Магьосникът Хърби Хенкок на фестивала Music Jam 2010


Магьосникът Хърби Хенкок на фестивала Music Jam 2010

3405

Американският пианист и композитор Хърби Хенкок (Herbie Hancock) ще свири в България като част от фестивала Music Jam 2010, съобщиха традиционните организатори на фиестата - "София Мюзик Ентърпрайсис".   

Разказвачът на неповторими джаз истории, които очароват света на музиката вече 5 десетилетия, ще се изяви в зала 1 на НДК от 20.00 часа на 27 октомври.

Тази година Хърби Хенкок инициира и осъществи "The Imagine Project". В този проект невероятният изпълнител си служи с универсалния език на музиката, за да изведе на преден план идеята за мира като глобална отговорност. В записите на музиката и филма към проекта участват многобройни суперзвезди от всички краища на света. Дейв Матюс, Анушка Шанкар, Джеф Бек, Джон Леджънд, Индиа Ари, Сийл, Пинк, Хуанес, Дерек Тръкс, Чака Кан, Уейн Шортър, Джеймс Морисън са само част от имената, които с безспорния си музикален заряд допринасят за постигането на целите на уникалния мултикултурен микс. Човечност и толерантност, световен мир и респект към планетата: това ни кара Хърби да си "представим" с "The Imagine Project".

Билетите за концерта са на цени от 30 до 80 лева и могат да бъдат закупени Билетен център, НДК, онлайн на WWW.TICKETPRO.BG и касите на "Тикетпро" и неговите партньори от утре, 3 септември.

Роден в Чикаго през 1940 година, още в ранна възраст Хърби Хенкок се представя като своеобразен гений на пианото. На 11 прави феноменално изпълнение на концерт за пиано на Моцарт заедно с Чикагския симфоничен оркестър. Започва да се занимава с джаз в гимназията, повлиян от Оскар Питърсън и Бил Евънс.
   
През 1963 Хърби е поканен от Майлс Дейвис да се присъедини към неговия квинтет. От годините съвместна работа с Уейн Шортър (саксофон), Рон Картър (бас) и Тони Уилямс (барабани) се раждат все емблематични албуми като „ESP”, „Nefertiti” и „Sorcerer”.  По-късно Хенкок участва в създаването на едни от най-новаторските проекти не само в джаза, но и изобщо в цялата музика - "In A Silent Way” и „Bitches Brew”, които предвещават раждането на стила джаз фюжън.

Соло кариерата на музиканта процъфтява в звукозаписната компания Blue Note. Там той записва албумите „Maiden Voyage”, „Empyrean Isles” и „Speak Like A Child”. По-късно създава музиката за филма на Микеланджело АнтониониФотоувеличение” (1966), което го повежда към успешна кариера в композирането на музика за кино и телевизия.

След като напуска формацията на Майлс Дейвис, Хърби създава бенда, наречен Хедхънтърс (The Headhunters), и така през 1973 се появява едноименният албум „Head Hunters”. Кросоувър хитът "Chameleon" го превръща в първия платинен джаз албум.

През 1983 нов порив на Хенкок към алтернативното довежда до съвместната му работа с Бил Ласуел. Проектът им „Future Shock” става платинен, а сингълът "Rockit" разбива денс и ар-ен-би класациите, като печели награда "Грами" (Grammy) за най-добър ритъм-енд-блус инструментал.

Музикантът получава "Оскар" за музиката към филма „Около полунощ”, където се появява и като актьор, през 1986.

Легендарните Хедхътръс се събират отново през 90-е за съвместно турне с Дейв Матюс Бенд (Dave Matthews Band). Хeнкок издава албума “Gershwin's World” (1998), в който се включват Джони Мичъл, Стиви Уондър, Orpheus Chamber Orchestra, Уейн Шортър и Чик Къриа. Година по-късно продукцията печели три награди "Грами", в това число за най-добър джаз албум и най-добър ар-ен-би вокал за изпълнението на Стиви Уондър на "St. Louis Blues".

През 2001 Хенкок и Ласуел започват съвместната си работа с млади хип-хоп и техно изпълители в проекта "FUTURE2FUTURE". "Possibilities" (2005) присъединява в отбора суперпопулярните Стинг, Кристина Агилера, Ани Ленъкс, Карлос Сантана. През 2007 заедно с Уейн Шортър и вокалите на Тина Търнър, Нора Джоунс и Ленърд Коен, Хърби записва албума "River: The Joni Letters" и го посвещава на своята дългогодишна приятелка и съмишленичка Джони Мичъл. През 2008 Verve Records издава "Then And Now: The Definitive Herbie Hancock" – уникална по рода си ретроспективна колекция за неговата безупречна джаз кариера и паралелния свят на въображението, който я съпътства.

Редом с блестящата си кариера на автор и изпълнител, Хърби Хенкок е джаз криейтив председател във Филхармоничната асоциация на Лос Анджелис, основател на Международния артистичен комитет за мир (ICAP) и е начело на института по джаз "Thelonious Monk".

В петото десетилетие на професионалния си живот, виртуозът се намира там, където всъщност винаги е бил: на първия ред в културните, технологични, бизнес и музикални среди в световен мащаб. В мащабите на планетата.

Фестивалът Music Jam – символ на доказано най-висока артистична класа и престиж - продължава традицията да посреща големите имена в света на музиката и шоубизнеса и тази година. Освен с джаз легендата Хърби Хенкок, събитието ще запознае българската публика с още един виртуозен пианист. Както MySound.bg вече информира, не по-малко легендарният кийбордист на Дийп Пърпъл (Deep Purple) – Джон Лорд (Jon Lord), чието второ гостуване в България на 30 октомври, ще остави магнетичната връзка с родните фенове от  миналогодишна първа среща в Пловдив непрекъсната.
 
Хедлайнърите на XV-о поредно издание на Music Jam са предшествани от други световни звезди, гостували на фестивала през годините: Yellowjackets, Lenny White, Mezzoforte, Tania Maria, Zawinul Syndicate, John McLaughlin, Paco De Lucia, Billy Cobham, Bill Bruford, John Patitucci, Andy Summers, Planet X, Victor Bailey Group, Ibrahim Ferrer, Al Di Meola, Duran Duran, Chick Corea & Bela Fleck, David Sanborn, SMV, Silvie Vartan.





Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички