Фадо поезия с Крищина Бранко в България


Фадо поезия с Крищина Бранко в България

3660

Крищина Бранко (Cristina Branco) ще представи своята нова програма “Kronos” в столичната зала “България” от 19:30 ч на 16 октомври.

Фадото на вокалистката не е традиционното меланхолично фадо. Подходът й е различен, неин, неповторим, пълен със светли емоции. Без да робува сляпо на традицията, но съхранявайки най-доброто от нея, обаятелната певица вдъхва нов живот на жанра с истински оригиналната си и автентична интерпретация. Във всички свои албуми тя търси дълбоката връзка между музика и поезия.

През март 2009 португалката издаде новия си албум “Kronos”.  Обединяващата нишка, свързваща песните в проекта, е Времето. В него изпълнителката е събрала песни, написани специално за нея от именити композитори и поети - Жозе Мария Бранко, Сержио Годиньо, Амелиа Муже, Руи Велозо, Сарлуш Те, Виторино, Карлуш Бика, Марио Лажиня, Жоао Паоло Естевеш да Силва и Рикардо Диаш. Всеки от тях стои достойно в историята на португалската музика.

На сцената чистият на Крищина е съпроводен от пианото на Рикардо Диас, от португалските китари на Жозе Мануел Нето и Бернардо Куто, цигулката на Александре Силва и баса на Фернандо Майа.

Като говорим за живота и музиката на Крищина Бранко, говорим за човек, който живее и диша фадо, както пее великата Амалия Родригиш в една от своите песни.

Фадото пресича пътя на родената в Алмейрим през 1972 Бранко почти случайно. “Започнах да пея на шега една вечер на приятелска забава”, обича да си спомня изпълнителката днес. Тя знаела няколко фадо песни, тананикани навремето от дядо й, но не подозирала, че именно те ще определят нейната съдба. По онова време се увличала по-скоро по Ела Фитцджералд и Били Холидей, отколкото по Амалия Родригеш.

Когато навършила 18 години нейният дядо й подарява албума “Rara Е Inédita” на Амалия Родригеш. Младата Крищина в този момент едва ли осъзнала как този жест ще промени живота й завинаги. Преди да се качи на сцената за първи път в Амстердам през 1996, тя не си представяла, че ще пее само през свободното си време, както повечето традиционни фадо изпълнители. До 24-годишна възраст тя е имала три изяви пред публика.

Дотогава Бранко се стремяла към журналистическа кариера. Може би затова стиховете и думите винаги са имали водещо място във всичките й албуми. Тя избира и пее поетични творби на Камоеш, Песоа, Давид Мурао Ферейра, Жозе Афонсо, Пол Елюар, Лео Фере и Алфонсина Сторни -  това е нейният начин да почувства фадото. Десет години по-късно, дебютирайки на холандска сцена, акцентът върху поезията определя силното й артистично присъствие.
 
Кronos” е десетият албум на вокалистката. През първите години на сцената репертоарът й е белязан от искрената адмирация към фадо кралицата Амалия Родригеш, като интерпретациите на песните ѝ са оригинални и запомнящи се. Крищина се връща към тази програма и я увековечава в албума "Live" през 2006. Година по-късно певицата пресътворява по свой начин музикалния и поетичен свят на още една важна фигура в португалската музика – Жозе Афонсо в проекта "Abril". Тези два албума са отражение и размишление върху миналото”, не крие изпълнителката.

"Kronos" e своебразно продължение на линията, заложена в предходните два диска. Тук фадищата "поглежда към настоящето, миналото и към онова, което ще дойде и .. прави бъдещето", според собствените ѝ думи. Това пътуване през времето предстои да видим и изживеем, водени от красивите и вдъхновени изпълнения на певицата.

Концертът на Крищина Бранко се организира от "ДжаZZ Плюс" с любезната подкрепа на Посолството на Португалия.
 
Билети - в мрежата на "Тикет Плюс" (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала "България", в "Дюкян Меломан", в магазини "Ориндж", супермаркети "Пикадили" и много други каси (адресите на сайта на "Тикет Плюс").

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички