Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Аксепт - старата песен на нов глас в Каварна


Аксепт - старата песен на нов глас в Каварна

2574

Не че сме пророци, но още през 2005 масово изразихме съмненията си, че ставаме свидетели на това с най-, ама най-най-последно в историята на Аксепт (Accept) шоу.

Самите те го представиха като последно сбогом така, че чак просълзиха по-възрастните си почитатели, проходили в твърдия рок и метъл именно с вечната класика „Metal Heart”. По онова време на мястото на събитието тези твърдения,  разбира се, напомпаха цялата случка с адреналин. Но колкото и да се „кълнеше” басистът Петер Балтес, че няма да има друг реюниън на Аксепт, ние си държахме едно наум.

И ето - 5 години по-късно, след окончателното отделяне на Удо Диркшнайдер от формацията, те са в България, за да ни изкрещят „Ние пак сме тук!”. Балтес и Хофман дори направиха промо тур – взеха чартър от Каварна до София, за да се повявят по някоя и друга медия и да твърдят, че няма такова нещо като липса на Удо в групата. Остатъците от легендарните Аксепт явно изповядват максимата: това, което не те убива, те прави по-силен. Съдбата на заместник не е лесна за никого, но … се опитва да демонстрира увереност и се държи така сякаш това си е неговата група и цял живот си е бил част от екипа. Е, да, ама не. Ситният беловлас Удо е като емблема на Аксепт и няма защо да се лъжем, че - видиш ли, все тая кой грачи. Иначе - в типичен маниер, музикантите се подреждат по разни отработени хореографски схеми, контактуват нон стоп с публиката и демонстрират приповдигнатост на настроението.

Барабаните са неколкократно срутени (буквално!) от пъргавия шваб, украсил вътрешната страна на бицепса с масивно плътно "Щ", Щ като Щефан. Шварцман е навит на пружина и цепи здраво. Следя го внимателно като надзъртам през новопопълнението в бандата – Марк Торнило (Mark Tornillo). Той има час и нещо да покаже на какво е способен и да ни убеди в правилния избор на групарите кой да замести Удо.

Началото е сложено малко след 22.00 ч. с “Metal Heart”, после - „Midnight Mover” и още един шедьовър на метъла, „Restless And Wild”. Така обаче и баба знае -  да палиш хората с вече преминали теста на времето парчета, чиито текстове се знаят от сто поколения железари. Така е и с „Losers And Winners”. Като мощен огнедишащ змей многохилядната публика реве на „I'm А Rebel”, „Fast As A Shark” и ”Balls To Тhe Wall”… Изпитанието за това как ще се приемат новите песни („Teutonic Terror” и „The Abyss” от предстоящия  албум на бандата - "Blood Оf The Nations"), преминава с успех за петорката. Това ще е N 12 в дискографията им проект, за който след 26 години в състава й се е върнал китаристът Herman Frank. Повлечен от вълната „forever young”, той си е боядисал косата от платинено/бяло русо в гарваново черно. Да, несъмнено това, че рокът пази духа млад и че той е неостаряващ, е самата истина!

Но не така, не така...

Тази година може и да нямаше заря, но пък по идея на кмета бе разрязана лентата на блока с образа на Таря Турунен (Tarja Turunen)– първата дама от серията музиканти, увековечени на панелките в градчето. Всичко добре, че даже перфектно, но дали някой си зададе един, според мен, резонен въпрос – къде са българските групи на фестивала? Подборът за имената на групите в лайн-ъпа, разбира се, си изцяло работа на промоутъра. А той пък от своя страна много е вероятно да няма отношение към българската сцена.

Преживяването „метъл хепънинг over Каварна” беше истинско удоволствие, но нали знаете - никога не стига и затова все пак много вероятно е да отскоча до още някое събитие от големите в Европа, за да отразя едно истинско фестивално лято.

А от тези три дни всеки - безспорно, ще си запази свои спомени, ще има свои си истории, ще си направи изводи и ще си научи урока за следващия път. Кой обаче ще си мисли, да не казвам спомня, за Ебига (както “остроумно” прекръстиха Епика) или пукащия се по шевовете фитнес маниак с ала Роб Халфорд глас или северноафриканците, изпаднали на стадиона след полунощ на втория ден…

След края и на последните изпълнители за вечерта не беше трудно да разбереш дали на хората, посетили събитието, им е харесало– всеки 5-и си пееше възторжено нещо, което кръжи в съзнанието му от трите фестивални дни, глъчката не отшумя до 5 сутринта вчера и редом с коментарите за отминалите часове на метъл празника, се обсъждаше и резервиране на стаи в града по време "Каварна Рок Фест" 2011…

Ще го има ли и кой ще свири? - залозите започнаха от днес.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички