Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Lord Of The Rings In Corcert: Masterclass storytelling


Lord Of The Rings In Corcert: Masterclass storytelling

3976

Безспорно мечтата на всеки фентъзи нърд се превърна в реалност – след като дългоочакваният Lord Of The Rings In Corcert се състоя в "Арена Армеец" миналия петък, 5 декември.

Залата бе залята от океан от хора на всякаква възраст. Възрастни, млади, малки – всички се бяха стекли, за да се потопят в магията на Питър Джаксън и Хауърд Шор - холивудското музикално светило с  3 "Оскар"-а (и трите заради  трилогията на Толкин).

Саундтракът към "Задругата на пръстена" носи ненадмината заслуга за цялостното възприятие и качеството на филма. Точно на тази сила станахме свидетели и ние. На сцената под бурни ръкопляскания се качиха детският и смесен хор на БНР, хорът на Софийските момчета, великолепният симфоничен оркестър на БНР, честващ своята осемдесетгодишнина по най-добрия начин. Последвани от маестро Давид Райц и водещото сопрано Кейтлин Луск, напоследък любимка и на Енио Мориконе, взела участие в над 300 спектакъла с над 75 състава от 35 страни като част от пътуващото шоу "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена".

Прожекторите угаснаха, залата притъмня, хорската глъчка затихна и на гигантския екран се изписа логото на New Line Cinema, последвано от въвеждащия voice over на Галадриел (Кейт Бланшет). Още с първите няколко минути тръпки полазиха 10-хилядната публика – смазващите гласове на хористите възпяха битката, в която Исилдур побеждава Саурон и му взима пръстена. Всички заедно бяхме поведени в историята на Средната земя и връщане нямаше да има в близките 3 часа.

Лентата на Питър Джаксън излезе през далечната 2001-а и оттогава, поне аз, съм я гледал на кино, касетка, DVD, телевизия, през торенти...  над десет пъти със сигурност. Все още помня, когато видях филма в някогашното кино "Изток" сред претъпкана зала и си тръгнах от салона замаян с мисълта, че подобно пътуване във времето не ми се е случвало. Абсолютен шедьовър. Мasterclass storytelling.

Сигурен съм, че повечето хора, присъствали в столичната арена, споделят подобна зрителска нагласа към историята към суперпродукцията, но това не попречи на една жена зад мен да констатира: "Все едно го гледаме за пръв път"! И да удари точно в десетката. Което, разбира се, се дължи на Movie In Concert.  Това беше премиерата на форма̀та за България. За тези, които не успяха да присъстват – филмът върви в оригиналното си времетраене и то не само картина, а и звук (аз си мислех, че няма да има звук от филма, само субтитри, но колко приятно бях изненадан), докато под платното на сцената 250 свирят в перфектен синхрон композираната от Шор музика.

А Хауърд Шор е наистина голям – човекът е писал за Дейвид Финчър ("Седем", "Играта", "Паник cтая"), Мартин Скорсезе ("Авиаторът", "Бандите на Ню Йорк", "От другата страна", "Хюго"), Дейвид Кроненбърг ("Мухата", "Тъмно минало", "Източни обещания"). "Мълчанието на агнетата", "Филаделфия" и "Ед Ууд" са други негови "малки" проекти. А в последно време и неизненадващо работи за трите части на "Хобит".

Към 22.00 ч., точно когато Задругата се формира в Ломидол, събитието навлезе в кратък антракт, след което избухна с битката в Мория и, разбира се, тази между Гандалф и балрога на моста Хазад-дум – You shall not pass!

Приключението, организирано от P Аnd P Еvents и БНР, приключи към полунощ  с пиесите ""Парт Гален", "Заминаването на Боромир" и "Започва Път от моя праг". Наслада за сетивата бе човек да чуе тази великолепна музика, изсвирена от български музиканти, и възпята от космическия глас на Кейтлин Луск, която придаде на Арвен тежест, която Лив Тейлър едва ли щеше да постигне сама.

Ако музикантите бяха продължили с маратон от "Двете кули" и "Завръщането на краля", едва ли някой щеше да напусне седалката си – публиката бе в абсолютен възторг.

Мисля, че Билбо Бегинс най-добре описа събитието, дори и без да го подозира: "Gandalf, my old friend, this will be a night to remember".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички