Атлас сгазиха конкуренцията на конкурса Златна пролет 2010


Атлас сгазиха конкуренцията на конкурса Златна пролет 2010

8663

Песента на АтласБила си ти” спечели голямата награда в 41-о издание на конкурса „Златна пролет”, организиран от БНР.

Богдан Томов бе водещ на церемонията по удостояването в Първо студио на БНР снощи.

Била си ти” е по музика на Петър Писарски и Благовест Зерлиев, текст - Петър Писарски, аранжимент - Петър Писарски и Благовест Зерлиев.

Силует получиха наградата на слушателите за парчето „В очакване на вятъра” по музика на Мария Дюлгерова, а призът на журналистическата гилдия отиде у формация Тумбаито заради песента „Ден след ден”.

Веселин Тодоров- Кокала, от група Фактор, представящ и „Динакорд” за България, връчи на вдъхновителя на проекта – Калин Вельов, марков микрофон.

Специалната награда отиде у Акага и Братя Мангасарян за съвместното им парче „Спомен за руската зима”. Именно те ще представят България на фестивала „Евросоник” в Грьонинген, Холандия, тази година. В предишното издание това направиха родните зевзеци Уикеда

Селекционната комисия допуска по регламент до финала само 12 изпълнения. Номинациите бяха 13 заради изравнения брой на гласовете на последните пет песни тази година.  Всеки  член на журито прави своя избор абсолютно конфиденциално, без да познава другите членове. Сред привлекателните стимули за участие за младите творци са освен наградата от 3 000 лв. и 2000 лв. за първия и втория, така също и възможността за участие в престижния фестивал „Евросоник".

Конкурсът за нова българска поп и рок музика е създаден през 1970 от редакция “Забавна музика” при Българското национално радио под името „Пролетен радиоконкурс”. Излъчва се по програма „Хоризонт”, а победителят се определя от слушателския вот. Всяка година в редакцията пристигат над десет хиляди писма. Днес това време е далечно за много от нас. Далечно звучи и името на фестивала “Златният Орфей”, единствен “съперник” на Пролетния радиоконкурс през годините. Така този форум се превърна в най-стария и авторитетен в България. Станахме свидетели на спорадични опити да се създадат подобни конкурси, които просъществуваха едва няколко години.


Програма "Хоризонт" успя да съхрани традицията и да популяризира българската музика дори и през най-трудните моменти за обществото ни, като периодичността на конкурса никога не бе нарушена, припомни Хелия Чавдарова, която е в основата на организацията.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички