Фрий джаз от Новосибирск за Деня на космонавтиката!


Фрий джаз от Новосибирск за Деня на космонавтиката!

6098

Роман Столяр е следващият оригинал, който ще гостува на феста "Аларма Пънк Джаз".

Това ще се случи на 12 април, понеделник, в Първо студио на БНР (бул. „Драган Цанков” 4).

Роман Столяр (1967. Новосибирск, Русия) е познат на почитателите на джаза и авангардната музика в България вече цяло десетилетие – от участията си на двете издания на арт-форума „Без граници” в Балчик и в последния засега албум на „Лот Лориен” от 2007.

Пианист, флейтист, композитор, преподавател в Новосибирския музикален колеж, експериментатор в областта на електро-акустичната музика, той се чувства в свои води както във фрий-джаз дуетите, трио формациите и квартетите си (заедно с музиканти от класата на Доминик Дювал, Сергей Беличенко, Сюзън Алън и др.), така и в соловите си представления за пиано, електронни клавири и блок флейти.

Смята, че в „спонтанната музика”, там където свободната импровизация е водещото начало, понякога е по-интересно да работиш със съвсем млади музиканти, които имат свежо съзнание и не са обременени от никакви стереотипи. Блестящ пример за това е проектът му Dots & Lines с Иля Белоруков (саксофони), Андрей Поповский (китара) и Александър Фунтиков (тромпет, перкусии, флейти).

Роман Столяр, който записва не само за водещите руски лейбъли за авангардна музика, но и за някои световни като "Intuitive" (Дания) и "Ayler Records" (Швеция), пристига в България след голямо руско турне, включващо Новосибирск, Санкт Петербург, Москва, Перм и пр. На „Аларма Пънк Джаз” гостува и благодарение на арт-мрежата „Скендерман” в лицето на продуцента Ясен Казанджиев (основател на форума „Без граници”), а музиката, която ще представи, е авторска, но като като намеци, влияния и „скрити цитати” може да се определи и по следния начин: „Джон Кейдж плюс Крафтверк плюс алтайски фолклор плюс театрален пърформънс плюс/минус безкрайност” (цитат от интервю за БНР).

На концерта навръх Деня на космонавтиката екипът на „Аларма Пънк Джаз” ще обяви и цялата програма на предстоящото трето фестивално издание на радио инициативата, което ще се проведе от 26 април до 3 май в Първо студио на БНР, „Дома на киното” и кино „Влайкова” и ще се излъчва пряко по програма „Христо Ботев”.

Вход свободен!

Без цигарен дим и бутилки в студиото!

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Frstmusic.narod.ru%2F&h=33d73dfc2b7544a2cac0b2a634d1796e

http://rstolyar.kroogi.com

http://www.imeem.com/rstolyar

http://www.myspace.com/romanstolyar

http://ramesh-satori.livejournal.com

http://www.bnr.bg

http://www.scenderman.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички