Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Crossfade с GusGus в студио Орфей


Crossfade с GusGus в студио Орфей

5469

As I wandered alone in the darkest night
Heard this song at the rave
And it saved my life

Намираме пътя си през постиндустриалната прото сай-фай обстановка зад "Интерпред", пътят е услужливо обозначен със стрелки.

Студио "Орфей" е реално едно умерено обемисто хале, което постепенно започваме да изпълваме. Атмосферата в клуб (примерно в "Терминал 1", където първоначално щеше да се състои събитието) вероятно би била по-уютна, но пък фактът, че са се събрали повече хора е похвален, а и екзистенциалният надпис "Тоалетни, място за пушене, храна -->" изпълва душата със спокойствие и радост. На въпросното място за пушене се е разположил лично Birgir Þórarinsson (Biggi Veira) и явно не изпитва никакъв студ, защото е по кокетни сандали.

Исландци... как да не ги обичаш.

За музикален фон ни служат неща от Hercules & Love Affair до Miss Kittin, а за цветен -  калейдоскопът на прожекторите. Концертът стартира малко преди 9 с "дъб-ноар-трип-хопа" на българите от The Sciencе –  Мартин Soulslept и Нино Гомес. Доста Orbital атмосфера с бонус, че момчетата са същински нинджи както зад пулта, така и пред него.

И така полека стигаме до заветния момент, в който излизат Biggi Veira и Herb Legowitz. След тях се покачва и Daníel Ágúst Haraldsson, опаковал безкрайната си енергия в прелюбопитен костюм, който изглежда като създаден от общите усилия на Hugo Boss и NASA. Последният (и най-нов) член на арт колектива - Högni Egilsson (a.k.a. HE( - релаксира с чаша до сцената по време на първите три парчета. Urður Hákonardóttir (Earth) ни липсва, особено когато идва ред на "Over", но какво да се прави, ще слушаме гласа ѝ в някой и друг семпъл. Докато междувременно сменяме агрегатни състояния и измерения.

Честно казано, не сме прекалено големи фенове на "Mexico" или поне не бяхме. Най-точно е всъщност: не сме прекалено големи фенове на студийния му вариант. Защото на живо тези парчета звучат съвършено различно. Особено след като Нögni, когото считахме за по-скоро харизматичен отколкото сладкопоен (виж, Daníel го обожаваме всестранно) взе, че си отпусна гласа, причинявайки почти летална аритмия на Фреди. Палавият сингъл "Obnoxiously Sexual" звучи в пъти, много пъти по-добре на живо, а не е като да не си е хващащо парче и без това. Чуваме още "Sustain", "Crossfade" и "Airwaves" от "Mexico". Няма как да го подчертая повече, ако някой е решил да пропусне лайва, защото не харесва последния албум, е допуснал много сериозна грешка.

Атмосферата, която GusGus създават на живо, не подлежи на описание и не бива да се пропуска. Иван още пази съкровени спомени от националния празник на Исландия през 2011, когато President Bongo разтърси Военния клуб. 2011 е и годината, в която излиза "Arabian Horse", а за наше споделено удоволствие, ключовите парчета от този албум чуваме и този път. Едноименното е абсолютно хипнотично, ако някой се е чудил какво е усещането да яздиш  арабски кон със снажни скандинавци към Мексико... вече знае.

Отскачаме до албума 24/4 с "Add This Song", a бисът ни забива "Deep Inside" и "Moss".

Единственият проблем е, че, като всяко нещо, и това си има край. Преоткрити и преосмислени, прибираме се обратно и пътят вече изглежда по различен начин, когато в главата ти се върти някоя песен, "over and over".

Не знам дали всички помним деня when we started to crossfade, но... този ще го запомним.

Снимки - в секцията "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички