Ривърсайд пристигат със собствена апаратура за концерта довечера


Ривърсайд пристигат със собствена апаратура за концерта довечера

7656

Ривърсайд (Riverside) обещават перфектен звук на концерта си у нас довечера.
 
Прог метъл феномените ще разположат своя високотехнологичен пулт в столичния клуб "Blu Box" още в ранния следобед, след като пристигнат от Гърция, където имат гиг предишната вечер. Музикантите държат да се представят в най-добрата си светлина, тъй като това е техният първи концерт на родна сцена. Саундът е гарантиран не само от техния пулт, но и от екип озвучители, пътуващи с бандата.

Подгряващата група от наша страна - Пантоммайнд (Pantommind), ще свири през отделен пулт. Гостите носят и разнообразни артикули и мърчъндайз, които ще бъдат достъпни за феновете във фоайето на клуба. Както MySound.bg огласи, събитието започва в 20.00 часа (вратите отварят в 19.00 ч.). То е по повод 4-я рожден ден на радио "Тангра Мега Рок". Предишният от поредицата концерти - на Secret Chiefs 3 и Бейбифейс Клан (Babyface Clan), се състоя в Sofia Live Club оная вечер.

Ривърсайд е една от най-нашумелите и стабилни групи в европейската прог метъл сцена днес. Създадена през 2001 във Варшава, Полша, формацията има 4 албума. Експертите наричат звученето й “великолепна смес от Tool, Porcupine Tree и Dream Theater”. Албумът "Anno Domini High Definition" излезе през лятото на 2009 от най-важния специализиран за прогресив лейбъл в света -  "Inside Out Music", с обложка, рисувана от прочутия американски художник Травис Смит (Death, Katatonia, Nevermore, Opeth, Soilwork, King Diamond).

Фронт на бандата е Мариуш Дуда - вокали и бас (на снимката). Насо Русков си поговори с него за слушателите на "Тангра Мега Рок" малко преди концерта тази вечер.

ЗДРАВЕЙ, КЪДЕ СЕ НАМИРАШ?
В момента сме в Швейцария

ПОСЛЕДНИЯТ ВИ АЛБУМ СТАНА № 1 В ПОЛША - ДОСТА ГОЛЯМО ПОСТИЖАНИЕ ЗА ПРОГРЕСИВ РОК ГРУПА – ДА ПОБЕДИ В КЛАСАЦИЯ ЗА МЕЙНСТРИЙМ... КАКВО МИСЛИШ ЗА ТОВА?
Честно казано, много се развълнувах, когато разбрах, защото за първи път група, която свири нещо различно от поп музика, стана №1 в общата класация. Наистина мисля, че това е добро постижение за нас, и ме кара да се чувствам щастлив.

ИМАШЕ ЛИ ВРЕМЕ ОТНОВО ДА ПРОСЛУШАШ АЛБУМА И ВСЪЩНОСТ, ТОВА ЛИ ТОЧНО ИСКАХТЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ?
Ние свирим тези песни точно в момента, всяка вечер – на концертите от турнето. Честно казано, съм много доволен от това, как се получават. Когато свирим новия албум на живо - звучи много по-мощно. Наистина, нямам търпение да представим песните на концерта в София!

БЯХТЕ НА ТУРНЕ С DREAM THEATER, КОИТО СА ТОТАЛНО ОБОЖАВАНИ ОТ МНОГО ФЕНОВЕ ТУК - В БЪЛГАРИЯ. КОИ БЯХА НАЙ-ЯКИТЕ МОМЕНТИ ОТ ТОВА ТУРНЕ?
Първо – те се оказаха много приятни хора. Съвсем нормални пичове, които не се държат като рок звезди. Накараха ни да се чувстваме по-скоро като специални гости на турнето, отколкото като съпорт група. Това беше наистина удивително  за нас. Спомням си шоуто в Португалия – когато излязохме на сцената, публиката започна да реве и ние си помислихме, че са ни взели за Dream Theater. Когато обаче стана съвсем ясно, че сме ние - Ривърсайд, ревовете не само не стихнаха, но станаха още по-силни.

МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ СА НА "ТИ" С ПРОГРЕСИВ РОК КУЛТУРАТА, ЧЕСТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ПРОГРЕСИВ ФЕНОВЕТЕ СА МАЛКО СНОБИ. СЪГЛАСЕН ЛИ СИ С ТОВА И, СПОРЕД ТЕБ, ИМА ЛИ ВСЪЩНОСТ ПРОГРЕСИВ МУЗИКАНТИ, КОИТО СА СНОБИ?
Не, не мисля! Според мен, в момента живеем във времена, много благоприятни за музика без ограничения и с отворено съзнание. 70-е останаха далеч назад, когато прогресив рок означаваше само Pink Floyd, King Crimson и т.н. Всичките тези групи бяха много характерни, но сега има повече контраст - нещата са значително по-отворени и хората, които харесват прогресив, не слушат само тези 4-5 групи. Всяка музика може да е прогресивна. Днес прогресив означава и Radiohead, Muse, Porcupine Tree и дори Dream Theater, но наистина има и много други банди. Мисля, че днес понятието "прогресив" означава много повече, отколкото през 70-е.

НАСКОРО ВАШАТА СТРАНА БЕ СПОЛЕТЯНА ОТ ТРАГЕДИЯ – ПРЕЗИДЕНТЪТ ВИ ЗАГИНА. НОСЯТ СЕ СЛУХОВЕ И ТЕОРИИ, ЧЕ РУСНАЦИТЕ МОЖЕ ОТНОВО ДА ИМАТ ПРЪСТ В ТОВА...
Е, това е само теория, но според мен, става дума просто за една трагична катастрофа, която няма нищо общо с руснаците. Защото сега вече целият свят знае за клането в Катин, а преди - години наред, за хората в много държави по света, "Катинската гора" беше някаква неясна, мистериозна история. Не съм убеден, че руснаците имат някаква полза от това, че светът заговори за Катин. Така че, според мен, става дума за трагичен инцидент. Ужасно съжаляваме, че се случи така – ние, в цяла Полша, страдаме за това, но и се обединихме в същото време. Това е урок за това как да живеем в бъдеще!

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ НА КОНЦЕРТА ВИ В СОФИЯ, ОСВЕН ПАРЧЕТА ОТ ПОСЛЕДНИЯ АЛБУМ? ЩЕ ИМА ЛИ НЯКАКВИ ИЗНЕНАДИ?
Да, определено сме подготвили програма, която е различна от тази от предишното ни туре. Много добре си даваме сметка, че досега не сме свирили в България! Това ще бъде първият ни концерт у вас и затова го очакваме с нетърпение. Вероятно много хора четат в Интернет или по списания какво свирим. Но в София ще представим специална програма. Ще можете да чуете парчета от трилогията "Reality Dream" в комбинация с пиеси от последния ни албум "Anno Domini...". Мисля, че успяхме да подберем най-силните моменти от историята на Ривърсайд, най-ярките картини от нашата музика.
 
ПОСЛЕДЕН ВЪПРОС – ИМАШ ЛИ НЯКАКВИ СКРИТИ МУЗИКАЛНИ УДОВОЛСТВИЯ? НЕЩО, КОЕТО ОБИЧАШ ДА СЛУШАШ ТАЙНО, НО ТИ Е МАЛКО НЕУДОБНО ДА СИ ПРИЗНАЕШ … ПРИМЕРНО, SAID FRED FOR INSTANCE?
Аха, такива неща, ха-ха-ха. Ако трябва да съм напълно честен, понякога, когато се прибера късно вечер в хотела, след някой наш концерт - когато сме в чужбина, често търся някой от музикалните канали по телевизията -  "MTV", "Viva" и т.н. Трябва да си призная, че така попаднах на новия клип на Лейди Гага (Lady Gaga) и много ми хареса. Обаче говоря само за видеото, не за музиката … стори ми се доста интересно.

Турнето на Ривърсайд нататък:

11 май - Studio Live Club (Taksim), Истанбул, Турция
14 май - zene Club, Виена - Австрия
15 май - Majestic Music/"Randal Club", Братислава - Словакия
16 май - Schiff A38, Будапеща - Унгария

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички