започне записите на своя първи самостоятелен албум. Заглавното парче "Quand le film est triste" се превръща в първия й най-силен хит и не след дълго талантливата Силви прави и своя първи  солов концерт в зала "Олимпия".

Скоро след това излиза и вторият хит на пeвицата – „Est-ce que tu le sais?", кавърверсия на песента на Рей Чарлс "What’d I Say". Само шест месеца по-късно тя тръгва на турне из цяла Франция с легендата на френската естрада Жилбер Беко.
 
Албумът “Sylvie” излиза през есента на 1962. Шест от тридесетте й песни влизат в "Топ 20" на европейската класация. В късната зима на 1963 Вартан обикаля  Франция заедно с Джони Холидей и участва заедно с него във филма „От къде идваш, Джони?”. По-късно същата година след официалното обявяване на годежа им по радиото, младата двойка дава бляскав прием за 200 000 души.

В края на годината те заминават за Нешвил, Тенеси, за да запишат албум заедно с американската група Джорданеърс (Jordanaires). Богатите вокали, струнните и духови инструментали в типичен Нешвил - стил носят на албума огромен успех във Франция. Той включва „Тази вечер аз съм хубава” и „Ако пея”.  Заедно с филма „В търсене на идола”, „Тази вечер аз съм хубава” се продава в повече от милион копия в Япония.

През 1964 в Париж Силви излиза равностойно на една сцена с Битълс (The Beatles) и Трини Лопес. Вартан се появява нееднократно в  телевизионни програми в Съединените щати - в шоуто на Ед Съливан, предаванията "Shindig!" и "Hullabaloo". Прави и международно турне, включващо Канада, Южна Америка и Полинезия.

В Токио Силви изнася 13 концерта за 12 дни.

Последният й албум е "Flashback" (2007).


Билетите - на цени от 30, 40, 50, 70 и 80 лева, и могат да бъдат закупени от: www.ticketpro, касите на "Тикетпро", България, и неговите партньори.

Прожабдата им стартира в понеделник, 3 август.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички